- "Άλλαξε ο αρχιμάγειρας αλλά συνεχίζεται η ίδια αποτυχημένη συνταγή με ακόμη πιο σκληρά μέτρα"
- ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ 100% συνυπεύθυνοι για τα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός"
«Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2012 που συζητούμε έρχεται με εισήγηση της τρικομματικής συγκυβέρνησης, μετά την ολοφάνερη αποτυχία της μονοκομματικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει την ίδια αποτυχημένη πολιτική και μάλιστα σε πιο σκληρή δοσολογία. Για να το πω απλά, άλλαξε ο αρχιμάγειρας, ο Πρωθυπουργός, αλλά η συνταγή παραμένει η ίδια και χειρότερη και επιπλέον, ανακατεύονται και περισσότεροι στην κουζίνα, κύριε Παπαδήμο.
Βλέποντας τους καβγάδες ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και τους καβγάδες μέσα στο ΠΑΣΟΚ και μέσα στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση των κομμάτων έναντι της Κυβέρνησής σας, βλέποντας τους καβγάδες μέσα στην κυβερνητική Επιτροπή για το δέον γενέσθαι, θέλω να πω μια απλή αλήθεια. Όσοι ψηφίζουν αυτόν τον Προϋπολογισμό, είτε ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, είτε ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, είτε ανήκουν στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, είναι 100% συνυπεύθυνοι για τα μέτρα πολιτικής που αυτός ο Προϋπολογισμός έχει και για τις συνέπειες που αυτός ο Προϋπολογισμός θα φέρει εφαρμοζόμενος.
Εμείς τον καταψηφίζουμε, γιατί εκτιμούμε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι η εφαρμογή αυτού του Προϋπολογισμού -ακόμα και αν πετύχει 100% στην εφαρμογή του, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ όλα τα προηγούμενα χρόνια- θα φέρει νέα ύφεση, νέα αύξηση της ανεργίας, νέα μείωση μισθών και συντάξεων με ακόμα πιο άδικη κατανομή των θυσιών και νέα συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω αυτήν την υποκρισία και αυτή τη διγλωσσία, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα που ξεκινά η συζήτηση του Προϋπολογισμού να μοιράζετε ένα non-paper του πολιτικού σχεδιασμού και να λέτε «ψηφίζουμε μεν, αλλά δεν συμφωνούμε δε». Ξέρετε σ’ αυτά τα πράγματα αστερίσκοι δεν υπάρχουν. Όταν ψηφίζεις τον Προϋπολογισμό, ψηφίζεις να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.
Κύριε Παπαδήμο, είστε διαπρεπής οικονομολόγος. Η ελληνική οικονομία είναι η μόνη που με τον Προϋπολογισμό του 2012 θα έχει ύφεση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, χάθηκαν πεντακόσιες τριάντα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες χάθηκαν τριακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και την ίδια ώρα, εσείς, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ, που ετοιμάζεστε να ψηφίσετε τον Προϋπολογισμό του 2012, ξέρετε τι στόχο έχει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας;
Έχει ένα ολοστρόγγυλο μηδέν. Όπως είχε μηδέν για το 2011, έχει μηδέν και για το 2012. Κι αυτό το ψηφίζετε.
Την πενταετία με το μεσοπρόθεσμο, η δέσμευση για έσοδα από περιορισμό φοροδιαφυγής και παραοικονομίας είναι 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Τι δείχνει αυτό; Δείχνει ότι και πολιτική βούληση δεν υπάρχει για περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής και για δικαιότερη κατανομή των βαρών. Και υπάρχει μία ομολογία διάλυσης του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Θέλετε μια παραπάνω απόδειξη; Θα σας αναφέρω τα επίσημα στοιχεία του 2010: Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ξέρετε πόσα εισπράχτηκαν; Μόλις 29 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε πόσα διαγράφηκαν την ίδια χρονιά; Τα διπλάσια, 55 εκατομμύρια ευρώ.
Εσείς με την πολιτική που εμπεριέχει ο προϋπολογισμός -διότι ο προϋπολογισμός είναι το πιο πολιτικό νομοθέτημα της Βουλής- ξέρετε τι λέτε; Ότι θα μειώσετε και άλλο τις αμοιβές των μισθών, θα μειώσετε και άλλο τις συντάξεις και ταυτόχρονα θα πάρετε 2 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω φόρους μόνο από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Και αυτά την ώρα που η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία, η ασυλία των υψηλών εισοδημάτων κάνουν πάρτι.
Γι’ αυτό λέμε με βάση τους αριθμούς και τα στοιχεία ότι όπως η Κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν ένα πλυντήριο για την άκρα δεξιά –απόγονοι της γενιάς του Πολυτεχνείου μαζί με τους υμνητές της δικτατορίας στα ίδια κυβερνητικά έδρανα- έτσι στα θέματα της οικονομικής πολιτικής η τρικομματική συγκυβέρνηση είναι ένα απόλυτο πλυντήριο της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που υλοποιείται με το ίδιο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά με τη σύμπραξη και σε κυβερνητικό πόστο και με την ψήφιση του προϋπολογισμού και της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.
Και μια που αναφέρθηκα στο οικονομικό επιτελείο, να ρωτήσω το εξής: Πού είναι ο κ. Μουρμούρας, κύριε Βενιζέλο; Είναι συμβασιούχος Υφυπουργός;
Όσοι μετέχουν στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν 100% συνυπευθυνότητα. Δεν καταλαβαίνω το «ολίγον συμμετέχουμε». Δεν υπάρχει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.
Κύριε Μαρκόπουλε, είστε συμπολίτευση, όσες συνεντεύξεις και να δίνετε περί του αντιθέτου.
Θέλετε να πάμε λίγο στις δαπάνες; Παρά τις μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, που θα συνεχιστούν και το 2012, δεν γίνονται και πολλά στον περιορισμό των δαπανών, διότι δεν έχει μπει χέρι και μαχαίρι στη σπατάλη του κρατικού πελατειακού κράτους: έργα, προμήθειες, απευθείας αναθέσεις, εξυπηρέτηση φίλων, χρηματοδοτήσεις περίεργων μη κυβερνητικών οργανώσεων, μυστικά κονδύλια, υπουργικές αποφάσεις.
Τις ημέρες που ετοιμαζόταν αυτή η Κυβέρνηση –η δική σας, κύριε Παπαδήμο- ελέγξατε τα Υπουργεία που άλλαξαν πόστο, πόσες υπουργικές αποφάσεις με οικονομικές συνέπειες υπογράφτηκαν; Θα έπρεπε να το ελέγξετε. Διότι την τελευταία στιγμή υπέγραψαν διάφοροι -όλως τυχαίως για τις εκλογικές τους περιφέρειες, πριν αλλάξουν πόστο ή πριν φύγουν εντελώς από την Κυβέρνηση- αποφάσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ή πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ψάξτε τα αυτά.
Να έρθω λίγο στο θέμα του πληθωρισμού; Ο πληθωρισμός είναι η πιο άγρια μορφή λεηλασίας του εισοδήματος των φτωχότερων ανθρώπων που καταναλώνουν, αυτό που λέει ο κόσμος «ακρίβεια».
Ε, στην Ελλάδα, κύριε Παπαδήμο, η γνωστή συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της εσωτερικής υποτίμησης, που λέει «κουρεύονται οι αμοιβές, αλλά κουρεύονται και οι τιμές», δεν δουλεύει. Διότι οι αμοιβές κουρεύονται, αλλά οι τιμές παραμένουν ψηλά.
Στη διετία αυτή με τις μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ο πληθωρισμός έτρεξε αθροιστικά γύρω στο 9%. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λένε ότι τρέχει με 3%, όταν το μνημόνιο που υπέγραψε η προηγούμενη Κυβέρνηση, προέβλεπε για το 2011 αρνητικό πληθωρισμό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως υπάρχουν καρτέλ, υπάρχει έλλειμμα ανταγωνισμού, υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, υπάρχει πληθωρισμός κερδών, υπάρχει αδυναμία ρύθμισης και ελέγχων.
Σας είπα στην αρχή και ακούστηκε ίσως αυθαίρετο, ότι η συνταγή είναι λάθος και παρ’ όλο αυτά επιμένετε στην ίδια συνταγή και τη χειροτερεύετε. Θέλετε μια κραυγαλέα απόδειξη αυτού του ισχυρισμού; Η ύφεση που τη λογάριαζε ο περσινός προϋπολογισμός ότι θα πάει στο 3%, θα κλείσει διπλάσια. Ο κ. Προβόπουλος πριν λίγες μέρες μας είπε 6%, ούτε καν 5,5%, που αναφέρει ο προϋπολογισμός. Το χρέος -στο όνομα της αντιμετώπισης του οποίου μπήκαμε σ’ αυτό το τούνελ και σ’ αυτή την πολιτική- όταν μπήκαμε ήταν περίπου 120% και τώρα είναι στο 165%.
Με αυτή την πολιτική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 μας φαίνεται ανέφικτος. Και το υπογραμμίζω γιατί εκτιμώ ότι και το 2012 θα ξαναγίνει ό,τι έγινε και το 2011 και το 2010 και το 2009. Το 2009 ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός που προέβλεπε έλλειμμα 2% και κατέληξε –κατά τη δική σας εκτίμηση, κύριε Πρωθυπουργέ- στο 15,7% και όχι στο 9% που λέει ότι έκλεισε η συγκυβερνώσα Νέα Δημοκρατία.
Με τέτοια ύφεση, με τέτοια αποδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με τέτοια αδυναμία να ελέγξετε τις δαπάνες και τις σπατάλες ενός παλιωμένου πελατειακού, αναποτελεσματικού κράτους, πώς θα πετύχετε πρωτογενή πλεονάσματα; Ξέρετε τι εκτιμώ; Έχετε κρυφή ατζέντα που προβλέπει ότι θα πάρετε τους πρώτους μήνες του 2012 και νέα μέτρα σε βάρος των γνωστών υποζυγίων: μισθωτοί, συνταξιούχοι, έμμεση φορολογία, περιορισμός του κοινωνικού κράτους.
Όταν ρωτάται ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου κ. Βενιζέλος αν θα ληφθούν άλλα μέτρα, λέει αυτό που έλεγε και το Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο και τον Ιούλιο: «Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, αρκεί να υλοποιήσουμε 100% αυτά που έχουμε αποφασίσει». Ε, την τελευταία φορά που το είπε, τρεις μέρες μετά επέβαλε το χαράτσι στα ακίνητα. Και μια εβδομάδα μετά την αναγγελία του χαρατσιού, διπλασίασε τη στόχευση εισπράξεων μέσω του χαρατσιού στα ακίνητα.
Είναι ντροπή να ομολογεί η Κυβέρνηση ότι αναγκάζεται να εισπράττει το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ γιατί είναι ο μόνος αξιόπιστος φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η οποία αποδίδει αξιόλογα έσοδα στους εκεί κρατικούς προϋπολογισμούς. Αλλά εξαιρεί τα χαμηλά εισοδήματα, εξαιρεί τη μικρή ιδιοκτησία και έχει μια προοδευτικότητα. Στην Ελλάδα επειδή αρνήθηκαν χρόνια τώρα οι Κυβερνήσεις να κάνουν αυτό το πράγμα, έρχονται και κόβουν κεφάλια και λένε στον μικροεισοδηματία, στον φτωχό, σ’ αυτόν που έχει το δυαράκι «θα πληρώνεις ένα είδος ενοικίου στο σπίτι σου, αλλιώς θα σου κόψουμε το ρεύμα αν δεν είσαι εντελώς πάμπτωχος ή αν δεν είσαι ετοιμοθάνατος».
Και μια που αναφέρομαι στο θέμα της ΔΕΗ, να πω ότι διάβασα την εγκύκλιο. Και αναφέρει ότι θα συσταθούν τριμελείς επιτροπές να εξετάσουν το θέμα, να κάνουν δόσεις, να κάνουν ευκολίες πληρωμής. Θυμήθηκα μια σωστή κουβέντα που είπε κάποιος: «Στην Ελλάδα αν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή». Νομίζω ότι κάτι τέτοιο κάνετε και εσείς.
Έρχομαι στο θέμα των φορολογικών εσόδων και θέλω να σταθώ λίγο παραπάνω. Στον Προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση εσόδων 5,3 δισεκατομμύρια. Από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που θα πάρουν λιγότερα το χρόνο θα τους πάρετε επιπλέον 2 δις παρότι είναι υπερφορολογούμενοι. Αναλογικά μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν πιο πολύ από ό,τι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γιατί υπάρχει η Ελλάδα που δεν πληρώνει, που φοροκλέπτει, που φοροδιαφεύγει νόμιμα ή παράνομα.
Και θα πάρετε και από το τέλος ακινήτων με αυτό το απαράδεκτο και αντίθετο σε ευρωπαϊκές οδηγίες χαράτσι μέσω της Δ.Ε.Η. του κόσμου τα λεφτά. Ξέρετε πόσο είναι η αύξηση που προβλέπεται; Είναι 218%. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προβλέπεται με μια οικοδομή να έχει κάτσει, με την αγορά ακινήτων και την αγορά ενοικίων να έχει πέσει, να αυξήσετε και τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα μέσα στο 2012. Μα, αυτό θα το ψηφίσετε συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ. ή θα λέτε μετά «εγώ έδωσα μια κριτική ψήφο και δεν ήξερα τι ψήφιζα» όπως έλεγαν διάφοροι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ για το πρώτο μνημόνιο;
Έρχομαι σε ένα θέμα και το θεωρώ πολύ σημαντικό και συνήθως αδικείται όταν συζητάμε τον Προϋπολογισμό, τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Εδώ ο Προϋπολογισμός σχεδιάζει ένα κοινωνικό και οικονομικό σκάνδαλο και το προωθεί, το υλοποιεί. Από την ύφεση και την ανεργία που προβλέπει ο ίδιος ο Προϋπολογισμός θα έχουμε μια μείωση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε επιπλέον μονάδα ανεργίας, μόνο το ΙΚΑ χάνει 300 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τα επιδόματα που πρέπει να δώσει στους καινούριους ανέργους το ποσό φτάνει στα 450 εκατομμύρια ευρώ.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ που στελεχώνεται κατά πλειοψηφία από στελέχη του ΠΑΣΟΚ –δεν έχουν καμία αντιπολιτευτική μανία προς την Κυβέρνηση, θέλω να πω- εκτιμά ότι από τη μείωση μισθών που προβλέπει η πολιτική σας και από την αύξηση της ανεργίας, θα υπάρξει για τα ασφαλιστικά ταμεία το ’12 μείωση κατά 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Προσθέστε σ’ αυτό μια τρομακτική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης η οποία επιχειρείται να περάσει στο ντούκου. Στο ΙΚΑ η μείωση της κρατικής επιχορήγησης είναι κατά 41,6 %. Στον ΟΓΑ κατά 23,5%. Στο ΝΑΤ κατά 11,5%. Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών κατά 10,6%. Και συνολικά για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 9,1%.
Έχουμε, λοιπόν, μια μείωση εσόδων από την ύφεση και την ανεργία, μια μείωση της κρατικής επιχορήγησης και έχουμε και μια μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που θα προκύψει από το κούρεμα, καθώς τα ταμεία στο σύνολό τους έχουν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 26 δισεκατομμυρίων. Από αυτό το τελευταίο κούρεμα που εξομοιώνει τα ασφαλιστικά ταμεία με τους ιδιώτες δανειστές, το χρέος δεν θα μειωθεί ούτε κατά 1 ευρώ αλλά η περιουσία των ταμείων θα μειωθεί και τα ετήσια έσοδά τους, τα έσοδα που παίρνουν από τους τόκους από αυτά τα ομόλογα θα μειωθούν κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.
Άρα τα ταμεία έχουν να χάνουν από τρεις μεριές: Από την ύφεση και την ανεργία, από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και από το κούρεμα. Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό; Μέχρι τώρα ο προηγούμενος Πρωθυπουργός μας έλεγε «Μην ανησυχείτε, σας το εγγυώμαι». Έχει την ίδια αξία με το περίφημο «Λεφτά υπάρχουν», που προσπαθείτε τώρα να το ξεχάσετε.
Τι εκτιμούμε εμείς και παρακαλούμε να το διαψεύσετε αλλά με δέσμευση; Ότι έχετε κρυφή ατζέντα για νέες μειώσεις συντάξεων και μέσα στο 2012.
Έρχομαι στο θέμα της ανεργίας. Ο Προϋπολογισμός κάνει μια πρόβλεψη ότι η ανεργία θα πάει στο 17,1%. Είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει ότι η στατιστική ανεργία το 2012 θα ανέβει στο 21% και η πραγματική ανεργία στο 26% και δυστυχώς οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας στην απώλεια θέσεων εργασίας και στην αύξηση ανεργίας έχουν δικαιωθεί. Με τέτοια ανεργία, με τέτοια αποσάθρωση της κοινωνικής συνοχής, με τέτοια όξυνση των ανισοτήτων πώς μπορεί να βγει μια πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης;
Έρχομαι σε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο του Προϋπολογισμού: Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα που να είχε ύφεση και να προσπάθησε να βγει από αυτή ακόμη και με την πιο νεοφιλελεύθερη, την πιο μονεταριστική κυβέρνηση που να μη χρησιμοποίησε το εργαλείο των δημοσίων επενδύσεων, προσπαθώντας και με άλλες επενδύσεις να βγάλει την οικονομία σε θετικό πρόσημο.
Τι έχουν γίνει τα δυο αυτά χρόνια στην Ελλάδα; Σε σχέση με το 2009 στη διετία 2010-2011 έχουμε μια μείωση των δημοσίων επενδύσεων κατά 28%. Και η πραγματικότητα για το 2012 φαίνεται αν συγκρίνουμε τους αριθμούς. Πρέπει να συγκρίνουμε τι προέβλεπε ο Προϋπολογισμός του ’11 και τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός του ’12. Σε σύγκριση με το κονδύλι που προβλεπόταν για τον Προϋπολογισμό του ’11, κύριε Παπαδήμο –δεν το αποδίδω σε εσάς- έχουμε το ’12 μείωση κατά 18,5%. Αν δείτε το κείμενο του Προϋπολογισμού θα δείτε ότι εμφανίζει μια αύξηση γιατί συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια, συγκρίνει το στόχο του Προϋπολογισμού του 2012 με την εκτίμηση εφαρμογής του Προϋπολογισμού του 2011. Αλλά το 2011 η Κυβέρνηση επειδή απέτυχε να μαζέψει έσοδα, επειδή απέτυχε να περιορίσει τις κρατικές πελατειακές σπατάλες, το κόστος της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, έκοψε με τον μπαλτά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Στους πρώτους δέκα μήνες από τα 7,5 δις που προβλέπονταν είχαν πάρει μόνο τα 3,5 δις. Έτσι μπορεί να γίνει πολιτική που να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά και να βγάλει τη χώρα στην ανάπτυξη;
Προϋπολογισμός είναι μια ευκαιρία για μια σοβαρή πολιτική συζήτηση σε όλα τα κοινοβούλια όλης της Ευρώπης. Μόνο στην Ελλάδα γίνεται με όρους κομματικής πειθαρχίας και ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Έρχεται ένα πακέτο. Και οι τριακόσιοι να πουν ότι θέλουν να μειωθεί ένα κονδύλι για να αυξηθεί ένα αντίστοιχο άλλο κονδύλι, δεν θα γίνει, ενώ σε άλλες χώρες έρχεται γραμμή-γραμμή και λέει «προτείνω να κόψουμε κάτι από τους εξοπλισμούς και να αυξήσουμε κάτι στα επιδόματα ανεργίας, προτείνω να κόψουμε κάτι από τις δαπάνες δημοσίων σχέσεων των Υπουργείων για να δώσουμε κάτι στην εκπαίδευση και την καινοτομία». Γιατί δεν γίνεται εδώ;
Αντί για αυτό φτιάχτηκε με τα χίλια ζόρια τους περασμένους μήνες ένα γραφείο παρακολούθησης του Προϋπολογισμού από τη Βουλή με επιστήμονες. Στελεχώθηκε μετά από καθυστέρηση δεκαετιών –είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας να το προτείνουμε- και μόλις συνέταξε την πρώτη και την δεύτερη έκθεση, επειδή δεν άρεσε στο οικονομικό επιτελείο, εξωθήθηκαν οι άνθρωποι που είχαν τεθεί επικεφαλής από την προηγούμενη κυβέρνηση, σε παραίτηση. Αν είχαμε αυτά τα εργαλεία δεν θα ψηφίζαμε Προϋπολογισμούς που να λένε έλλειμμα 2% και να κλείνουμε με έλλειμμα 15,7%.
Και επειδή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό δεν είναι στεγνοί αριθμοί αλλά βαθιά πολιτικοί, τι σχέδιο έχουμε για τη χώρα, από πού θα μαζέψουμε έσοδα, πώς θα κατανείμουμε τα βάρη, πού θα ξοδέψουμε τις δαπάνες, πώς θα είναι αποτελεσματικές, πώς θα ενισχυθεί η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή, υπάρχουν ορισμένα θέματα εμπιστοσύνης, κύριε Πρωθυπουργέ.
Φορολογική μεταρρύθμιση. Όλοι δέχονται με πρώτους αυτούς που ξεκίνησαν την προεκλογική κούρσα μέσα στο ΠΑΣΟΚ –μόλις πήραμε την έκτη δόση άρχισε η συζήτηση για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ- ότι έχουμε ένα φορολογικό σύστημα κραυγαλέα άδικο, ταξικά άνισο σε βάρος των ασθενέστερων και ένα φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό αναποτελεσματικό βαθμό και σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένο.
Γιατί έχει εξαιρεθεί από την ατζέντα της Κυβέρνησης σας η φορολογική μεταρρύθμιση; Ο κ. Βενιζέλος, που παραμένει στο ίδιο πόστο, είχε υποσχεθεί ότι ο νέος φορολογικός νόμος που θα ήταν δίκαιος, αποτελεσματικός και θα έφτιαχνε και τη δικαιοσύνη και τους μηχανισμούς θα είχε ψηφιστεί τον Οκτώβριο. Ποιος εμπόδισε να είναι στην ατζέντα των προγραμματικών σας δηλώσεων και των προγραμματικών σας ανακοινώσεων αυτή η φορολογική μεταρρύθμιση; Γιατί να πληρώνουν μονίμως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα κορόιδα;
Υπάρχει επίσης ένα θέμα: Διαφθορά, ατιμωρησία. Το κόστος της διαφθοράς και της ατιμωρησίας που τη συνοδεύει μαζί με τη γραφειοκρατία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, στην Ελλάδα είναι 6,8% του Α.Ε.Π., όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 3% του Α.Ε.Π.. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό με το σημερινό συρρικνωμένο Α.Ε.Π.; Πάνω από 7 δισεκατομμύρια είναι το κόστος της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Δεν είναι μόνο ηθικό θέμα το να πηγαίνουν οι κλέφτες φυλακή και να μην υπερπροστατεύονται, είναι και θέμα προκοπής, προόδου, ανάπτυξης αυτού του τόπου.
Άλλο θέμα μείζον είναι οι εγγυήσεις για τις τράπεζες. Τα 30 δισεκατομμύρια έγιναν 60 δισεκατομμύρια. Αυτά που έχουν δώσει τα τελευταία τρία χρόνια οι κυβερνήσεις στις τράπεζες σε ρευστό, εγγυήσεις είναι πολύ πάνω από το 50% του ελληνικού Α.Ε.Π.. Αυτά που έχουν δώσει μόνο σε ρευστό είναι πολύ πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του 100% των τραπεζών. Και σας ερωτώ και ως πρώην τραπεζίτη: Είναι λογικό και δίκαιο να κάνουν ορισμένοι τους ιδιώτες μεγαλομετόχους που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, δεν σηκώνουν έλεγχο γιατί είναι ιδιωτικό μαγαζί τους, τράπεζες οι οποίες λειτουργούν με τα λεφτά των φορολογουμένων; Και σας το θέτω, διότι έχουν σκάσει και κανόνια. Δεν είναι μόνο το παλιό της Τράπεζας Κρήτης, έσκασε πρόσφατα το κανόνι της PROTON BANK. Περίπου 30% του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων πήγε από την τσέπη των φορολογουμένων να στηρίξει το αποτέλεσμα της λεηλασίας μιας μικρής τράπεζας από τον πρώην μεγαλομέτοχο.
Ερωτώ: Τι σας κάνει σίγουρους ότι δεν γίνεται το ίδιο σε άλλες ιδιωτικές τράπεζες; Ο κ. Προβόπουλος μου είπε ότι ο έλεγχος της BLACK ROCK, σύμφωνα με την εντολή που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή ο κ. Προβόπουλος, εξαίρεσε τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ιδιώτες μέσω θυγατρικών του εξωτερικού των ελληνικών τραπεζών, το οποίο είναι το 20%. Ναι, αλλά μέσω θυγατρικών μπορεί κάποιοι κύριοι να έχουν δανειοδοτήσει off-shore πίσω από τις οποίες κρύβονται οι ίδιοι ή οι κολλητοί τους και στη συνέχεια έφτιαξαν, επειδή είναι ιδιωτική τράπεζα, μία επιτροπή η οποία θεώρησε ότι αυτά τα δάνεια δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν και τα έσβησε. Γιατί εξαιρέθηκε αυτό; Ο κ. Προβόπουλος μου είπε: «Γιατί θα ξοδεύαμε παραπάνω ως αμοιβή της BLACK ROCK, αν ελέγχαμε το 100% των δανείων και είπαμε ας ελέγξουμε το 80%». Δεν μου φαίνεται πειστικό. Δεν μου φαίνεται πειστικό πολύ περισσότερο, όταν ένα στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας που κατάρτισε μία έκθεση ελέγχου για το τι έγινε στην PROTON BANK είχε ως απάντηση ένα μασούρι δυναμίτιδα που εξερράγη στην πυλωτή της πολυκατοικίας που μένει. Υπάρχουν θέματα.
Καταλήγοντας, γιατί δεν θέλω να καταχραστώ του χρόνου, είναι φανερό από όσα σας είπα ότι εμείς θεωρούμε αυτόν τον Προϋπολογισμό άδικο, άνισο, αντιαναπτυξιακό, υφεσιακό, κινούμενο σε μια λανθασμένη τροχιά και γι’ αυτό θα τον καταψηφίσουμε.
Αλλά αφού εσείς συμφωνείτε και θέλετε να τον ψηφίσετε, τουλάχιστον σταματήστε να παίζετε τις κουμπάρες. Δεν είναι δυνατόν κανείς να ψηφίζει τον Προϋπολογισμό και να λέει: «Διαφωνώ με την πολιτική που ο Προϋπολογισμός υλοποιεί», κύριε Βρούτση. Και να σταματήσει και το θέατρο του παραλόγου. Είστε μία τρικομματική συγκυβέρνηση με στήριξη και συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ., που συμφωνήσατε σε μια πολιτική, συμφωνήσατε στον επικεφαλής που θα την υλοποιήσει, τον κ. Παπαδήμο, και δεν έχει «μου, σου, του». Οποιανού δεν του αρέσει, αίρει την εμπιστοσύνη του, φεύγει από την Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να είναι εντός, εκτός και επί τα αυτά.
Και να σταματήσει επιπλέον και το θέατρο του παραλόγου και όσον αφορά τους ρόλους. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί σχεδόν ένα μήνα μετά τη συγκρότηση της Κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου να συνεχίζει ακόμη να παριστάνει τον Πρωθυπουργό -χθες μετά την κυβερνητική επιτροπή συγκάλεσε το 80% του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του- ο κ. Σαμαράς να παριστάνει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης –αυτός συγκαλεί τους Βουλευτές του και δεν καλεί τους Υπουργούς, λέει, για ξεκάρφωμα, να μη φαίνεται ότι αυτός τους έχει ορίσει στην Κυβέρνηση- και ο κ. Καρατζαφέρης να απειλεί -ενώ ήταν, λέει, το άκρον άωτο της υπευθυνότητας- ότι αν δεν γίνει δημοψήφισμα για το μακεδονικό, θα φύγει από την Κυβέρνηση. Σιγά τα λάχανα!
Σας ευχαριστώ πολύ.
Χαρίζω τα τριάντα δευτερόλεπτα στον επόμενο ομιλητή.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου