Μια αναδρομή σε μία δεκαετία αγώνων, πηγή πολύτιμων διδαγμάτων αποτέλεσε ο ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ με θέμα τη μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944. Μαθητές γυμνασίων και όχι μόνο αφιέρωσαν το κυριακάτικο πρωινό τους σε ένα από τα διαφορετικά βιωματικά μαθήματα ιστορίας που διοργανώνει η ΚΝΕ για μαθητές. Ο περίπατος ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος. Κρατώντας στο χέρι τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις της εποχής που τους είχαν διανεμηθεί, οι νεαροί περιηγητές περπάτησαν στην οδό Αμαλίας. Στη διαδρομή, η «ξενάγηση» αναβίωνε τη σύγκρουση εκείνη του λαού με την αστική τάξη της χώρας και τον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό, τα όσα ακολούθησαν, τη συμφωνία της Βάρκιζας και την εποποιία του ΔΣΕ. Στάθηκαν απέναντι από το σημείο που οι μαυροφορεμένες κοπέλες «γονάτισαν μπροστά στους νεκρούς τους», κρατώντας το πανό του ΕΑΜ με τα χαρακτηριστικά λόγια «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα». Ψηλάφισαν τα σημάδια που έχουν αφήσει σε τοίχους κτιρίων στη λεωφόρο Αμαλίας τα πυρά των συγκρούσεων, κουβέντιασαν.
Το δεύτερο μέρος του περιπάτου φιλοξενήθηκε στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι. Ενα χώρο που άνοιξε την αγκαλιά του να δεχτεί τους νέους καθώς σε μεγάλο βαθμό γι' αυτούς προορίζεται, για να μοιραστούν το πλούσιο υλικό που συγκεντρώνει, να εμβαθύνουν και να γνωρίσουν όσα τους κρύβουν για τους αγώνες, τις θυσίες του λαού. Η διάρθρωση των εκθεμάτων του μουσείου, με τη βοήθεια της Ελένης Καραπλή, μέλους του προεδρείου της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, έκανε την επίσκεψη ένα ιστορικό «ταξίδι» από τη δικτατορία του Μεταξά, στην έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, στο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη, στην ίδρυση του ΕΑΜ, την πολύμορφη προσφορά της Κυβέρνησης του Βουνού, το ρόλο της γυναίκας και της νεολαίας, τη δράση του ΔΣΕ. Οι θετικές εντυπώσεις από την επίσκεψη στο μουσείο και τα όσα αποκόμισαν αποτυπώθηκαν από μαθητές στο βιβλίο εντυπώσεων με λόγια απλά και συγκινητικά, όπως της νεαρής που αναφερόταν στον Μακρονησιώτη παππού της, την παρότρυνση άλλου «αυτό το μουσείο να διατηρηθεί ώστε να μάθουν όλες οι γενιές αυτή την ιστορία», την αναφορά από κάποιον άλλο σε όσους πολέμησαν «για να έχουμε ελεύθερη ζωή, ιδανικά και απόψεις».
Στους επισκέπτες, οι υπεύθυνοι του μουσείου χάρισαν αφίσες με έργα του Γ. Φαρσακίδη και ένα αντίτυπο του Αναγνωστικού Γ' και Δ' Δημοτικού «Μεγάλα χρόνια», γραμμένο από τον μεγάλο παιδαγωγό Μιχάλη Παπαμαύρο στην εξορία, κυριολεκτικά κάτω από το θαμπό φως του κεριού της φυλακής. Από την πλευρά της η ΚΝΕ τους χάρισε ένα cd με τραγούδια κυρίως από το έργο «Οι Γειτονιές του Κόσμου», όπου ο Γ. Ρίτσος αποτύπωσε ποιητικά την εποποιία της αντίστασης του λαού της Αθήνας στη φάση της μεγάλης δεκαετίας του 1940.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου