Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ιταλία επιβεβαιώνουν, πάνω απ' όλα, ένα πράγμα: Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ασύμβατος με τη δημοκρατία.
Οι δικομματικοί ιεροκήρυκες της ακραίας λιτότητας και της κοινωνικής καταστροφής έχουν τρομοκρατηθεί από την ιδέα της έκθεσής τους στη λαϊκή ετυμηγορία. Γι’ αυτό αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές, αρχικά στην Ελλάδα και τώρα στην Ιταλία, επινοώντας το τραγικά ειρωνικό καθήκον της “εθνικής σωτηρίας”.
Στο όνομα αυτού του καθήκοντος διόρισαν νέο Πρωθυπουργό της χώρας τον πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουκά Παπαδήμο.Αυτή η παράνομη “κυβέρνηση σωτηρίας” ζητά τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, προκειμένου να επιτύχει στα καθήκοντά της: να επιβάλλει νέα αυταρχικά και βάρβαρα μέτρα λιτότητας, να ενισχύσει τις κοινωνικές περικοπές και να εκτινάξει τους δείκτες ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα (18.4% στην Ελλάδα, Οκτώβριος 2011).
Αυτό το νέο κυβερνητικό “κόμμα του Μνημονίου” αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ (μέλος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών), τη Νέα Δημοκρατία (μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και το ακροδεξιό κόμμα ΛΑ.Ο.Σ., ενώ στηρίζεται ακόμη από τη Δημοκρατική Συμμαχία (μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων & Δημοκρατών για την Ευρώπη) και το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 που τέσσερις εκπρόσωποι της λαϊκιστικής δεξιάς, οι οποίοι έχουν εκφράσει συχνά και ανοιχτά τα αντιδραστικά, ξενοφοβικά και ακραία εθνικιστικά τους ιδεώδη, αναλαμβάνουν υπουργικές και υφυπουργικές θέσεις, με την έγκριση ενός κόμματος που αυτοαποκαλείται σοσιαλιστικό.
Ο σχηματισμός αυτής της “ανίερης συμμαχίας” στην Ελλάδα δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο της τρόικας, των αγορών και των ντόπιων συνεργατών τους και αυτό περιλαμβάνει συνεχείς και επικίνδυνους πειραματισμούς για την παράκαμψη των δημοκρατικών διαδικασιών, του κοινοβουλευτικού και δημόσιου ελέγχου και του Συντάγματος.
Τώρα ετοιμάζονται να επεκτείνουν το πείραμα της κυβέρνησης “εθνικής σωτηρίας” στην Ιταλία, με το Μάριο Μόντι, έναν πρώην Επίτροπο, να αναλαμβάνει τη θέση του Πρωθυπουργού και να ηγείται μιας κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει τεχνοκράτες και θα υποστηριχθεί τόσο από το κόμμα του Μπερλουσκόνι, όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Αυτές οι εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία και βάζουν την Ευρώπη σε μια περίοδο πρωτοφανούς αυταρχισμού, συνεχούς περιορισμού και ωμής παραβίασης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η Ευρωπαϊκή Αριστερά στέκεται σταθερά στο πλάι των αριστερών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων της Ελλάδας και της Ιταλίας. Καλούμε όλες τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, να κλιμακώσουμε τις κοινές μας κινητοποιήσεις και τις ενωτικές μας πρωτοβουλίες, για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, ενάντια σε αυτή τη νέα, αντιδραστική “Διεθνή του Χρηματοπιστωτικού Αυταρχισμού”.
Βρυξέλλες, 13/11/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου