Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η ψήφος εμπιστοσύνης σκόνταψε στα διαδικαστικά.Αναφανδόν υπέρ της συγκυβέρνησης τα στελέχη της, δυσαρέσκεια για τον αποκλεισμό από τις συνεννοήσεις.



Μετά βαΐων και κλάδων υποδέχτηκε την ανακοίνωση της συγκυβέρνησης η ΔΗΜ.ΑΡ. Εξίσου κολακευτικά ήταν τα λόγια της και για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό. Η στάση της απέναντι στο ζήτημα της συγκυβέρνησης αποκαλύπτει και το περιεχόμενο της «αριστεράς», με την οποία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να σχηματίσει «προοδευτικό συνασπισμό εξουσίας» και να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία. Την περασμένη Πέμπτη ο βουλευτής της Γρ. Ψαριανός δήλωνε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος «είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη»!
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και προηγούμενες παρεμβάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ.
Μετά την ανακοίνωση της συγκυβέρνησης στις αρχές της βδομάδας, ο πρόεδρός της, Φ. Κουβέλης, δήλωνε «εν αναμονή» για την έκφραση γνώμης και ενδεχομένως για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όταν θα καθορίζονταν η στελέχωσή της, ο χρόνος της θητείας της και οι πολιτικές δεσμεύσεις της, σαν αυτές να ήταν άγνωστες στη ΔΗΜ.ΑΡ! Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέουμίλησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά με τον Φ. Κουβέλη και, σύμφωνα με πληροφορίες, βολιδοσκόπησε ενδεχόμενη συμμετοχή στελεχών του κόμματός του στην κυβέρνηση.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. αποφάσισε τελικά την Πέμπτη να δώσει αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση, χωρίς να λείψουν οι κόντρες στη σχετική συνεδρίαση της Κεντρικής της Επιτροπής. Μεταξύ αυτών που διαφώνησαν με την εισήγηση του Φ. Κουβέλη ήταν ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός, που νωρίτερα είχε πλέξει ξανά το εγκώμιο του Λ. Παπαδήμου. Αλλά και οι Α. Φιλίνη, Θ. Μαργαρίτης, Μ. Σαμπατακάκης, Μ. Ρεπούση, Γ. Γεωργάτος κ.ά.
Στην κατά πλειοψηφία απόφασή της, η ΚΕ της ΔΗΜ.ΑΡ. δηλώνει ότι οι λόγοι καταψήφισης της νέας κυβέρνησης είναι κυρίως διαδικαστικοί, εκφράζοντας έμμεσα το «παράπονο» ότι η ίδια έμεινε εκτός των διαπραγματεύσεων. Οπως αναφέρει, «αν ο στόχος ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, θα είχε ακολουθηθεί άλλη διαδικασία και θα υπήρχαν άλλα πολιτικά ζητούμενα, που δεν θα απέκλειαν εκ των προτέρων από την εξεύρεση λύσης καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις». Στο ίδιο πνεύμα, κάνει λόγο για «θεσμική ανακολουθία»,φανερώνοντας ότι οι βασικές αντιρρήσεις της είναι επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας.
Αποκαλυπτικότερος όλων για την επί της ουσίας συμβολή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην καλλιέργεια κλίματος προσδοκίας και ανοχής από το λαό στη νέα αντιδραστική κυβέρνηση, είναι ο Γρ. Ψαριανός, ο οποίος από τις 3/11 δήλωνε απροκάλυπτα: «Τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και 37 χρόνια πρέπει να προχωρήσουν συναινετικά μ' έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και να σταματήσουν να παίζουν τις κουμπάρες (...) Να συμφωνήσουν σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα και να προχωρήσουν σε μία συγκυβέρνηση για τρεις, τέσσερις, πέντε ή έξι μήνες - όχι βραχείας πήξεως -, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να διασφαλιστεί η δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα και η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: