Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Αποσπάσματα συνέντευξης Ρ. Δούρου στο «ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» (Μπ. Μιχαλοπούλου)


Η Ρένα Δούρου, μέλος της Π. Γ. του Συνασπισμού, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μίλησε στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο και στη δημοσιογράφο Μπούλικα Μιχαλοπούλου αναφερόμενη στις ραγδαίες εξελίξεις στη χθεσινή μίνι σύνοδο στις Κάννες και στο πρωθυπουργικό Βατερλό.
«Πέντε + μία παρατηρήσεις: Καταρχήν οι εικόνες που είναι εξόχως αποκαλυπτικές. Οι εικόνες λοιπόν χθες από τις Κάννες, μετά από τη μίνι σύνοδο όπου μετείχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας:
μια χώρα που δεν ορίζει πλέον τις τύχες της, τις οποίες ορίζουν ολοφάνερα άλλοι… Το δίδυμο Μέρκελ – Σαρκοζί έδωσε τη συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους, με ταυτόχρονη μετάφραση, σε σύγχρονη αίθουσα. Λίγο αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου, σε εξωτερικό χώρο, κοντά στο πάρκινγκ της αίθουσας, μιλούσε σε μερικούς συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, στα αγγλικά χωρίς μετάφραση ενώ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος παρακολουθούσε ΠΙΣΩ από τους δημοσιογράφους. Και χωρίς να μπούμε στην ουσία των δηλώσεων, η αντίθεση των δύο εικόνων είναι αποκαλυπτική: του ποιος έχει το πάνω χέρι, ποιος υπαγορεύει σε ποιόν – η ιστοσελίδα της Λιμπερασιόν είχε άλλωστε έναν πολύ εύγλωττο τίτλο: «Η Αθήνα ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής των Καννών»…
Παρατήρηση δεύτερη, επί του περιεχομένου της μίνι συνόδου του βράδυ της Τετάρτης. Το σχέδιο, αν υπήρχε τελικά σχέδιο, του Γιώργου Παπανδρέου να εκβιάσει για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου, έπεσε στο κενό. Οι μπλόφες και τα εκβιαστικά διλήμματα μπορεί να «πιάνουν» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν πιάνουν σε όλους και παντού. Σε αντίθεση με τα όσα έλεγαν μέχρι πριν από λίγες ώρες οι κυβερνητικοί παράγοντες (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μόσιαλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τόλκας, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Ξενογιαννακοπούλου), ότι δηλαδή το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αφορά στη νέα δανειακή σύμβαση, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, το δίδυμο Μερκόζι έβαζε τα πράγματα στη θέση τους, αποδεικνύοντας ποιος καθορίζει τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας αρκετές φορές κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι αυτό θα αφορά στην παραμονή ή όχι στο ευρώ (και άρα όχι τη νέα δανειακή σύμβαση) ενώ παράλληλα ανακοίνωσαν και την ημερομηνία διεξαγωγής του, στις 4 ή 5 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο η είδηση της βραδιάς ήταν ότι οι στρόφιγγες της Ευρώπης θα παραμείνουν κλειστές, ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθούν τα 8 δις της έκτης δόσης πριν λήξει η εκκρεμότητα του δημοψηφίσματος! Με άλλα λόγια, πρόκειται για στυγνό εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό ως προς την έκβαση του δημοψηφίσματος. Εκβιασμό που αποδέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου.
Παρατήρηση τρίτη: Τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβαν πολλές φορές τη λέξη «κανόνες» - «κανόνες» που θα πρέπει να αποδεχθεί και να εφαρμόσει η χώρα μας ειδάλλως δεν υποστεί κυρώσεις, ακόμη και την έξοδο από το ευρώ. Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν κατά τη γνώμη του τα πολιτεύματα της Ευρώπης: κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να συμφωνούν έτσι ώστε «η Ευρώπη να είναι ανταγωνιστική». Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσέγγιση της έννοιας της δημοκρατίας, που φέρνει στο προσκήνιο μια παράλληλη κρίση με την οικονομική: εκείνη του δημοκρατικού ελλείμματος και της διαρκούς άρνησης δημοκρατίας της Ευρώπης. Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό το πρέπει να συμφωνείτε ειδάλλως τίθεστε εκτός ευρώ; Ή τι άλλο σημαίνει ο ανοικτός, στυγνός εκβιασμός περί της θετικής έκβασης του δημοψηφίσματος, του οποίου το ερώτημα καθόρισαν οι Μερκόζι, διαφορετικά δεν εκταμιεύεται η 6η δόση; Η κρίση δημοκρατίας είναι βαθιά και αν δεν επιλυθεί, σε συνδυασμό με την επιδεινούμενη οικονομική κρίση, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει.
Παρατήρηση πέμπτη: Ο Νικολά Σαρκοζί έφερε ως παραδείγματα «χωρών όπου λειτούργησε το πρόγραμμα βοήθειας» την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία «ξεχνώντας» να πει που βρίσκεται η ανεργία τους, η ανάπτυξή τους, το πόσο έχει εξαθλιωθεί η κοινωνία του με τις συνεχιζόμενες περικοπές δημοσίων δαπανών.
Τελική παρατήρηση: ο κ. Παπανδρέου βγαίνει πολλαπλά στραπατσαρισμένος από τη μίνι αυτή σύνοδο των Καννών και δεν μπορεί να κατηγορήσει τον… ΣΥΡΙΖΑ ή τον Συνασπισμό γιαυτό.  Οι Μέρκελ και Σαρκοζί του υπαγόρευσαν το περιεχόμενο και το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, απέκλεισαν κάθε αλλαγή στη δανειακή σύμβαση και εκβιάζουν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, παρακρατώντας την έκτη δόση. Γιαυτό και ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του πρέπει να ανατραπούν άμεσα μέσω της όσο το δυνατόν  συντομότερης διοργάνωσης εκλογών. Η περαιτέρω παραμονή τους στην εξουσία συνιστά πλέον ζωτικό κίνδυνο για τη χώρα!
Είναι πλέον εθνική ανάγκη η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προκειμένου ο λαός μας να ανοίξει δρόμους ανατροπής και ελπίδας και για λογαριασμό των άλλων λαών της Ευρώπης.  Με τον τρόπο αυτό ο ελληνικός λαός δεν θα σωθεί μόνο ο ίδιος αλλά θα αλλάξει τα δεδομένα και θα σώσει και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, αντιστρέφοντας το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που υφιστάμεθα σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: