Όλα τα «μεγάλα όπλα» έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα προκειμένου να κάμψει το λαϊκό κίνημα, κατά κύριο λόγο το φοιτητικό, που πάνω από πέντε μήνες αγωνίζεται για μία «δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία». Ποια είναι αυτά: Σαρωτική καταστολή, χρήση προβοκατόρων, προώθηση νόμου για την ποινικοποίηση των αγώνων και «επιστράτευση».
Από νωρίς το πρωί χθες, οι δυνάμεις της αστυνομίας, σε πραγματική διάταξη μάχης πραγματοποίησαν σαρωτικές επιχειρήσεις καταστολής, αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο.
Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το νόμο για την «ασφάλεια», ένα νόμο της εποχής της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ ενώ οι δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Ροντρίγκο Ουμπίγια ότι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών «είναι μία ακόμη μέρα βίας», απλά αποτελούν προμήνυμα...Αφορμή δόθηκε ή καλύτερα κατασκευάστηκε προχθές, Τρίτη, κατά την πρώτη ημέρα της 48ωρης πανεθνικής κινητοποίησης, φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών, δασκάλων αλλά και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων-CUT, όταν διάφορες ομάδες μασκοφόρων που εμφανίστηκαν «ξαφνικά» και με βροχή από μολότοφ «έδωσαν το σύνθημα». Η αφορμή ήταν αρκετή και η καταστολή γενικεύτηκε με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και την σύλληψη περισσότερων από 60. Παρόλα αυτά δεν αποτράπηκαν οι συγκεντρώσεις όπου συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες. Επίσης σε εισβολή ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στη Φιλοσοφική Σχολή έγιναν συλλήψεις και τραυματίστηκε σοβαρά όπως καταγγέλλεται ένας εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο.
Δείγμα γραφής είχε δοθεί και την παραμονή της έναρξης της 48ωρης Πανεθνικής κινητοποίησης όταν ηγετικά στελέχη των φοιτητών και των συνδικάτων δέχθηκαν την επίθεση της αστυνομίας στην προσπάθειά τους να μεταβούν στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, για να παραδώσουν τα αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου όπου πάνω από το 90% των Χιλιανών τάχθηκε υπέρ της δημόσιας και ποιοτικής Παιδείας.
Τέλος, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Χιλής κάλεσαν περίπου 57.000 νέους άνω των 18 ετών «να μπουν στην ιστοσελίδα του στρατού και βάζοντας τον αριθμό εθνικού μητρώου τους να μάθουν αν καλούνται για κατάταξη». Υπό κανονικές συνθήκες ο χιλιανός στρατός δεν χρειάζεται συνήθως να στρατολογήσει νέους αφού οι ανάγκες του καλύπτονται από όσους νέους κατατάσσονται εθελοντικά μόλις τελειώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και από αυτούς ο στρατός διαλέγει όσους κρίνει ικανούς να υπηρετήσουν, αφήνοντας πρακτικά όσους δεν θέλουν να υπηρετήσουν. Ωστόσο φέτος επικαλείται «σημαντικές ελλείψεις στη στρατολόγηση» και δεδομένου ότι οι σπουδές στη Χιλή δεν παρέχουν αναβολή στράτευσης, θεωρείται πολύ πιθανό το μέτρο να χρησιμοποιηθεί για την επιστράτευση στελεχών του φοιτητικού κινήματος.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου