Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ για το Πόρισμα της Μονομελούς Διερευνητικής Επιτροπής του κ. Πόλυ Πολυβίου αναφορικά με την έκρηξη στο Μαρί


Ως ΑΚΕΛ, εκφράζουμε για ακόμα μια φoρά τη θλίψη μας για τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί, που στοίχισαν τη ζωή σε 13 συνανθρώπους μας και οδήγησαν στον τραυματισμό άλλων. Εκφράζουμε τη θλίψη μας που το κράτος δεν κατάφερε να προστατέψει ανθρώπινες ζωές και νευραλγικές κρατικές εγκαταστάσεις.
Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε, ότι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε με πρωτόγνωρη ταχύτητα και πλήρη διαφάνεια και δίχως προσπάθεια «κουκκουλώματος», όπως γινόταν στο παρελθόν.
Όλα αυτά, διαψεύδουν όσους έσπευσαν μετά το διορισμό της Μονομελούς Διερευνητικής Επιτροπής από την Κυβέρνηση, να μιλήσουν για σκοπιμότητες και για παρεμβάσεις που θα συγκάλυπταν τις ευθύνες. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι τέτοιες πρακτικές είναι ξένες τόσο για το Δημήτρη Χριστόφια όσο και για το ΑΚΕΛ. Είναι επίσης πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Επιτροπής, καταθέτοντας τη δική του μαρτυρία, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και ότι σέβεται και επιδιώκει την ισονομία.  
Στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε. Είναι γι΄αυτό που έχουμε κάθε δικαίωμα να παρατηρήσουμε ότι ο κ. Πολυβίου με τα συμπεράσματα του Πορίσματος και τη δημόσια δήλωση του, υπερέβη τους όρους εντολής του. Με τα γραφόμενα και τα λεγόμενα του πήρε πολιτική θέση, έναντι πολλών ζητημάτων. Έναντι της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Έναντι του ίδιου του πολιτικού συστήματος, για τις στρεβλώσεις του οποίου κατηγόρησε με έντονο τρόπο και ενοχοποίησε ουσιαστικά και απαξίωσε αδιακρίτως τα πολιτικά κόμματα. Όλα αυτά και πολλά άλλα που ανέφερε χθες ο κ. Πολυβίου, προκαλούν ερωτηματικά ως προς τους στόχους του. Στόχευε μήπως με το Πόρισμα του σε μια πολιτική ή κοινωνιολογική παρέμβαση στα πράγματα του τόπου ή στόχευε στην άντληση αντικειμενικών συμπερασμάτων στη βάση των όσων κατατέθηκαν στην Επιτροπή; Παρατηρούμε με λύπη ότι σε αρκετές περιπτώσεις προτίμησε το πρώτο παρά το δεύτερο.
Ως προς την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων του, γεννούνται συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Για παράδειγμα, πώς τεκμηριώνεται από τις καταθέσεις το συμπέρασμα του κ. Πολυβίου ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποφάσισε να πάνε τα εμπορευματοκιβώτια στο Μαρί; Αφού δεν τεκμηριώνεται τότε, με όλο το σεβασμό στη δουλειά που έγινε, δημιουργούνται ερωτηματικά ως προς τη σπουδή του κ. Πολυβίου να «φορτώσει» ακόμα και αυτή την απόφαση, που αποτελούσε απόφαση εμπειρογνωμόνων, στον Πρόεδρο Χριστόφια. Ως ΑΚΕΛ, έχουμε ήδη αναθέσει σε ομάδα ειδικών να εξετάσει όλα αυτά τα σημεία και το Πόρισμα στην ολότητα του, επισταμένα και εξαντλητικά. Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα ώστε να μπορεί ο κυπριακός λαός να κρίνει αντικειμενικά και τεκμηριωμένα τα γεγονότα.
Σήμερα, η Κύπρος βιώνει κρίσιμες καταστάσεις και έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις. Η Τουρκία απειλεί συνεχώς και με κάθε τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία και ταυτόχρονα προσπαθεί εντατικά να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος. Την ίδια στιγμή επιδιώκει να φορτώσει ευθύνες για τυχόν αδιέξοδο στο κυπριακό στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη η οικονομία του τόπου να βρεθεί σε πορεία ουσιαστικής ανάκαμψης και να απεγκλωβιστεί από τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν διαχρονικά. Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι οι προοπτικές της Κύπρου για μετατροπή σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Έχουμε επίσης μπροστά μας το μεγαλεπήβολο καθήκον της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να φέρει σε πέρας με επιτυχία για να καταξιωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η έκρηξη στο Μαρί ανέδειξε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αποφασιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν στη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Ανέδειξε την ανάγκη να προωθήσουμε πιο αποτελεσματικά μέτρα ασφάλειας των πολιτών, ειδικά τώρα που οι εξελίξεις καθιστούν την Κύπρο χώρα με σημαντικό ενεργειακό ρόλο στην περιοχή. Το ΑΚΕΛ θα πρωτοστατήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Όλα αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με την κοντόφθαλμη και μικροκομματική προσέγγιση ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να παραιτηθεί. Πέραν του ότι απορρίπτουμε ότι ο Πρόεδρος έχει προσωπική ευθύνη,ένα τέτοιο ενδεχόμενο το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι να σύρει την πολιτική ζωή σε έντονη προεκλογική περίοδο με όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται αυτή.
Ως ΑΚΕΛ καλούμε το λαό να παραμείνει ενωμένος και συσπειρωμένος γύρω από τους κοινούς και συλλογικούς μας στόχους, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και θα προχωρήσει μπροστά. Τον καλούμε να αφήσει πίσω του τα κηρύγματα μίσους, φανατισμού, πόλωσης και διχόνοιας. Να ανοίξει δρόμους για υγιή πολιτική ζωή, διαφάνεια, τομές και τον εκσυγχρονισμό του τόπου. Να ανοίξει δρόμο για την επανένωση και την ευημερία της Κύπρου μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: