Συνέντευξη με τον Αποστόλη Κασιμέρη, Ταμία του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ και επικεφαλή της παράταξης «Ανεξάρτητη Παρέμβαση».
Ερ. Οι αστικές συγκοινωνίες μπήκαν ξανά σε κινητοποιήσεις στα μέσα Σεπτέμβρη…
Απ. Μπήκαν προς μεγάλη λύπη και στενοχώρια αυτών που πρόδωσαν τον αγώνα (βλ. ΠΑΣΚΕ), αυτών που ήθελαν τον κλάδο ηττημένο και καθηλωμένο, δεκανίκι της πολιτικής της κυβέρνησης. Ο κλάδος ήταν «καθισμένος» λόγω της ήττας του προηγούμενου 3μήνου αγώνα. Η απειλή της εφεδρείας – απόλυσης ταρακούνησε τους συναδέλφους και το όλο κλίμα και ανάγκασε την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ που έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ να συγκαλέσουν γενική συνέλευση.
Ερ. Η ΠΑΣΚΕ είχε προδώσει τον προηγούμενο αγώνα στην ΕΘΕΛ. Πώς «συναίνεσε» τώρα σε νέες κινητοποιήσεις;
Στο πρώτο συντονιστικό των σωματείων στις αρχές Σεπτέμβρη Λιαγούρης και Ραφτόπουλος (πρόεδροι των συνδικάτων ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ και τεχνικών ΕΘΕΛ αντίστοιχα) προσπαθούσαν να πείσουν ότι «από λάθος μπήκαμε στις εφεδρείες», ότι εκ παραδρομής έχει σταλεί η εγκύκλιος στις διοικήσεις των εταιριών, μιας και σε εμάς έτρεχε ο εξυγιαντικός νόμος 3920, ο οποίος περίγραφε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί με το πλεονάζον προσωπικό (3 φάσεις μετατάξεων). Για μια ακόμα φορά λέγανε ψέματα και προσπαθούσαν να «κοιμίσουν» τους εργαζόμενους.
Όμως οι εφεδρείες ήταν και είναι γεγονός. Το κλίμα στους εργαζόμενους έβραζε. Η ΠΑΣΚΕ δεν μπορούσε άλλο να κρυφτεί και αναγκάστηκε να καλέσει ΔΣ για το θέμα των εφεδρειών. Κατά τη διάρκεια του ΔΣ ακούστηκαν κραυγές πολέμου από την ΠΑΣΚΕ: «απεργία διαρκείας», «απόσυρση οχημάτων», «ρολά» και «μπάρες» κοκ. Αλλά όταν ήρθε η ώρα του «δια ταύτα», της συγκεκριμένης πρότασης, πρότειναν μόνο δυο-τρεις 24ωρες απεργίες-«μνημόσυνο» για τους μελλοντικούς απολυμένους.
Ερ. Και η ΔΑΚΕ – η δεύτερη μεγαλύτερη παράταξη στο σωματείο – τι στάση κρατάει;
Η ΔΑΚΕ από τη μια μιλά για σκληρό αγώνα και για ανατροπή της κυβέρνησης και από την άλλη ψηφίζει τις προτάσεις της κυβερνητικής παράταξης. Τους έχουμε συνηθίσει πλέον σε τέτοια ταχτική. Το καλοκαίρι η ΔΑΚΕ φώναζε για κοινό μέτωπο με τα ταξί (ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ ανήκει στη ΝΔ). Όταν όμως για παράδειγμα στα μέσα του Σεπτέμβρη ήρθε η ώρα στο ΔΣ να διαλέξει ανάμεσα στον κοινό αγώνα με τα ταξί και τη σύμπνοια με την ΠΑΣΚΕ, διάλεξε την ΠΑΣΚΕ –τη σιγουριά.
Ερ. Πώς βλέπεις να εξελίσσεται ο αγώνας και τι προτείνει η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» ;
Τα παραμύθια τελείωσαν! Πρέπει να συντονιστούμε με όλους τους κλάδους που πλήττονται από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και να ξεκινήσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις με διάρκεια και με στόχο να πέσει αυτή η κυβέρνηση!
Ο συντονισμός κατ’ αρχήν με τους υπόλοιπους συγκοινωνιακούς φορείς και τα ταξί, στη συνέχεια με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ και το Δημόσιο είναι πολύ σημαντικός. Κανένας κλάδος δεν μπορεί να νικήσει μόνος του την κυβέρνηση και την Τρόικα και αυτό αποδείχτηκε τα προηγούμενα χρόνια. Απεργίες και διαδηλώσεις υπήρχαν σχεδόν κάθε μέρα. Όμως κάθε κλάδος έδινε τη μάχη μόνος του και αυτός ήταν πολύ βασικός λόγος για την ήττα όλων των κλάδων που αγωνίστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε απεργίες συντονισμένες και με διάρκεια.
Τι έχουμε να χάσουμε πια; Τους μισθούς των 700 – 800 ευρώ; - γιατί εκεί σχεδιάζουν να πάνε τους μισθούς μας. Τις απολύσεις; Ξεκινάνε με εφεδρεία – απόλυση των εργαζομένων που είναι κοντά στη σύνταξη και των εργαζομένων που δουλεύουν σε φορείς που καταργούνται και συγχωνεύονται. Στην ουσία ανοίγουν διάπλατα το φάκελο «απόλυση στο Δημόσιο».Κι’ αν σήμερα οι εφεδρείες – απολύσεις αφορούν 30.000 εργαζόμενους, από τον επόμενο χρόνο σειρά θα πάρουν πολλοί περισσότεροι, γιατί κατ’ ομολογία τους σχεδιάζουν να βάλουν σε εφεδρεία τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενους ακόμα στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
Κι’ όσον αφορά στις ΔΕΚΟ να πούμε ότι αφού συρρικνώσουν τους μισθούς, αφού απολύσουν το λεγόμενο «πλεονάζον» προσωπικό, θα τις ξεπουλήσουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Όσον αφορά τις συγκοινωνίες η πρόθεσή τους να τις ξεπουλήσουν φαίνεται και από τον «εξυγιαντικό» νόμο 3920. Δεν έχουμε λοιπόν τίποτα να χάσουμε. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε αν αγωνιστούμε οργανωμένα, συντονισμένα, μαζικά, αποφασιστικά και με διάρκεια
Ερ: Η τελευταία γενική συνέλευση είχε έντονες και διαλυτικές αντιπαραθέσεις. Πώς εκτιμάς τις προοπτικές και το τι πρέπει να γίνει;
Η κατάσταση είναι δύσκολη στο συνδικάτο μας. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσπάθησαν να βγάλουν την γενική συνέλευση των εργαζομένων στις 3/10 άκυρη γιατί δήθεν δεν είχε απαρτία. Πολλοί εργαζόμενοι έχουν βγάλει πλέον συμπεράσματα για την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ και δεν ψηφίζουν τις προτάσεις τους.
Συγκεκριμένα, στη γενική συνέλευση της 26/9 οι εργαζόμενοι καταψήφισαν την πρόταση που εμπνεύστηκαν οι δυο αυτές παρατάξεις. Για να μην χάσουν τον έλεγχο, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσπάθησαν να βγάλουν την επόμενη γενική συνέλευση (3/10) άκυρη για να παίρνουν μέσα από την πλειοψηφία που διαθέτουν στο ΔΣ μόνοι τους και ανενόχλητοι αποφάσεις – ταφόπλακα για τον κλάδο και για το εργατικό κίνημα.
Σ’ αυτή τη φάση είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να εκλεγούν επιτροπές αγώνα από τη βάση για να ελέγχουν οι ίδιοι τη γενική συνέλευση, την υλοποίηση των αποφάσεων της και την περιφρούρηση των απεργιακών μας κινητοποιήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου