Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Χριστόφιας-Η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ είτε το θέλουν είτε όχι



Η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, διεμήνυσε στην Αγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Με ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, κι απευθυνόμενος στους Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι όπως τόνισε συμπεριφέρονται σαν “νεοσουλτάνοι”, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως οι προετοιμασίες για την ιδιαίτερα σημαντική Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ εισέρχονται στο τελικό τους στάδιο. «Θέλω να πω στον κ. Ερντογάν, στον κ. Νταβούτογλου και σε όλους αυτούς που έχει “γεμίσει το μυαλό τους αέρα” τον τελευταίο καιρό και συμπεριφέρονται σαν νεοσουλτάνοι, ότι η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία είτε το θέλουν είτε όχι. Εύχομαι να την ασκήσει ενωμένη. Αγωνίζομαι για να την ασκήσει ενωμένη. Αν, όμως, η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει την επανένωση της Κύπρου, η νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ», σημείωσε, κι ευχήθηκε η χώρα μας να ασκήσει την Προεδρία ενωμένη. 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκοκυπριακή πλευρά αθετεί συμφωνηθέντα σε ουσιώδεις πλευρές του προβλήματος. Υπαναχωρεί ακόμη και από προηγούμενες συγκλίσεις μεταξύ των δύο μερών, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες αρκετές φορές βρίσκονται εκτός της συμφωνημένης βάσης των διαπραγματεύσεων, τόνισε, σημειώνοντας πως αυτή η στάση της τ/κ ηγεσίας εκτρέφεται από την αρνητικότητα, την προκλητικότητα και την επιθετικότητα που παρουσιάζει, ιδιαίτερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία του κ. Ερντογάν. 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε τη διεθνή κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της, τονίζοντας πως είναι ευθύνη του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας να καλέσουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία σε τάξη. «Με τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες θέσεις δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση. Τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι οφείλουν να κινούνται εντός του συμφωνημένου πλαισίου», σημείωσε, για να τονίσει πως μια ασύδοτη και αλαζονική Τουρκία αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την ευρύτερη περιοχή και τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. 
Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα 
δεν είναι υπό διαπραγμάτευση
Αναφερόμενος στις έρευνες για εντοπισμό ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι η ανεύρεση υδρογονανθράκων και η εκμετάλλευσή τους είναι αποκλειστικό, κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με κανένα. 
Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, τόνισε, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις για τον τόπο τα τελευταία χρόνια και όλες οι δράσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του δικαίου της θάλασσας, όπως αυτό καθορίστηκε από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982. 
Οι έρευνες, διαβεβαίωσε, θα συνεχιστούν παρά τις προκλήσεις και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία. «Ούτε και μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των συνομιλιών και των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση πηγών ενέργειας», υπέδειξε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.
Η ενδεχόμενη ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ανέφερε, αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για λύση του Κυπριακού. Διανοίγει ταυτόχρονα, συνέχισε, εξαιρετικές προοπτικές στον οικονομικό τομέα για την πατρίδα και το λαό μας. «Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά, Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία», τις οποίες ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε να αλλάξουν στάση, να γίνουν πιο διαλλακτικοί, να σεβαστούν τα ήδη συμφωνηθέντα, να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κινηθούν στα πλαίσια της βάσης λύσης όπως καθορίζεται στα πλαίσια του ψηφίσματος 1251 των Ηνωμένων Εθνών. 
Αν γίνει αυτό, συνέχισε, θα φτάσουμε σε λύση αμοιβαία αποδεχτή σύντομα. Εμείς, σημείωσε, αυτό κάνουμε, διαβεβαιώνοντας πως η δική μας πλευρά διαπνέεται από καλή θέληση. «Εργαζόμαστε για λύση στα πλαίσια της οποίας όλοι οι Κύπριοι πολίτες Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένηδες, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα χαιρόμαστε τους καρπούς των φυσικών πόρων του νησιού μας», επεσήμανε. 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, προχωρεί με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα στην έρευνα για ανεύρεση υδρογονανθράκων και στις προσπάθειές της αυτές έχει στο πλευρό της την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γενικά τη διεθνή κοινότητα. 
«Ενισχύεται η σημασία της Κύπρου στη διεθνή σκηνή. Η σημαντική στήριξη της διεθνούς κοινότητας έχει επιτευχθεί μέσα από άοκνες προσπάθειες και συνεχείς πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής μας. Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας αποτελεί την καλύτερη "ασπίδα" των προσπαθειών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε», τόνισε. 
Κύπρος και κυπριακός λαός βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως οι επόμενοι μήνες ενδεχόμενα θα καθορίσουν πολλά για το μέλλον μας για τα επόμενα πολλά χρόνια. 
Αναφέρθηκε στις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, με πρώτο κρίσιμο σταθμό την επερχόμενη συνάντηση της Νέας Υόρκης και τόνισε πως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση δεν οφείλεται στο στρατηγικό στόχο, στην επιδιωκόμενη δηλαδή λύση. Οφείλεται, σημείωσε, στις υπέρμετρες απαιτήσεις της άλλης πλευράς, η οποία αρνείται να παραμείνει προσηλωμένη στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης. 
Ενδεχόμενη αλλαγή του στρατηγικού στόχου από δικής μας πλευράς, είπε, απλά θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο. 
Αναφερόμενος στα τρία περίπου χρόνια διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων μαζί με τον Τ/κ ηγέτη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είπε πως έχει συμφωνηθεί με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «κυπριακής καθοδήγησης και ιδιοκτησίας», αποκλείοντας κάθε μορφής επιδιαιτησίας και τεχνικών χρονοδιαγραμμάτων. Αυτή η διαδικασία, τόνισε, δεν είναι δυνατόν να παραβιαστεί λαμβάνοντας υπόψη και την κακή εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος. 
Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ, ανέφερε, σημειώνοντας πως «ο μόνος σίγουρος δρόμος για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας σε τούτο το νησί είναι μια λειτουργική και βιώσιμη λύση». 
Αναφερόμενος στις προκλήσεις στην οικονομία, τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Κύπρο και να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον τόπο εδώ και δεκαετίες. 
 
 
Δεν γίνεται αποδεκτή λύση χωρίς επιστροφή της Μόρφου 
και των Βαρωσίων
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέστησε σαφές πως χωρίς την επιστροφή της Μόρφου και του Βαρωσιού υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές που θα δώσουν τη δυνατότητα στη μεγάλη πλειοψηφία των Ε/κ να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση στα σπίτια και τις περιουσίες τους, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού αποδεκτή και από τη δική μας πλευρά. 
 
 
Ο Πρόεδρος θα ασκεί τα καθήκοντά του
όπως προνοεί το Σύνταγμα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως προνοεί το Σύνταγμα, θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της θητείας του και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους ανεξαίρετα, διεμήνυσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Η ενότητα, υπογράμμισε, δεν θα ανευρεθεί και διαφυλαχθεί με την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι προκλήσεις, τόνισε, είναι πολλές και για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε χρειάζεται πρώτιστα ενότητα και πολιτική σταθερότητα. «Δυστυχώς, στην Κύπρο, δεν έχουμε μόνο αγνοούμενους ανθρώπους που χάθηκαν το 1974, αγνοείται και η ενότητα», είπε, για να σημειώσει την ανάγκη ύπαρξής της στο εσωτερικό μέτωπο. Η ενότητα, είπε, δεν θα ανευρεθεί και δεν θα διαφυλαχθεί με την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Υπογράμμισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως προνοεί το Σύνταγμα, θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της θητείας του και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους ανεξαιρέτως». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προειδοποίησε πως ενδεχόμενη υπόσκαψη της πολιτικής σταθερότητας και της ενότητας θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, το λαό μας και κάθε πολίτη ξεχωριστά. «Σε ό,τι με αφορά, θα πράξω ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, η συνταγματική τάξη και η ελάχιστη απαιτούμενη ενότητα», επεσήμανε.  Σε εκτός κειμένου αναφορές του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την 31η αντικατοχική πορεία για τη Μόρφου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία ως επακόλουθο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Oι προηγούμενες Κυβερνήσεις, είπε, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία, προσλάμβαναν χίλιους δημοσίους υπαλλήλους κάθε χρόνο. Αυτή η Κυβέρνηση, συμπλήρωσε, προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά χίλιους το χρόνο.

ΠΗΓΗ-WWW.HARAVGI.COM.CY

Δεν υπάρχουν σχόλια: