Από τον «άξονα του κακού» του Μπους, στον «άξονα της αστάθειας» του Ομπάμα με μυστικές επιχειρήσεις, επιθέσεις με επανδρωμένα αεροσκάφη από ένα δίκτυο βάσεων, εν πολλοίς μυστικό, σε έναν τεράστιο αριθμό χωρών - 75 χώρες σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», έως και 120 χώρες έως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου. Αυτή είναι η τακτική του «νέου αμυντικού δόγματος», με μυστικές επιχειρήσεις και καίρια «χτυπήματα» παντού. Μια διαφοροποιημένη τακτική, που κρίθηκε «αναγκαιότητα» εξαιτίας των «ειδικών συνθηκών» που επικρατούν στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, καθώς η καπιταλιστική κρίση εντείνεται ενώ το κόστος του πολέμου σε Ιράκ και Αφγανιστάν αποδείχτηκε δυσβάσταχτο και προκαλεί αντιδράσεις και στον αμερικανικό λαό.
Η στρατηγική, εννοείται, παραμένει πάντα η ίδια: Επεμβάσεις, επιθέσεις, πόλεμος για την προάσπιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ και του κεφαλαίου, όπως και το πρόσχημα ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας». Ενας όρος που δε θεωρείται «δόκιμος» πλέον από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που έχει υιοθετήσει μία «ρητορική» για την προώθηση «της σταθερότητας και τη μετάβαση των χωρών στη δημοκρατία», τη θεωρία που προωθούν οι ιμπεριαλιστές, όπως της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», δηλαδή των αστικών εκσυγχρονισμών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, με ανατροπή πρώην σύμμαχων καθεστώτων, όπως π.χ. τη Βόρεια Αφρική και αντικατάστασή τους με νέες αστικές δυνάμεις, ώστε να χειραγωγηθεί η δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια και να καναλιζαριστεί στα πλαίσια του συστήματος. Ταυτόχρονα η δράση επεκτείνεται σε όλον τον πλανήτη με αποσταθεροποιητικές ενέργειες.
«Πόλεμος σε όλο τον πλανήτη»
Σημαντικό στοιχείο στην «επιτυχία» της τακτικής διαδραματίζει η «όσμωση» μεταξύ του Πενταγώνου και της CIA. Μία ώσμωση που ξεκίνησε με τη διαταγή διεύρυνσης των μυστικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση ένοπλων οργανώσεων στο Ιράν, στη Σαουδική Αραβία, στη Σομαλία και άλλες χώρες της περιοχής, που έδωσε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους στις αρχές του 2010. Με τη διαταγή ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ ενέκρινε την αποστολή μονάδων των ειδικών δυνάμεων σε φιλικά και μη κράτη της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ασίας και της Αφρικής, «με στόχο τη συλλογή πληροφοριών και τη συνεργασία με φιλοδυτικές δυνάμεις». Ο Πετρέους όμως είναι πλέον επικεφαλής της CIA, ενώ ο πρώην επικεφαλής της CΙΑ, Λίον Πανέτα, είναι επικεφαλής του Πενταγώνου...
Λίγο πριν την «ανταλλαγή» καθηκόντων, στις αρχές του καλοκαιριού ο ανώτατος σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ για θέματα αντιτρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, είχε ανακοινώσει τα σχέδια των Αμερικανών για τη διάλυση της «Αλ Κάιντα», τα οποία όπως είχε τονίσει θα στηριχθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μυστικές επιχειρήσεις επί ξένων εδαφών. Κατά τον Μπρέναν, πυρήνες της «Αλ Κάιντα» και άλλων «ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων» θα δέχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποφασιστικά και συνάμα «χειρουργικά» πλήγματα, όχι μόνο από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ, αλλά και από «μοναδικά όπλα», τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Για τα «μοναδικά όπλα» οι ΗΠΑ με τάχιστους ρυθμούς προχωρούν στην κατασκευή δικτύου μυστικών βάσεων. Μια βάση κατασκευάζεται στην Αιθιοπία, που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις τους κατά της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», που προσθέτει ότι οι ΗΠΑ κατασκευάζουν επίσης ένα αεροδρόμιο κάπου στην «Αραβική Χερσόνησο» - πλέον ισχυρή πιθανότητα είναι η Σαουδική Αραβία να φιλοξενεί τη βάση - για να εξαπολύουν επιθέσεις με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη.
Διεξάγονται επίσης συνομιλίες για τη χρήση ενός αεροδρομίου στις Σεϊχέλες - επί του παρόντος χρησιμεύει ως βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτελούν περιπόλους πάνω από τη Σομαλία - για την εκτόξευση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Με την κίνηση αυτή διευρύνεται η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επιδρομές, με πολλούς νεκρούς σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν, Σομαλία, Υεμένη, Λιβύη, αλλά και σε όλο το Μαγκρέμπ. Μόνο στο Πακιστάν, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση - έρευνα του Γραφείου για την Ερευνητική Δημοσιογραφία, με έδρα το Λονδίνο, και της ημερήσιας εφημερίδας του Πακιστάν «Express Tribune»: Τουλάχιστον 2.292 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 160 παιδιά, έχουν χάσει από το 2004 τη ζωή τους μόνο κατά τις επιδρομές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Παγκόσμιο δίκτυο»
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το περιοδικό «Nation», προχωρούν γοργά στη δημιουργία ενός «κέντρου» στη Σομαλία, που φιλοξενεί ένα μυστικό σύμπλεγμα των φυλακών στο αεροδρόμιο, αλλά και ειδικό χώρο εκπαίδευσης για Σομαλούς και άλλους αυτόχθονες, τους οποίους χρησιμοποιεί στις μυστικές επιχειρήσεις εντός της χώρας αλλά και στις επιχειρήσεις απαγωγής «υπόπτων», ούτως ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αρνηθεί τη δράση τους και την ύπαρξή τους.
Παράλληλα, πέρα από τη δημιουργία των συνθηκών αποσταθεροποίησης με μυστικές επιχειρήσεις, μία παλιά τέχνη των ΗΠΑ και ειδικά της CIA, και τις στρατιωτικές προετοιμασίες, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων σε σειρά χωρών που αποτελούν το επίκεντρο του «άξονα αστάθειας» κατά κύριο λόγο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπως σε Αίγυπτο, Μπαχρέιν, Ιράκ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Τυνησία, Υεμένη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φυσικά στη Σαουδική Αραβία. Περισσότεροι από 7.000 από 130 χώρες έχουν περάσει τα «εκπαιδευτικά σεμινάρια» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου και έχουν «αποφοιτήσει» από το Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (International Military Education and Training program).
ΠΗΓΗ-ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου