Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Χριστόφιας προς Τουρκοκυπρίους: «Και σεις θα επωφεληθείτε»


Μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους «να βρούμε λύση το συντομότερο δυνατόν» απηύθυνε ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόσο με την ομιλία του χτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και με τις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη. Ο κ. Χριστόφιας όμως «εγγυήθηκε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι ακόμη και πριν από τη λύση -αν δεν θελήσει η Τουρκία να δείξει καλή θέληση- θα δούμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα εισοδήματα που τυχόν προκύψουν από τις γεωτρήσεις για το καλό των δύο κοινοτήτων.
Αυτό πρέπει να είναι καθαρό» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και επεξήγησε ότι «τα θέματα αυτά είναι αρμοδιότητας της κεντρικής κυβέρνησης. Η οποία, μέσω του προϋπολογισμού, θα διανείμει στις δύο κοινότητες τα έσοδα από αυτή την εκμετάλλευση».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε στις δηλώσεις του τον παράνομο χαρακτήρα της «συμφωνίας» οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως είναι δηλωτική «της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το διεθνές δίκαιο».
Χθες, πάντως, αίσθηση προκάλεσε στη Λευκωσία η επαμφοτερίζουσα στάση που μοιάζει να τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το θέμα των γεωτρήσεων, καθώς ο αρμόδιος επίτροπος σε επίσκεψή του στη Λευκωσία απέφυγε επίμονα να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές, ενώ στο άτυπο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. η Επιτροπή επιχείρησε το άνοιγμα του κεφαλαίου που αναφέρεται στην «ενέργεια» στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.
Αναλυτικότερα, κατά την επίσκεψη του Γκ. Έττινγκερ στη Λευκωσία -που (κατά κύριο μέρος) αφιερώθηκε στη συνδρομή της Ε.Ε. για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος που προέκυψε στην Κύπρο μετά από την έκρηξη στο Μαρί- απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις τουρκικές απειλές για το θέμα των γεωτρήσεων, ο Γερμανός επίτροπος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «το θέμα συζητείται διμερώς με όλους».
Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, η Επιτροπή προσπάθησε στο συμβούλιο υπουργών να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να ανοίξει το κεφάλαιο της «ενέργειας» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, πλην όμως το θέμα δεν είχε συνέχεια μετά από την αντίδραση της αρμόδιας Κύπριας υπουργού κ. Πρ. Αντωνιάδου.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ως «θέμα επείγουσας προτεραιότητας» χαρακτήρισε Κύπριος υπηρεσιακός παράγοντας την προκήρυξη δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων που θα αναφέρονται σε όλα τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Κι αυτό καθώς -όπως είπε σχετικά ο κ. Σ. Κασίνης- ενδέχεται η Τουρκία να επιχειρήσει «παρανόμως» έρευνα δυτικά της Πάφου.
Σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση που ξεκίνησε, ο κ. Κασίνης σημείωσε ότι αυτή θα φτάσει σε βάθος 5.800 μ., το φυσικό αέριο όμως βρίσκεται σε μια διαστρωμάτωση στα 2,5-3 χλμ. βάθους.

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: