Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Σενάρια χρεοκοπίας και κοινωνικής αναταραχής από τα διεθνή ΜΜΕ



Βασικό θέμα στα διεθνή ΜΜΕ είναι και σήμερα τοελληνικό αδιέξοδο, με τις σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, τα σενάρια περί χρεοκοπίας και τον αναβρασμό της ελληνικής κοινωνίας να απασχολούν τα διεθνή πρωτοσέλιδα και ιστοσελίδες. 

«Η Ελλάδα ζητεί βοήθεια, καθώς τα μετρητά τελειώνουν» αναφέρει η αναφορά του CNN, στην οποία αναφέρεται πως οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα έχουν αναβιώσει τους φόβους ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε άναρχη χρεοκοπία, κάτι που οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι φοβούνται πως θα μπορούσε να πλήξει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εξάλλου ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις επαγγελματιών της αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας (cds), αφού η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας φτάνει το 99,9%, σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας ιστοσελίδας.

Η αμερικανική Wall Street Journal αποτυπώνει την κοινωνική διάσταση του πολιτικοοικονομικού αδιεξόδου που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού κάνει εκτενή αναφορά στο ζήτημα του διπλασιασμού των αυτοκτονιών. Η οικονομική εφημερίδα τονίζει ότι μετά από δύο χρόνια κρίσης η ελληνική κοινωνία πλήττεται με την ανεργία να κινείται πάνω από 16% και την εγκληματικότητα και την λαθρομετανάστευση να είναι σε έξαρση. Οι αυτοκτονίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί ετησίως σε 6 ανά 100.000 κατοίκους και σημειώνει πως στο πρώτο πεντάμηνο 2011 το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

«Οι δανειστές σκληραίνουν την στάση τους έναντι της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου των Financial Times, αφού οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακολουθούν σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα. Η αναφορά περιλαμβάνει και τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών που μπορεί να εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Νίκο Φωτόπουλο, τονίζοντας ότι αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και απειλεί ότι θα μπλοκάρει την έκδοση των λογαριασμών της ΔΕΗ και την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων. Παράλληλα, θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός θα καταφέρει να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να περάσει τα νέα μέτρα, ωστόσο σημειώνουν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. 

Στη στήλη LEX της ίδιας βρατανικής οικονομικής εφημερίδας προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα λάβει τελικά τα 8 δισ. ευρώ μετά τις 3 Οκτωβρίου, με τον αρθρογράφο να υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη δεν έχει σχέδιο για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, κάτι που συνεπάγεται ότι η χώρα θα λάβει την επόμενη δόση, άποψη με την οποία «διαφωνεί» ο καθηγητής οικονομίας της Οξφόρδης και σύμβουλος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φουστ, ο οποίος υποστήριξε ότι «η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει».

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση αντελήφθη πως η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Πρέπει σε λίγες εβδομάδες να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις, που παραμελήθηκαν επί χρόνια, είπε ο κ. Βενιζέλος. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές παραμελήθηκαν όμως και από αυτή την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια. Η επικέντρωση της κυβέρνησης στις δραστικές περικοπές έπνιξαν την οικονομική ανάπτυξη και κυρίως διαπιστώθηκε ότι όλα σχεδόν τα μέτρα που ελήφθησαν από την Αθήνα, είναι αυτά που προκαλούν και τις λιγότερες αντιστάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί από τους πολίτες νέες θυσίες χωρίς να τους δίνει όμως ελπίδες για ένα ‘καλύτερο’ κράτος. Και όλα αυτά επειδή δεν τολμά να αντιμετωπίσει το παλιό πελατειακό σύστημα».  
 
«Το ελληνικό κράτος δεν χρωστάει μόνον στους πιστωτές του, αλλά ακόμη πιο πολλά χρωστάει στους πολίτες του. Και αυτό ακριβώς οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους και οι ευρωδανειστές του, διότι εάν οι πολίτες εναντιωθούν τότε οι οικονομικές απαιτήσεις τους θα είναι λόγια του αέρα» προσθέτει το δημοσίευμα.

Συνέντευξη στην γερμανική Kölner Stadtanzeiger παρέθεσε ο οικονομολόγος Λαρς Φέλντ, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή», υπογραμμίζοντας ότι η ευρωβοήθεια προς την Ελλάδα είναι σαν τον πίθο των Δαναΐδων λέγοντας πως «στην παρούσα κατάσταση η μη πληρωμή των πιστώσεων συνιστά πρόβλημα για ολόκληρη την ευρωζώνη και θα οξύνει την κρίση. Γι’ αυτό μετά τη χορήγηση αυτών των πιστώσεων πρέπει να μεθοδεύσουμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
 
Στην ερώτηση της εφημερίδας εάν αναδιάρθρωση σημαίνει απλά «παραγραφή χρέους» ο Γερμανός οικονομολόγος απάντησε καταφατικά. Εκτιμά επίσης ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSF) θα πρέπει να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο για να μπορεί να δανείζει, αλλά και να παίζει σωστά τον ρόλο του «πυροσβέστη» σε περιπτώσεις κρίσεων και καταλήγει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα συνιστούσε καταστροφή», διότι: «το κούρεμα του χρέους θα άγγιζε όχι πια το 50%, αλλά το 80 ή και το 90%. Η ελληνική οικονομία και το δημοσιονομικό σύστημα της χώρας θα βυθίζονταν στο χάος, ενώ θα άνοιγε ο δρόμος για κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης. Όποιος εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνιστά λύση, είναι, στην καλύτερη περίπτωση, άσχετος».


ΠΗΓΕΣ-WWW.NEWPOST.GR-Mε πληροφορίες από Deutsche Welle, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: