Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο-4 από το 6 τμήματα είναι σε κατάληψη


4 από το 6 τμήματα είναι σε κατάληψη 


Tου Δημήτρη Μητράκα
«Ρωγμή» Ιονίου Πανεπιστημίου

Στις 24/8/2011, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την παιδεία. Ένας νόμος, που στην ουσία, αφαιρεί τα δικαιώματα για δωρεάν σίτιση, στέγαση και γενικά για δωρεάν παιδεία, ιδιωτικοποιεί τα πανεπιστήμια και ορίζει σαν ανώτατο διοικητικό όργανο ένα δεκαπενταμελές συμβούλιο στο οποίο τα έξι μέλη θα είναι επιχειρηματίες. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα νέα μέτρα του νόμου που χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο της παιδείας και σχεδόν κανένα μέτρο δεν είναι έστω και προς την ελάχιστη βελτίωση των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν μπορούσαν να μείνουν άπραγοι τη στιγμή που το φοιτητικό κίνημα πανελλαδικά δίνει μια μεγάλη μάχη για την ανατροπή του νόμου.


Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Ι.Π.) αποτελείται από έξι τμήματα, τέσσερα εκ των οποίων είναι υπό κατάληψη.
Σε κατάληψη βρίσκονται: το τμήμα μουσικών σπουδών (Τ.Μ.Σ.), το τμήμα αρχειονομίας & βιβλιοθηκονομίας (ΤΑΒ), το τμήμαξένων γλωσσών μετάφρασης και διερμηνείας (Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.) και το τμήμα τεχνών ήχου και εικόνας (Τ.ΗΧ.ΕΙ.).
Τα τμήματα που δεν είναι σε κατάληψη είναι το ιστορικό και το πληροφορικής.

Αναλυτικότερα:

Στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ, όπου αυτοδυναμία έχει η ΠΑΣΠ, μετά από πολύωρη γενική συνέλευση αποφασίστηκε κατάληψη, με πλαίσιο της Ρωγμής (φοιτητικό σχήμα που συνδέεται με το «Παιδεία Μάχης») με 61 ψήφους υπέρ και 57 κατά.
Χρειάστηκε όμως να γίνει 5 φορές ψηφοφορία, διότι η ΠΑΣΠ εσκεμμένα δήλωνε λάθος αποτελέσματα καταμέτρησης.

Η ΠΑΣΠ έχει αυτοδυναμία και στο ΤΑΒ. Όμως ένα μεγάλο μέρος των ανέντακτων φοιτητών που πριν λίγο καιρό απείχε από της γενικές συνελεύσεις, συμμετείχε στη συνέλευση της Τρίτης (13/9). Με αποτέλεσμα να ψηφιστεί κατάληψη, με κοινό πλαίσιο της ΠΚΣ και της Αδέσμευτης Σκέψης (μια ανεξάρτητη παράταξη), με 49 ψήφους κατά και 50 ψήφους υπέρ. Δυστυχώς και σε αυτό το τμήμα ήταν πολύ μικρή η διαφορά, παρόλα αυτά η απόφαση για κατάληψη παραμένει μια θετική εξέλιξη.

Στο Μουσικό τμήμα η ΠΑΣΠ για άλλη μια φορά χρησιμοποίησε μια ύπουλη τακτική για να μην τεθεί το τμήμα υπό κατάληψη, αλλά δεν τα κατάφερε.
Στην προγραμματισμένη συνέλευση δεν εμφανίστηκε ούτε ένα μέλος της ΠΑΣΠ παρά μόνο το μέλος που προεδρεύει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Στην καταμέτρηση ατόμων που έγινε, ήταν πέντε φοιτητές λιγότεροι από ότι χρειαζόταν για να πραγματοποιηθεί η συνέλευση και μολονότι 10 λεπτά μετά συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός η ΠΑΣΠ ισχυρίστηκε ότι ήταν πλέον αργά και αποχώρησε το μέλος που την εκπροσωπούσε. Τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου, όμως, πραγματοποίησαν την συνέλευση χωρίς την παρουσία της ΠΑΣΠ και αποφασίστηκε κατάληψη με 50 ψήφους υπέρ και 3 κατά. Δύο μέρες μετά η ΠΑΣΠ κάλεσε εκ νέου συνέλευση και προσπάθησε να ακυρώσει την προηγούμενη ισχυριζόμενη ότι δεν τηρούσε το καταστατικό, πράγμα το οποίο απέτυχε να κατορθώσει.

Όσον αφορά το τμήμα του Τ.ΗΧ.ΕΙ. δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα, καθώς ανέκαθεν η πλειοψηφία των φοιτητών είχε αριστερές αντιλήψεις, στο Διοικητικό Συμβούλιο έχει τρεις έδρες η Ρωγμή, τρεις έδρες η Π.Κ.Σ. και μόλις μία η ΠΑΣΠ. Στην πρώτη γενική συνέλευση, στις 5 Σεπτεμβρίου, ψηφίστηκε κατάληψη με 59 ψήφους υπέρ και 18 κατά και με κοινό πλαίσιο Ρωγμής-ΠΚΣ το οποίο συνδιαμορφώθηκε και από τους φοιτητές της συνέλευσης. Η δεύτερη γενική συνέλευση για το αν θα συνεχιστεί η κατάληψη και την επόμενη εβδομάδα, είχε πρωτάκουστη, για το τμήμα, συμμετοχή ατόμων καθώς οι παρόντες φτάσανε τους 131 και η ψηφοφορία έληξε με 89 υπέρ της κατάληψης και 35 κατά.

Υπάρχουν όμως και δυσάρεστα. Στο τμήμα του Ιστορικού, η ΠΑΣΠ όχι μόνο έχει αυτοδυναμία, αλλά έχει και την πλειοψηφία των φοιτητών να την στηρίζει. Αυτό φάνηκε στην συνέλευση όπου 90 άτομα ψήφισαν κατά και μόνο 29 υπέρ της κατάληψης. Τέλος, μεγάλη απογοήτευση ήταν το τμήμα της πληροφορικής. Εκεί αυτοδυναμία έχει μια ανεξάρτητη παράταξη, η «xobyte», οι οποία αν και είχε δημιουργήσει ένα αριστερό προφίλ, τα μέλη της έβαλαν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το σύνολο, καθώς οι περισσότεροι είναι τελειόφοιτοι και ήθελαν να ξεμπερδέψουν με τα μαθήματα που χρώσταγαν, και έθεσαν πλαίσιο προς ψήφιση που ήταν κατά της κατάληψης. Οπότε η συνέλευση έληξε με 23 ψήφους κατά και 13 υπέρ.
Στο άρθρο αυτό αναφέρεται η κατάληψη ως επιτυχία, διότι είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντίδρασης. 
Παρόλα αυτά η κατάληψη δεν είναι αυτοσκοπός. Μια κατάληψη πρέπει να συνδυάζεται με δράσεις και αιτήματα.
Μερικές από τις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο Ι.Π. είναι: πορείες, συζητήσεις και με καθηγητές για το νέο νόμο, προβολές ταινιών ακολουθούμενες από πολιτικές συζητήσεις, live με μουσικά σχήματα και ενημέρωση μαθητών σε λύκεια και γυμνάσια.
Μπορεί κατά τη διάρκεια της μέρας τα άτομα στις καταλήψεις να περιορίζονται σε 10 με 15 άτομα, όμως στις δράσεις συμμετέχουν 100άδες φοιτητές. Το πρόγραμμα των δράσεων βγαίνει μια φορά την εβδομάδα από την συντονιστική συνέλευση των καταλήψεων, ώστε να μην συμπίπτουν οι ώρες και να υπάρχει σωστή ενημέρωση. Και τα αιτήματα όλων των καταλήψεων στο Ι.Π. είναι:

•    Να ανατραπεί ο νόμος Διαμαντοπούλου

•    Δωρεάν σίτιση, στέγαση, βιβλία, αναλώσιμα.

•    Όχι δίδακτρα στις σχολές.

•    Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης.

•    Να μην καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.
 
Τα blog των καταλήψεων:



ΠΗΓΗ-WWW.XEKINIMA.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια: