Αναδημοσίευση από www.iskra.gr
«Βλέπει» ενδεχόμενο καθυστέρησης της επόμενης δόσης
S&P: 'ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ' ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2011!
ΕΡΕΙΠΙΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ!
Οι απαράδεκτες συμφωνίες της 21ης Ιουλίου και στη συνέχεια η διμερής συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας, αντί να κατευνάσουν τις αγορές, όπως επεδίωκαν, προκαλούν την όλο και σφοδρότερη αντίδρασή τους.
Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης Moody's, ξεκινώντας από τη δική του οπτική των κεφαλαιαγορών, αντιμετωπίζει και αυτός ως καταπέλτης την επαίσχυντη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων (ενεχύρων ουσιαστικά) από την πρώτη στη δεύτερη, στα πλαίσια τουπρογράμματος τροϊκανής χρηματοδότησης της χώρας μας.
Υπενθυμίζεται, πως η φινλανδική κυβέρνηση, προεξοφλώντας τη σχεδόν βέβαιη χρεοκοπία τηςΕλλάδας και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά και κάτω από την πίεση του κοινωνικού καιπολιτικού ρεύματος της Ακροδεξιάς, κατάφερε να εξασφαλίσει την καταβολή των εγγυήσεων αυτών, οι οποίες ακυρώνουν ουσιαστικά τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Φυσικά η Ίσκρα, από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην τροϊκανή χρηματοδότησητόσο επειδή συνοδεύεται από μνημονιακούς όρους και επιτήρηση όσο και επειδή προορίζεται στο να αποπληρώνει σχεδόν αποκλειστικά τόκους και χρεολύσια διασώζοντας έτσι, όχι "τη χώρα", αλλά τιςξένες και τις ελληνικές τράπεζες.
Πλήν όμως, αυτή η συμφωνία έχει μεγάλη πολιτική σημασία, πόσω μάλλον όταν κοντεύει να φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην "χρεοκοπία", όχι με πρωτοβουλία μιας προοδευτικής κυβέρνησης (κάτι που θα ήταν θετικό, ως στάση πληρωμών και αγώνας για διαγραφή του χρέους) αλλά υπό την αιγίδα της τρόικα!
Αναλυτικά με σημερινή (22.8) παρέμβαση της Moody's υποστηρίζει πως τέτοιες συμφωνίες, εφόσον επεκταθούν και σε άλλες χώρες, οδηγούν την Ελλάδα κατευθείαν στη χρεοκοπία. Και αυτό διότι όπως έχουμε υποστηρίξει, (βλέπε ρεπορτάζ της Ίσκρα εδώ) οι συμφωνίες αυτές βασίζονται ακριβώς πάνω στην παραδοχή πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, συνεπεία της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Αναλυτικά, η Moody's εκτιμά πως τέτοιου είδους συμφωνίες «θα έχουν αρνητική επίπτωση στην αξιολόγηση των διασωζόμενων χωρών και μπορεί να καθυστερήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία».
Με την παρέμβασή της αυτή, η Moody's αναδεικνύεει το γεγονός, πως οι, έτσι και αλλιώς ζημιογόνες για τη χώρα, αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, της 21ης Ιουλίου, αποδεικνύονται "καμμένα χαρτιά"!
Και αυτό, όχι μόνο διότι δεν μπορούν με τίποτα να ανακόψουν τις διαλυτικές τάσεις στην Ευρωζώνη, αλλά γιατί έχουν καταστεί ανεφάρμοστες! Και αυτό γιατί αν όλες οι χώρες, ζητήσουν να λάβουν εγγυήσεις, δηλαδή να "εξαιρεθούν", τότε τινάζεται στον αέρα όλο το πρόγραμμα της τροϊκανής χρηματοδότησης!
Παράλληλα, μέχρι και η Bundesbank (Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας), με σημερινή, επίσης, παρέμβασή της, βγάζει σκάρτες τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ως μη αρκούντως νεοφιλελεύθερες! «Τα προσφάτως συμφωνηθέντα αποτελούν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνενοχής και της απειθαρχίας μέσω των κεφαλαιαγορών», υποστηρίζει η Bundesbank, άλλο ένα δείγμα, των ισχυρότατων φυγόκεντρων τάσεων που επικρατούν στην Ευρωζώνη!
S&P: 'ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ' ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2011!
Μάλιστα, σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το αλαλούμ το συμπληρώνει και η παρέμβαση της S&P!
Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέχρι το τέλος του 2011, εκτίμησε το στέλεχος της Standard & Poor's, David Beers, σε δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα (22.8) στο Πεκίνο.
Ο David Beers είναι επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων και διεθνών δημόσιων οικονομικών της S&P.
Ο Beers είχε επιπλέον εκτιμήσει, τον Ιούλιο ότι η η ελληνική πτώχευση είναι αναπόφευκτη, όπως και η έξοδος της χώρας από το ευρώ έπειτα από τη συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και επέκταση των λήξεων των ομολόγων.
Τσυγκεκριμένο σχέδιο «αποτελεί χρεοκοπία καθώς περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο Beers, ο οποίος όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης αυξάνουν το μέγεθος του ελληνικού χρέους (βλέπε εδώ)!
Όμως, για άλλη μια φορά, η S&P επιθυμεί να παίξει το ρόλο του "μπαμπούλα" που θα προσπαθήσει νατρομοκρατήσει οποιαδήποτε χώρα μπορεί να αντιμετωπίζει κρίση χρέους. Το μήνυμα είναι σαφές: κάθε παρέκκλιση από την ομαλή αποπληρωμή κρατικών χρεών, θα αντιμετωπίζεται με λύσσα, ακόμα και αν καταλήγουμε σε συμφωνία που ευνοεί τους πιστωτές, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας!
Τέλος, όμως από το μήνυμα της S&P, πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και ο ελληνικός λαός! Και αυτό γιατί η Ελλάδα, θα συρθεί από τη μεσοπρόθεσμη βαρβαρότητα και τα νέα μέτρα του Φθινοπώρου σε μια χρεοκοπία (ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη) που θα γίνει υπό την αιγίδα της τρόικα, επιφυλάσσοντας έτσιακόμα χειρότερες μέρες!
Αντιθέτως, μόνη λύση για τη χώρα είναι η μονομερής στάση πληρωμών με πρωτοβουλία της Ελλάδας, στα πλαίσια μια μάχης με ΕΕ- ΔΝΤ- τράπεζες για τη διαγραφή τουλάχιστον του συντριπτικά μεγαλύτερου του δημοσίου χρέους!
Με σκοπό την πληρέστερη και σφαιρικότερη ενημέρωσή σας, παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ από τη διαδικτυακή πύλη naftemporiki.gr:
«Καμπανάκι» Moody's για τις συμφωνίες εγγυήσεων
Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 13:10Τελευταία Ενημέρωση : 22/08/2011 15:55
Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία θα φέρουν την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Moody's, ενδεχόμενες διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων, ανάλογες της ελληνοφινλανδικής.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους συμφωνίες «θα έχουν αρνητική επίπτωση στην αξιολόγηση των διασωζόμενων χωρών και μπορεί να καθυστερήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία».
Προβλέπει επίσης ότι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα απορρίψουν την σχετική συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας, καθώς -όπως αναφέρει- ανάλογες συμφωνίες με άλλα μέλη της ευρωζώνης θα περιόριζαν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την χρηματοδότηση μελλοντικών προγραμμάτων διάσωσης.
Επιπλέον, η Moody's θεωρεί ότι τέτοιου είδους συμφωνίες φανερώνουν την έλλειψη θέλησης ορισμένων χωρών της ευρωζώνης να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Γερμανία και τη Γαλλία, ώστε να αναλάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την στήριξη του ευρώ.
«Η πιθανή ελληνοφινλανδική συμφωνία εγγυήσεων εγείρει ανησυχίες για την θέληση και τη δυνατότητα ορισμένων επιτελών της ευρωζώνης, να εφαρμόσουν μέτρα που ίσως αποδειχθούν απαραίτητα για την διατήρηση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η συμβολή της Φινλανδίας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν ξεπερνά το 2% του συνόλου, αλλά αποκτά μεγάλη σημασία εξαιτίας των επιπτώσεων που μπορεί να έχει. Σύμφωνα με την Moody's, οι εγγυήσεις ήταν ο όρος που έθεσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδίας για να προσχωρήσει στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε σε σημερινή του δήλωση ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο η Ελλάδα έχει συνάψει και με άλλα κράτη διμερείς συμφωνίες αντίστοιχες με αυτή που έχει συνάψει με τη Φινλανδία.
Σαλγάδο: Η φινλανδική φόρμουλα δεν πρέπει να θεωρηθεί οριστική
Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να φήσουν την απαίτηση της Φινλανδίας για εγγυήσεις από την Αθήνα να εκτροχιάσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ισπανίδα υπουργός δεν θεωρεί αναγκαία την εγγύηση για το δάνειο και διευκρινίζει ότι η Μαδρίτη δεν θα τη ζητήσει, ενώ τονίζει ότι η συζήτηση για το φιλανδικό αίτημα είναι ανοιχτή.
«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να εμποδίσει τη λύση για την Ελλάδα και, αν έχουμε αυτό ως στόχο, είμαι βέβαιη ότι θα βρούμε λύση», επισημαίνει.
Όπως υποστηρίζει η Σαλγάδο δεν είναι λογικό να δοθεί εγγύηση μόνο σε μία χώρα της Ευρωζώνης για το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ. Εκφράζει παράλληλα την εκτίμηση ότι μπορεί να υιοθετηθεί μία νέα φόρμουλα, που δεν θα βασίζεται αναγκαστικά στο φινλανδικό σχέδιο, για τις χώρες που θέλουν ειδική προστασία. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, «η φινλανδική φόρμουλα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως οριστική».
«Οι συζητήσεις στην Ευρωζώνη είναι ανοικτές και δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα προτείνει κάτι και μετά αλλάζει ελαφρά τη θέση της κατά τη διάρκεια των συζητήσεων», συνεχίζει.
Η Ισπανίδα υπουργός εξέφρασε τέλος την πεποίθησή της ότι τόσο το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα όσο και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα εγκριθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Βερολίνο: Καμία συμφωνία σε βάρος των υπολοίπων
Η συμφωνία ανάμεσα στην Φινλανδία και την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Αθήνα «πρέπει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης», εκτίμησε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Μια τέτοια διμερής συμφωνία δεν θα πρέπει να συναφθεί σε βάρος των υπολοίπων χωρών», διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου, ενώ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ προσέθεσε ότι «χρειάζεται να υπάρξει διαπραγμάτευση».
Οξεία κριτική Bundesbank για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου
Νέα αιχμηρά σχόλια έκανε η Bundesbank όσον αφορά στο νέο πακέτο βοήθειας που συμφώνησαν για την Ελλάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες τον προηγούμενο μήνα, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν παρέχονται κίνητρα για τήρηση ορθών δημοσιονομικών πολιτικών, κάτι που ενισχύεται και με τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
«Τα προσφάτως συμφωνηθέντα αποτελούν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνενοχής και της απειθαρχίας μέσω των κεφαλαιαγορών», σχολιάζει με καυστικό ύφος τα πορίσματα της συνόδου της 21 Ιουλίου η γερμανική κεντρική τράπεζα στην μηνιαία έκθεση Αυγούστου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, μετά τα συμφωνηθέντα στη σύνοδο οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν διασωθεί δεν έχουν κίνητρο να δρομολογήσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύουν τα πακέτα βοήθειας όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να εξορθολογήσουν τα δημόσια οικονομικά τους.
«Η ισχύς των κινήτρων περιορίζεται επίσης και από τις αγορές (ομολόγων) στη δευτερογενή αγορά», συμπληρώνει η Bundesbank. Όπως υποστηρίζει, οι εκάστοτε χώρες θα πρέπει καταρχάς να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις συνέπειες της δημοσιονομικής απειθαρχίας τους.
Κλιμακώνεται η εσωτερική διαμάχη για τις εγγυήσεις
Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που η συμφωνία με την Φινλανδία συνεχίζει να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε επίπεδο ΕΕ, στο εσωτερικό η Νέα Δημοκρατία κλιμακώνει την επίθεσή της στον Ευάγγελο Βενιζέλο και με αφορμή την επιστολή του προς κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους με την οποια ζητεί να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα [Βλέπε άρθρο] .
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης καταλογίζει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών ανεπάρκεια, η οποία «κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια».
«Οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του κ. Βενιζέλου κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τα θετικά σημεία της απόφασης της 21ης Ιουλίου», παρατηρεί ο κ. Μιχελάκης και συνεχίζει: «Έρχεται εκ των υστέρων και ζητά από τους Ευρωπαίους, να παρέμβουν για να ακυρώσουν αυτό που ο ίδιος υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες, δηλαδή τους εκλιπαρεί να ακυρώσουν τη γκάφα του».
«Ο κ. Βενιζέλος, έχει αυτοπαγιδευθεί. Δυστυχώς, η δική του ανεπάρκεια κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.
«Οι αδέξιοι χειρισμοί του κ. Βενιζέλου έρχονται να προστεθούν στο αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η ΕΕ με ευθύνη των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, που υπηρέτησαν τις νεοφιλελεύθερες συνταγές και θεμελίωσαν την ηγεμονία των κερδοσκοπικών αγορών σε βάρος του κοινωνικού κράτους και των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας», παρατηρεί εκ μέρους του ΣΥΝ ο Πάνος Σκουρλέτης.
Οπως υποστηρίζει, «οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ήταν αίολες και υπονομευμένες εξ' αρχής από τη στιγμή που δεν συνιστούσαν ένα πακέτο δομικών αλλαγών της ευρωζώνης, αλλά κινούνταν στην πεπατημένη της χρεοκοπημένης νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας».
Πηγές: www.iskra.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου