Παρέμβαση για το νερό στην Ανατολική Αττική
Ολόκληρη η ανακοίνωση - παρέμβαση έχει ως εξής:
«
Είμαστε στο μέσο της καπιταλιστικής κρίσης και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης είναι σε εξέλιξη για να μην πειραχτούν τα συσσωρευμένα κέρδη των καπιταλιστών από τη ληστεία της κοινωνίας στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτήν την περίοδο επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις με την παράδοση κρίσιμων τομέων της οικονομίας στην κερδοσκοπική δράση των καπιταλιστών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Τα δίκτυα ύδρευσης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής βρίσκονται σε τραγική κατάσταση με συνεχείς διαρροές, παρέχοντας αμφιβόλου ποιότητας νερό και επιβαρύνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά με κόστος υδροδότησης μεγαλύτερο και αυτού που ισχύει στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής.
Η ίδρυση και λειτουργία της ΕΥΔΑΠ και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ ήταν επιβεβλημένη μεταπολεμικά σε τομείς της οικονομίας όπου ήταν απαραίτητη η κατασκευή υποδομών και δικτύων. Σ' αυτούς τους τομείς οι καπιταλιστές δεν ήθελαν να διεισδύσουν, γιατί τα ποσοστά κέρδους ήταν μικρά εξαιτίας του μεγάλου κόστους κατασκευής αυτών των υποδομών και δικτύων, όπως π.χ. ΕΥΔΑΠ (φράγματα, δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης), ΔΕΗ (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα διανομής), ΟΤΕ (δίκτυα τηλεπικοινωνιών, εφαρμογή νέων τεχνολογιών) κ.λπ.
Στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, οι ΔΕΚΟ ανέκαθεν λειτούργησαν ως καπιταλιστικού τύπου κρατικές εταιρείες με τιμολογιακή πολιτική σε όφελος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, με εκχωρημένα κερδοφόρα τμήματα της λειτουργίας τους σε καπιταλιστές, με σκόπιμη ανοργανωσιά, αδιαφάνεια και κομματική εκμετάλλευση από τα αστικά κόμματα.
Από τη δεκαετία του '90, αφού οι υποδομές και τα δίκτυα είχαν ήδη κατασκευαστεί με χρήματα του ελληνικού λαού, οι αστικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ άρχισαν τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ με τη μέθοδο της σταδιακής πώλησης των μετοχών στους καπιταλιστές. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για να κρύψουν τις ευθύνες τους για την κακοδιαχείριση, τη λειτουργία υπέρ του κεφαλαίου και την κομματική εκμετάλλευση των ΔΕΚΟ και για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος της πώλησής τους, τις δυσφήμιζαν συστηματικά, διαδίδοντας ότι δήθεν έφταιγε ο δημόσιος χαρακτήρας τους, για να κρύβουν τις ευθύνες της πολιτικής τους.
Τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ είναι γνωστά, γιατί οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τα ζουν καθημερινά, όπως αυξήσεις της τιμής των υπηρεσιών που πωλούν στα λαϊκά νοικοκυριά, υποβάθμιση των υπηρεσιών λόγω μη συντήρησης των δικτύων, μείωση θέσεων εργασίας, εργασιακός μεσαίωνας κ.λπ.
Οι ΔΕΚΟ θα μπορούσαν να γίνουν πανίσχυρος βραχίονας ανάπτυξης στα πλαίσια μιας φιλολαϊκής πολιτικής που θα έχει επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου. Θα μπορούσαν στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης να προσφέρουν φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για το λαό, να δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας. Θα μπορούσαν να γίνουν οι βασικοί πυρήνεςΕνιαίων Δημόσιων Φορέων στους τομείς Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών, Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, Συγκοινωνιών κ.λπ., με σκοπό την εφαρμογή του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας για την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε αντιδιαστολή με την αναρχία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που απομυζά τον κοινωνικό πλούτο και οδηγεί σε καπιταλιστικές κρίσεις.
Υπεύθυνες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές
Στην Ανατολική Αττική, που γνώρισε αλματώδη πληθυσμιακή αύξηση κατά την τελευταία εικοσαετία, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αδιαφόρησαν για την κατασκευή δικτύων ύδρευσης, έχοντας άλλες προτεραιότητες και επειδή δεν ήθελαν να επιβαρύνουν την ΕΥΔΑΠ με κατασκευαστικά κόστη που θα μείωναν την κερδοφορία της και θα την καθιστούσαν μη ελκυστική για τους καπιταλιστές αγοραστές των μετοχών της στο χρηματιστήριο. Επομένως, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη σημερινή τραγική κατάσταση των δημοτικών δικτύων ύδρευσης, για την ανεξέλεγκτη ποιότητα του νερού και για τα τσουχτερά τιμολόγια σε σχέση με τα τιμολόγια που ισχύουν για τους κατοίκους των άλλων δήμων της Αττικής.
Η αντιλαϊκή αυτή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων υπηρετήθηκε από τις πρόθυμες δημοτικές αρχές που δέχτηκαν να αναλάβουν την κατασκευή και συντήρηση δημοτικών δικτύων ύδρευσης, αντί να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τους και από την ΕΥΔΑΠ να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης και συντήρησής τους. Εχουν τεράστια ευθύνη αυτές οι δημοτικές αρχές, γιατί έτσι διευκόλυναν την προώθηση της κερδοσκοπικής λειτουργίας και ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, διαχειριζόμενοι τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης και ενεργώντας ως μεταπράτες του νερού που είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Τα πλασματικά χρέη των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ διαμορφώθηκαν εξαιτίας της κερδοσκοπικής λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ που χρέωνε με διπλάσιες τιμές κυβικού την υδροδότηση των Δήμων και όχι μόνο για τα κυβικά των καταναλώσεων των λαϊκών οικογενειών, αλλά και για τα κυβικά των διαρροών των διάτρητων δημοτικών δικτύων για τα οποία δεν είχε κανένα κόστος συντήρησης, αφού οι δημοτικές αρχές συνέχισαν να έχουν τη διαχείριση του δικτύου. Τα «χρέη» εν συνεχεία διογκώθηκαν με τις προσαυξήσεις καθυστέρησης εξαιτίας της φιλοκυβερνητικής τακτικής των δημοτικών αρχών, οι οποίες αντί να διεκδικούν κονδύλια από την εκάστοτε κυβέρνηση για τη συντήρηση και επέκταση των δημοτικών δικτύων ύδρευσης, χρησιμοποιούσαν για το σκοπό αυτό τα χρήματα που εισέπρατταν από τις λαϊκές οικογένειες, τα οποία δεν τα απέδιδαν στην ΕΥΔΑΠ, σε γνώση και με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων, που έτσι απαλλάσσονταν από την ευθύνη χρηματοδότησης των απαραίτητων έργων.
Ιδιωτικοποιούν την ΕΥΔΑΠ, χαρατσώνουν το λαό!
Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ εκδηλώνεται και από την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να αναλάβει με καθυστέρηση δεκαετιών τα ήδη κατασκευασμένα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη των μετόχων της. Η Προγραμματική Σύμβαση που προτάθηκε από την ΕΥΔΑΠ και είδε το φως της δημοσιότητας για το Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδας αποτελεί πρόταση - πιλότο και για τους υπόλοιπους Δήμους της Ανατ. Αττικής. Είναι θρασύτατη πρόκληση προς τις λαϊκές οικογένειες των Δήμων που έχουν ήδη πληρώσει με το παραπάνω για το νερό που κατανάλωσαν τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα καλούνται να ξαναπληρώσουν μέσω των ταμείων των Δήμων τους, για να αυξηθούν τα κέρδη των μετόχων της ΕΥΔΑΠ.
Τα κατασκευασμένα χρέη των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ, οι προσαυξήσεις καθυστέρησης και η απειλή διακοπής υδροδότησης χρησιμοποιούνται ως εργαλεία εκβιασμού για την αποδοχή της κατάπτυστης Προγραμματικής Σύμβασης. Με αυτήν τη Σύμβαση η κυβέρνηση επιδιώκει διά μέσου της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ τα εξής:
- Να επιβάλει μακροχρόνιο χαράτσι στις λαϊκές οικογένειες για την εξόφληση του εικονικού χρέους που δημιουργήθηκε με ευθύνη των κυβερνήσεων που δε χρηματοδοτούσαν τα έργα συντήρησης και επέκτασης των δημοτικών δικτύων ύδρευσης.
- Να δώσει προίκα τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ, ανακατασκευασμένα με δαπάνη των Δήμων σύμφωνα με τις υποδείξεις της και μάλιστα χωρίς καμιά υποχρέωση συνυπολογισμού της αξίας του δημοτικού δικτύου ύδρευσης μέσα στην Προγραμματική Σύμβαση.
- Να νομιμοποιήσει την τιμολογιακή πολιτική με τιμές νερού μεγαλύτερες από αυτές που ισχύουν για τους υπόλοιπους κατοίκους στην Αττική και να ανοίξει έτσι το δρόμο για αντιλαϊκή λύση και στην αποχέτευση, αφού ο προσδιορισμός των τελών αποχέτευσης εξαρτάται από την τιμή του νερού.
Η πρόταση του ΚΚΕ
Καλούμε τους φορείς του λαϊκού κινήματος να μην αναγνωρίσουν, να μη νομιμοποιήσουν κανένα χρέος προς την ΕΥΔΑΠ. Να απαιτήσουν από τις δημοτικές αρχές να απορρίψουν την προτεινόμενη από την ΕΥΔΑΠ Προγραμματική Σύμβαση.
Να διεκδικήσουν αγωνιστικά:
1) Διαγραφή του χρέους των Δήμων της Ανατολικής Αττικής προς την ΕΥΔΑΠ.
2) Ακύρωση της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και ανάληψη της διαχείρισης των δημοτικών δικτύων ύδρευσης από αυτήν.
3) Ελεγχο, ανακατασκευή και επέκταση των δημοτικών δικτύων ύδρευσης, με δαπάνη και ευθύνη της ΕΥΔΑΠ. Πρόσληψη του υφιστάμενου προσωπικού των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ με σύμβαση αορίστου χρόνου.
4) Εφαρμογή ενιαίου οικιακού τιμολογίου ύδρευσης για όλη την Αττική.
5) Μείωση του τιμολογίου ύδρευσης για τις οικιακές καταναλώσεις και αύξηση για τις επιχειρηματικές καταναλώσεις».
ΠΗΓΗ-WWW.RIZOSPASTIS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου