Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλοντας αυτή τη προσπάθεια καθώς και το ότι η εισήγηση , 28 σελίδων συν πίνακες, μας δόθηκε λίγο πριν την έναρξη, ζήτησε από τον πρόεδρο την αναβολή της συζήτησης και για να προετοιμαστούμε αλλά το κυριότερο να ενημερώσουμε το Λαό του Μαρουσιού για τα βάρη που του φορτώνουν.
Η άρνηση όμως στο αίτημά μας επιβεβαίωσε την άποψη μας ,ότι μόνο τυχαία, δεν ήρθε τα μεσάνυχτα για συζήτηση το θέμα!
Η συζήτηση αυτή συνέπεσε με την συμπλήρωση επτά μηνών, από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτη», που ενώ ο Κος Πατούλης λέει ότι διαφωνεί τον εφαρμόζει μέχρι κεραίας.
Τα δεινά για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες που έφερε, επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι η Τοπική Διοίκηση (Δήμοι - Περιφέρειες) με τον Ν. 3852/2010 είναι κρατικός μηχανισμός προώθησης και υλοποίησης της ευρωενωσιακής πολιτικής, υποταγμένος πλήρως στους στόχους του κεφαλαίου και των «μνημονίων».
Βασική αποστολή του «Καλλικράτη» είναι η υλοποίηση της κεντρικής στήριξης της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικής δράσης η οποία εκφράζεται με τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, την ανατροπή και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις και τη χειραγώγηση των εργαζομένων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Μέσα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και εν μέσω Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής κλιμακώνεται η επίθεση στη λαϊκή οικογένεια και από αυτό το μηχανισμό - εργαλείο του αστικού Κράτους, τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Πώς εκφράζεται αυτό στην πόλη μας;
1.ΜΕ ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
Για παράδειγμα, έχουμε αντικατάσταση της σταθερής εργασίας, με μερική προσωρινή απασχόληση, με εκατοντάδες απολύσεις, χειραγώγηση και καταστολή. Συνθήκες εντατικοποίησης με το αυξημένο ωράριο 40ωρο, το μειωμένο προσωπικό, τους μειωμένους μισθούς. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Τοπική Διοίκηση χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός ανατροπής των εργασιακών σχέσεων με την επίκληση «δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας», με τη μερική απασχόληση, τα «Τοπικά Προγράμματα Απασχόλησης» τα οποία γενικεύονται σήμερα στις Περιφέρειες και στους δήμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και πάλι στο όνομα καταπολέμησης της ανεργίας, υλοποιείται από φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΜΚΟ, σωματεία, ιδρύματα, εταιρείες αστικού Δικαίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματικές ενώσεις) και τους δήμους πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» του υπουργείου Εργασίας. Αυτό αφορά την απασχόληση, ως επί το πλείστον, μακροχρόνια ανέργων για 5 μήνες το χρόνο με μηνιαία αμοιβή 500 ευρώ. Τους υπόλοιπους 7 μήνες οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να δουλεύουν για να μπορέσουν και τον επόμενο χρόνο να ενταχθούν εκ νέου στο πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα, αυτή η λογική δεν αποκλείεται να γενικευτεί, κάτι που θα οδηγήσει σε «πάγωμα» προσλήψεων, νέες απολύσεις εργαζομένων αφού οι δήμοι θα κάνουν τη δουλειά τους με τους 5μηνίτες που θα καλύπτουν ανάγκες σε σοβαρούς τομείς όπως Πρόνοια, πολιτική προστασία κ.ά. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει απορρίψει αιτήματα σχεδόν όλων των δήμων της χώρας, για προσλήψεις ακόμα και εποχιακού προσωπικού και εγκρίνει κατά μέσο όρο το 1/4 από αυτές που εκτιμούν ως αναγκαίες οι δήμοι.
Το πρόγραμμα του Πατούλη προβλέπει αύξηση εσόδων από:
- το επιπλέον χαράτσωμα του Λαού στο Μαρούσι,
- από την παραπέρα μείωση του προσωπικού ,
- την μείωση του μισθολογικού κόστους,
- την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση, των λίγων εναπομεινάντων κοινωνικών υπηρεσιών,
- από το ξεπούλημα της Δημοτικής περιουσίας
- από την κατάργηση των "εξόδων" για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και πολιτισμού.
2.ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
Αφορά τους λεγόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που προέρχονται από την άμεση και έμμεση φορολογία του λαού. Αυτή η πολιτική επιλογή γίνεται στο όνομα της «λεγόμενης» οικονομικής αυτοτέλειάς της και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτή η πορεία των συνεχών περικοπών που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών με τις τεράστιες παρακρατήσεις που γίνονται ακόμα και στους πόρους που καθορίζουν οι αστικοί νόμοι, με ευθύνη διαχρονικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των αιρετών τους στην Τοπική Διοίκηση και στα συλλογικά τους όργανα (ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ).
Επιπλέον, σημειώνουμε τα 9 δισ. ευρώ παρακρατηθέντων πόρων τα οποία συρρικνώθηκαν σε 1,71 δισ. και αυτά σε 8 ισόποσες άτοκες δόσεις με τη σύμφωνη γνώμη των αιρετών του ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ, μόνο για τις αρμοδιότητες που είχαν μεταφερθεί στους Δήμους μέχρι το 2009, επιβάρυναν τους δήμους με 515 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Αυτή η κατάσταση οξύνεται σήμερα, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση με «σημαία» δήθεν την «εξοικονόμηση πόρων», την «ορθολογική διαχείριση προσωπικού» κλπ. Ετσι έγινε νέα μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση, το κράτος, με μειωμένους πόρους και μειωμένο προσωπικό. Για παράδειγμα, η μεταφορά των μαθητών και των προνοιακών επιδομάτων με «άνοιγμα» 1,35 δισ. ευρώ για τους δήμους. Ακόμα, έχουμε μείωση πόρων από τα προϋπολογισθέντα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2010 κατά 900 εκατ. ευρώ που σε ποσοστό φτάνει το 30% επί του συνόλου των πόρων που έπρεπε να αποδοθούν.
Νέες περικοπές
Ας δούμε μερικά στοιχεία ακόμα:
- Για το 2010 - 2011 ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση «εξοικονόμηση» πόρων 1,4 δισ. ευρώ και παρουσιάστηκε ως «συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας».
- Με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015 έχουμε νέα μείωση πόρων της Κρατικής χρηματοδότησης κατά 1,355 δισ. ευρώ (δηλαδή μείωση εξόδων 755 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ θα είναι πρόσθετη φορολογία, με βάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης).
- Εφαρμοστικός Νόμος (άρθρο 38): Βάζει οροφή στους πόρους της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρειες - Δήμοι) κατ' έτος, συνολικά στο ποσό των 5,2 δισ. ευρώ, δηλαδή νέα μείωση κατά 565 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2012 - 2015.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ, η μείωση της Κρατικής χρηματοδότησης των ήδη ανεπαρκών πόρων ανέρχεται για την πενταετία 2010 - 2015 στο ποσό των 3,32 δισ. ευρώ!
Δηλαδή:
α) 1,400 δισ. ευρώ το 2010 - 2011 (περικοπή πόρων)
β) 1,355 δισ. ευρώ (μεσοπρόθεσμο)
γ) 565 εκατ. ευρώ (εφαρμοστικός νόμος).
Απολύσεις και φοροκυνηγητό
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των Περιφερειών και των δήμων της χώρας το οποίο προβλέπει η κυβέρνηση, σημαίνει πρακτικά μείωση 554 εκατ. ευρώ κατ' έτος. Η βασική γραμμή της κυβέρνησης για να καλύψει αυτό το έλλειμμα είναι οι απολύσεις των εργαζομένων στους δήμους και το φοροκυνηγητό του λαού με πρόσθετα τέλη και πρόστιμα.
Σε αυτά πρέπει να συμπεριλάβουμε την πολιτική που αφορά τα έργα από τους θεσμοθετημένους πόρους. Από τους ΚΑΠ το 1/3 πρέπει να δίνεται για έργα, χρήματα που έχει πληρώσει ο λαός. Το 2010 παρακρατήθηκαν 2 δόσεις, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ. Για το 2011 δίνεται σήμερα (το πρώτο 7μηνο του 2011) η 1η δόση των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) 77 εκατ. ευρώ από τα 720 εκατ. ευρώ που αναλογούν με βάση τον προϋπολογισμό που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε!
Και βέβαια, τα παραπάνω ζητήματα αφορούν την υπάρχουσα ελλειμματική λειτουργία των Περιφερειών και των δήμων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σύγχρονες διευρυνόμενες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε υπηρεσίες, υποδομές και έργα. Που είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που καλύπτονται σήμερα.
Το μεσοπρόθεσμο του Πατούλη για τον Δήμο:
- ούτε σαν αριθμό δεν αναφέρει το ύψος των παρακρατηθέντων από τις κυβερνήσεις, που παράνομα δεν αποδόθηκαν στα ταμεία του Δήμου,
- καταργεί το τεχνικό πρόγραμμα,
- τα έργα από δω και πέρα θα γίνονται , μόνο με χρήματα από άλλες? πηγές , από τα ΕΣΠΑ και με κριτήριο, αν ωφελούν οικονομικά το ταμείο και τους χρηματοδότες.
Ήδη στο Μαρούσι όλα τα έργα έχουν παγώσει , όχι βέβαια γιατί έβρεχε το χειμώνα ή γιατί είχε ζέστη το καλοκαίρι, ούτε γιατί υπήρχαν γιορτές, αργίες, απεργίες, όπως λένε οι εργολάβοι.
Τα έργα και στο Μαρούσι , καθυστερούν ή σταματάνε για έναν και μόνο λόγο. Τους εργολάβους το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος, το χρήμα, χωρίς αυτό καρφάκι δεν τους καίγεται αν γίνει κάποιο έργο ή όχι. Αυτός είναι ο πατριωτισμός τους . Αυτό βέβαια στον Πατούλη και στις παρατάξεις της ελεύθερης αγοράς φαντάζει φυσιολογικό και ρεαλιστικό. Η πρόταση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ,για Δημόσιο ενιαίο φορέα μελέτης και κατασκευής κοινωφελών έργων , είναι για αυτούς ανέφικτη γιατί εξυπηρετεί τις Λαϊκές ανάγκες , ενώ αυτοί υπηρετούν τις ανάγκες των μεγαλοεργολάβων.
Οι συνέπειες για τη λαϊκή οικογένεια στο Μαρούσι
Οι επιπτώσεις για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και στο Μαρούσι, είναι τραγικές. Πιο συγκεκριμένα:
- Λιγότερες υπηρεσίες και υποβαθμισμένες.
- Μείωση των δικαιούχων των υπηρεσιών, παιδικών σταθμών, αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων ,δηλαδή όσων λαϊκών νοικοκυριών τις απολαμβάνουν.
- Αύξηση της πληρωμής μέσω της ανταποδοτικότητας (φορολόγησης) των υπηρεσιών. Ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων.
- Κατάργηση υπηρεσιών που παρέχονται (κλείσιμο παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ, καθαριότητα κλπ.) Αξίζει να δούμε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα: Ηδη, αρκετοί δήμοι κλείνουν παιδικούς σταθμούς. Αλλοι, υπογράφουν συνεργασίες με ιδιώτες για τον τομέα της καθαριότητας. Οι ΜΚΟ αναλαμβάνουν ρόλο στο να εξασφαλίσουν φτηνό εργατικό δυναμικό για όλους τους τομείς δράσης των δήμων («Βοήθεια στο Σπίτι», Πολιτισμός, πυροπροστασία κ.ά.).
Στην κυριολεξία, οι Περιφέρειες και οι δήμοι γίνονται ένας επιπλέον μηχανισμός αφαίμαξης του ήδη πενιχρού εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων και με τη μεθοδευμένη προβολή της άποψης «πλήρωσε για να έχεις υπηρεσίες». Οπως: Καθαριότητα, παιδικό σταθμό, «Βοήθεια στο σπίτι», άθληση, πολιτισμό κλπ. και παραπέρα χειραγώγηση των συνειδήσεων για τη «σωτηρία του καπιταλιστικού συστήματος» και το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, π.χ. προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωφελούς εργασίας, εταιρικές συμπράξεις με ΜΚΟ και ιδιώτες για φιλανθρωπικούς σκοπούς κ.ά., για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας της φτώχειας και της τεράστιας έλλειψης δημοσίων κοινωνικών υποδομών.
Λαϊκό Πρόγραμμα διεκδίκησης
- Επιστροφή των κλεμμένων, παρακρατημένων από τις κυβερνήσεις, έντοκα από τότε που μας τα χρωστάνε.
- Στο πάγωμα των δανείων στις εργατικές οικογένειες και στους Δήμους, για να μην χρεοκοπήσουν.
- Έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων και των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, με την αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.
- Δουλειά για όλους , χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, σε επίπεδο που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες
- Καμία αύξηση στο ωράριο εργασίας σε Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Τώρα είναι ώριμο το 7ωρο-5θήμερο-35ωρο.
- Κατάργηση όλων των νόμων που αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων, μικρομεσαίων εμπόρων-βιοτεχνών και συνταξιούχων.
- Μείωση του Φ.Π.Α στα είδη λαϊκής κατανάλωσης .
.
Αλλά πάνω απ' όλα:
-Προσανατολισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας στη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με λαϊκό έλεγχο και κοινωνικό προσανατολισμό.
-Αποδέσμευση από το Δ.Ν.Τ την Ε.Ε και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όχι για να απομονωθούμε αλλά για να μπορούμε να απολαμβάνουμε ΟΛΑ όσα παράγουμε και ΟΛΑ όσα έχουμε ανάγκη.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντισταθούν. Να αντιδράσουν παρά το γεγονός ότι η Δημοτική πλειοψηφία και όχι μόνο, ως πρόσχημα το ότι η κυβέρνηση δε χρηματοδοτεί, άρα πρέπει να βρούμε τρόπο να καλύψουμε ανάγκες. Οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μόνο με διεκδίκηση και αγώνα.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου