Η χώρα μας διέρχεται ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές σ΄ότι αφορά την οικονομία. Παρόλο που το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα συγκρίνονται ευνοϊκά μ΄αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η έλλειψη ρευστότητας, η δυσκολία δανεισμού, η εξάρτηση του τραπεζικού τομέα από την Ελλάδα και η πολυδιάσπαση στο εσωτερικό μέτωπο δημιουργούν πολύ αρνητικό κλίμα.
Η συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης είναι η λήψη μέτρων που από τη μια θα καθησυχάζουν τους οίκους αξιολόγησης και κατ΄επέκταση και τις αγορές και από την άλλη θα αυξάνουν τα έσοδα του κράτους με στόχο την αποτελεσματική του ανταπόκριση στις σημερινές ανάγκες.
Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη. Αυτό δεν σημαίνει υποχώρηση σε τυχόν παράλογα αιτήματα των συνδικαλιστικών ή των εργοδοτικών οργανώσεων. Σημαίνει σεβασμός στον κοινωνικό διάλογο και το αποτέλεσμα του. Τυχόν κοινωνική αναταραχή ή αναστάτωση το μόνο που θα προκαλέσει είναι περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Κάτι τέτοιο θα είναι άκρως ζημιογόνο για μια πατρίδα που αγωνίζεται να αποσείσει την κατοχή.
Θεωρούμε επίσης ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα στα οποία υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κομμάτων και τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα. Ας επικεντρωθούμε σ΄αυτά και όχι σ΄εκείνα που μας χωρίζουν.
Το πακέτο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή συνιστά ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα ακολουθηθεί από δεύτερο πακέτο που θα στοχεύει σε περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση και πακέτο με μέτρα για ώθηση της ανάπτυξης και διαρθρωτικά μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2012.
Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που προτείνονται;
1) Τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 0% το 2013.
2) Κατάργηση ημικρατικών οργανισμών που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους
3) Αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου
4) Κατάργηση των κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (1500 περίπου)
5) Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5000 τα επόμενα 5 χρόνια και εισαγωγή πρόνοιας για μια μόνο πρόσληψη για κάθε τέσσερις αφυπηρετήσεις.
6) Εφαρμογή του θεσμού της εναλλαξιμότητας
7) Περαιτέρω μείωση των υπερωριών
8) Μείωση των κλιμάκων εισδοχής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τους νεοεισερχόμενους κατά 10%
9) Ένταξη των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων στο Ταμείο Συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
10) Αύξηση της συνεισφοράς στο ταμείο για τις χήρες και τα ορφανά κατά 1.25%
11) Μείωση του επιτοκίου σε περίπτωση απαλλοτρίωσης γης από 9% σε 4%
12) Στόχευση των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων για εξοικονομήσεις €200 εκ.
13) Έναρξη διαλόγου για δικαιότερη κατανομή της ΑΤΑ
14) Μείωση της γραφειοκρατίας
15) Μείωση επιδομάτων βάρδιας και υπερωριακής απασχόλησης
16) Έκτακτη εισφορά 3% επί των ακαθάριστων απολαβών κάθε εργαζομένου και συνταξιούχου προσώπου του ευρύτερου δημόσιου τομέα για 3 χρόνια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετηθεί.
Με βάση τη μελέτη για το συνταξιοδοτικό του Οίκου Εμπειρογνωμόνων Μουχάννα, τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση αρκούν για να αντιμετωπιστεί το συνταξιοδοτικό.
17) Εισαγωγή τέλους ύψους 350 ευρώ για εγγραφή των εταιρειών
18) Αύξηση της φορολογίας επί των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%
19) Αναθεώρηση των συντελεστών φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας για περίοδο 3 ετών, μέχρι να εκτιμηθούν οι αξίες του 1980 σε τρέχουσες τιμές
20) Αύξηση της φορολογίας της λογιζόμενης διανομής κερδών από 15% σε 17%
21) Αύξηση του συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος από 30% σε 35% για εισοδήματα πάνω από €60.000
22) Εισαγωγή φορολογίας επί του οφέλους που προκύπτει λόγω αλλαγής πολεοδομικών ζωνών ή συντελεστών δόμησης στην ακίνητη ιδιοκτησία.
23) Αύξηση ΦΠΑ κατά 2 μονάδες και εξαίρεση των επιπτώσεων της από την ΑΤΑ.
24) Πρόσθετα μέτρα για πάταξη της Φοροδιαφυγής.
Η απλή ανάγνωση των μέτρων αποδεικνύει ότι στοχεύονται τόσο ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, όσο και αύξηση των εσόδων του κράτους. Καταρρίπτει την άποψη ότι υπάρχει υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
Το ΑΚΕΛ συνειδητοποιώντας την κρίσιμη φάση που διέρχεται η οικονομία του τόπου μας έχει συναινέσει σε θέσεις που αφίστανται ουσιαστικά από παραδοσιακές του θέσεις. Αυτό το πράξαμε κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κατ΄ανάλογο τρόπο λειτούργησαν συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και πολιτικά κόμματα.
Την κρίσιμη αυτή στιγμή που διέρχεται η Κύπρος, η έκκληση που απευθύνουμε στα πολιτικά κόμματα είναι να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Να αφήσουμε την οικονομία έξω από ιδεολογικές και πολιτικές ή προσωπικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες. Αν κάποιοι θέλουν να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το ΑΚΕΛ, ας επιλέξουν άλλα θέματα και όχι την οικονομία. Χρειάζεται να κατανοήσουμε οι πάντες ότι δεν είναι μόνο ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που θα ζημιώσουν από τέτοια ενδεχόμενη συμπεριφορά. Κυρίως θα ζημιώσουν η Κύπρος και ο κυπριακός λαός.
Ήδη ο οίκος Standard & Poor’ s έχει ανακοινώσει ότι αύριο θα προβεί σε νέα αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας. Η έκκληση που απευθύνουμε στα πολιτικά κόμματα είναι η ψήφιση του πρώτου πακέτου στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής. Ταυτόχρονα η ανάληψη της δέσμευσης απ΄όλους ότι μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη θα εγκριθεί το δεύτερο πακέτο και στη συνέχεια η δέσμη μέτρων για ώθηση της ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου