Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Την ώρα που το ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟικό έγκλημα στη Λιβύη είναι ακόμα σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός έκανε τον απολογισμό της συνεισφοράς - συνενοχής της κυβέρνησης, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο για την ντόπια αστική τάξη.



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απολογισμός της συμμετοχής στο ιμπεριαλιστικό μακελειό
Παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο
Τον απολογισμό της συνεισφοράς της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό σε βάρος του λαού της Λιβύης, έκανε από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας και με αυτόν τον τρόπο αναβαθμισμένο ρόλο για την ντόπια αστική τάξη στη διανομή της λείας στη μετά Καντάφι εποχή. Ο πρωθυπουργός εμφάνισε την κυβέρνηση σαν υπέρμαχο όσων στη Λιβύη ζητούσαν «περισσότερη δημοκρατία, δικαιώματα, δικαιοσύνη», κρύβοντας την ενεργό ανάμειξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας και τη σκόπιμη υποστήριξη των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών», που κορυφώθηκε με τη φονική στρατιωτική επιδρομή.

Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην επέμβαση, λέγοντας ότι «αγωνιστήκαμε από την αρχή για τον τερματισμό των εχθροπραξιών», όταν η Σούδα, ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος της Ελλάδας, τέθηκαν στην υπηρεσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος, άλλωστε, παραδέχτηκε χτες ότι «διαθέσαμε την Κρήτη ως βασικό διαμετακομιστικό κέντρο» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Επιστέγασμα της κυβερνητικής στρατηγικής, ήταν η αναγνώριση χτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Βεγγάζη.
Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη βδομάδα, πριν την κορύφωση των εξελίξεων στη Λιβύη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης συναντήθηκε με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, Τζ. Φέλτμαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μοναδικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα γεγονότα στη Λιβύη.
Μετά απ' όλα αυτά, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε χτες με θράσος ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια (σ.σ. «εκδημοκρατισμού» της Λιβύης), θυμίζοντας πάντα την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Λιβύης και της βούλησης του λιβυκού λαού»! Αναφέρθηκε, μάλιστα, στις «παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που έχουμε με τον λαό αυτό», για να συγκαλύψει το γεγονός ότι οι σχέσεις των Ελλήνων σοσιαλδημοκρατών ήταν πάντα στενές με το καθεστώς Καντάφι και όχι με το λαό της Λιβύης. Με τον Καντάφι συνεργάζονταν για να κάνουν μπίζνες τα ντόπια μονοπώλια και αυτές τις χρυσοφόρες δουλειές θέλουν να επεκτείνουν τώρα.
Γι' αυτό ο πρωθυπουργός διαφήμισε τη δυνατότητα της Ελλάδας «να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη δημοκρατική μετάβαση, μέσα από τη δική της εμπειρία και τεχνογνωσία και ως χώρα που έχει περάσει τις δικές της περιπέτειες, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά και μέσω της εμπειρίας μας στα Βαλκάνια με τις "μεταβάσεις" σ' αυτό τον χώρο». Διαβεβαίωσε, δηλαδή, ότι η στάση της κυβέρνησης θα είναι αντίστοιχη με αυτήν που κράτησε στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και στο βομβαρδισμό του λαού της, για να μπορούν σήμερα οι ελληνικές μεγαλοεπιχειρήσεις να εξάγουν κεφάλαια και να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις στα Βαλκάνια.
Χτες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κ. Αστον, με την οποία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας». Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επαφές του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής M. Αμπάς,τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, και τον πρώην γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Α. Μούσα, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: