Ο Κολ κατηγόρησε την νυν κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον πολιτικό της προσανατολισμό και ότι δεν είναι πια υπολογίσιμος εταίρος τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό:
«Τόσο σε ότι αφορά τη στάση της Γερμανίας στα ΗΕ σε σχέση με τη Λιβύη, όσο και σε σχέση με την κρίση στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχασε την πολιτική της πυξίδα, κι όταν δεν έχει πυξίδα και δεν ξέρει που είναι και πού θέλει να πάει, κι αν θέλουμε να το προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, δεν διαθέτει βούληση να ηγηθεί και να διαμορφώσει την πολιτική, τότε δε διαθέτει αίσθηση γι’ αυτό που λέμε συνέχεια στη γερμανική εξωτερική πολιτική».
Ο πρώην καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας για να μη διαλυθεί η Ευρώπη, όπως κατηγόρησε την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
«Εγώ δεν θα έβαζε την Ελλάδα στο ευρώ», είπε ο Κολ. «Αυτό ήταν ένα λάθος της τότε κυβέρνησης Σρέντερ, όπως λάθος ήταν και η παραβίαση των κριτηρίων του Σύμφωνου Σταθερότητας. Η διάσωση της ευρωζώνης θα κοστίσει πολύ αν δεν θέλουμε να έχουμε κακές εξελίξεις, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τη διάλυση της Ευρώπης».
Ο Χελμουτ Κόλ απέκρουσε ακόμα επικρίσεις ότι στη διαδικασία υιοθέτησης του κοινού νομίσματος, επίτηδες έκλεισε τα μάτια σε λανθασμένες επιλογές. «Αν δεν έκανα συμβιβασμούς τότε», τόνισε ο Κολ «η Ευρώπη δεν θα είχε προχωρήσει, είμαι σίγουρος ότι μέχρι σήμερα δεν θα είχαμε το κοινό νόμισμα».
Μέρκελ: Τα λάθη δεν διορθώνονται εν μία νυκτί
Η καγκελάριος Μέρκελ, παραλαμβάνοντας την Τετάρτη στο Μαγδεμβούργο το βραβείο «Κάιζερ Όττο» για τη συμβολή της από το 2005 στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και σταθερότητα, υπενθύμισε ότι τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν κατά την εισαγωγή του ευρώ δεν μπορούν να διορθωθούν σε μια νύχτα, παρά μόνο στο πλαίσιο μιας διαδικασίας και γι’ αυτό «είναι απαραίτητο τα βήματα που γίνονται και τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι σε συνεννόηση με τους εταίρους μας».
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα η καγκελάριος τόνισε ότι παρά τις εντάσεις στην ευρωζώνη «οι Ευρωπαίοι κάνουν βήματα προόδου και μόνο με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη μπορεί να γίνει μοντέλο ένωσης παγκοσμίως», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει και πάλι την αντίθεσή της σε κάθε σκέψη ότι χώρες με μεγάλα ελλείμματα χρέους θα πρέπει να τεθούν εκτός ζώνης του ευρώ.
Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Σαρκοζί και τα σχέδια για τη δημιουργία ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, ενώ καταφέρθηκε κατά του ευρωομόλογου.
Πηγές: www.epikaira.gr,DW, Διεθνής Πολιτική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου