Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΚΥΠΡΟΣ-Πολιτική σύνεσης και συναίνεσης για αντιμετώπιση της κατάστασης


 Μαρία Φράγκου-ΧΑΡΑΥΓΗ

Με άνοιγμα προς την κοινωνία και με πολιτική σύνεσης και συναίνεσης που θα αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ισχύουσα κατάσταση προχωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και τα νέα δεδομένα που επέφερε στο πολιτικό σκηνικό η έξοδος του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση.
Ο σχηματισμός νέας Κυβέρνησης, η οποία θα τυγχάνει της μεγαλύτερης δυνατής στήριξης είναι ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ, ενώ η ανακοίνωσή του πρέπει να θεωρείται θέμα ωρών. Επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι με τη νέα Κυβέρνηση «πολύ δυναμικά και αποφασιστικά», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρονται ενώπιον της χώρας, ενώ την ίδια ώρα ο Δημήτρης Χριστόφιας εξακολουθεί να τείνει χέρι φιλίας και προσπάθειας στο ΔΗΚΟ για αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων που υπάρχουν. 
Από τις 11, προχθες το πρωί, μέχρι και τη 1.30 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΑΚΕΛ. Η πρώτη συνάντηση επέφερε και το τέλος της συνεργασίας μεταξύ ΔΗΚΟ και Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Μάριο Καρογιάν να δηλώνει πως δεν έγινε κατορθωτό, μετά και τη σημείο προς σημείο «επί της ουσίας συζήτηση» με τον Πρόεδρο Χριστόφια των προτάσεων του κόμματός του, «να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση». 
Το ΑΚΕΛ από την άλλη, διά του ΓΓ της Κ.Ε. διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό
ότι θα πρωτοστατήσει στη λήψη άμεσων μέτρων, τα οποία θα επιδιώξει να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συλλογικότητα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας, ενώ στην Εζεκία Παπαϊωάννου θα επιδιώξουν διμερείς συναντήσεις σε μια προσπάθεια να χειριστούν άλλα σημαντικά ζητήματα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή όπως τα κατέγραψε η προχθεσινή ειδησεογραφία. 
«Δεν κατέστη δυνατή η επιθυμητή σύμπτωση απόψεων»
Στις 11 το πρωί, το λόφο του Προεδρικού ανηφόρισε ο Μάριος Καρογιάν για την τρίτη - και τελευταία ως συνεργάτες στην Κυβέρνηση, όπως φάνηκε μετά από μιάμιση ώρα - συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Η συζήτηση συνεχίστηκε από εκεί που έμεινε το περασμένο Σάββατο, χωρίς ωστόσο, να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας επί όλων των θεμάτων. Ως εκ τούτου, ο Μάριος Καρογιάν δήλωνε αργότερα στους δημοσιογράφους πως «δυστυχώς, δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση. Δεν κατέστη δυνατή η επιθυμητή σύμπτωση απόψεων», επί των προτάσεων, των όρων και των στόχων για τη διακυβέρνηση, που το ΔΗΚΟ είχε καταθέσει. Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν, παρέμειναν σοβαρές διαφορετικές προσεγγίσεις, εκτιμήσεις και θέσεις που αφορούν το χειρισμό του Κυπριακού, ενώ δεν έχει διασφαλιστεί, λόγω και αντικειμενικών δυσχερειών που έχουν να κάνουν με κομματικές στρατηγικές και τακτικές διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, μια ευρεία συναίνεση, που να οικοδομεί μια συλλογική, κοινή και αποτελεσματική προσπάθεια αντιμετώπισης και υπέρβασης της σημερινής κρίσης, όπως σημείωσε. Ο Μ. Καρογιάν αναφέρθηκε σε συνεχείς προσπάθειες και επανειλημμένες εκκλήσεις του κόμματός του, οι οποίες ωστόσο δεν επέφεραν την επιθυμητή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η οποία είναι τόσο αναγκαία για τον τόπο αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες. Ως εκ τούτου, επεσήμανε, γίνεται αντιληπτό ότι τερματίζεται ο διάλογος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΔΗΚΟ παύει να βρίσκεται σε συνεργασία με τον Πρόεδρο. 
Αποφασιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων
Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διά του Στέφανου Στεφάνου εξέφραζε τη λύπη του για το γεγονός της διακοπής της συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο, έστελνε όμως το μήνυμα ότι εξακολουθεί να τείνει χέρι φιλίας και προσπάθειας στο ΔΗΚΟ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων που εγείρονται ενώπιον της χώρας για το καλό του τόπου, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση. Την ίδια ώρα έκανε ξεκάθαρο προς πάσαν κατεύθυνση πως δεν νιώθει και δεν είναι απομονωμένος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε την ενότητα, τη σύνεση και τη συναίνεση όλων των δυνάμεων ως το ζητούμενο αυτές τις στιγμές που διέρχεται ο τόπος, διαβεβαιώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται ο ίδιος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα στραφεί και το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο «πολύ σύντομα», θα ανακοινωθεί, όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και στόχος θα είναι η δυναμική και αποφασιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρονται ενώπιον της χώρας. Οι ανάγκες, πρόσθεσε ο Στέφανος Στεφάνου, είναι πολύ πιεστικές και ως τέτοιες ανέφερε το θέμα της οικονομίας για το οποίο προωθείται προς υλοποίηση πακέτο μέτρων και τη συζήτηση περαιτέρω μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά και από τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Υπενθύμισε δε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ και ΣΕΚ για συζήτηση  ζητημάτων που αφορούν το πακέτο μέτρων.
Ερωτηθείς πού δεν υπήρξε συμφωνία με το ΔΗΚΟ, ο Στ. Στεφάνου αναφέρθηκε «σε θέμα αναφορικά με το Κυπριακό», αλλά και στο θέμα της «απόσυρσης προτάσεων», για να υπενθυμίσει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει μερικές φορές στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι αυτά εξαρτώνται από την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της εντατικοποιημένης συζήτησης του Κυπριακού επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων του Κυπριακού», σημείωσε με νόημα.
Ο Στέφανος Στεφάνου υπέδειξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει Κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από ένα κόμμα, ως εκ τούτου, στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κυβέρνηση βάλλεται από όλους πλην του ΑΚΕΛ, και στην ερώτηση κατά πόσον αυτό προβληματίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπέδειξε πως «το τι αποφασίζει το κάθε κόμμα και το τι κάνει είναι σεβαστό και είναι θέμα του κάθε κόμματος». Αυτό που προέχει τούτη την ώρα, σημείωσε, δεν είναι να αναζητήσουμε γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση. Αυτό που θα πρέπει να πούμε, όμως, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει η κατάσταση της κάθετης αντιπαράθεσης, της συνεχούς αντιπαράθεσης, των συνεχών επιθέσεων διότι οι καιροί δεν το επιτρέπουν ούτε στο Κυπριακό ούτε στην εσωτερική διακυβέρνηση και πολύ περισσότερο για τα ζητήματα της οικονομίας, επεσήμανε.
Ο Στέφανος Στεφάνου ήταν σαφής και στην απάντησή του αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται απομονωμένος είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. «Οχι δεν αισθάνεται απομονωμένος», υπογράμμισε, κάνοντας ξεκάθαρο πως είναι ένα θέμα το ζήτημα της συνεργασίας, έστω και στα πλαίσια μιας μίνιμουμ ενότητας που πρέπει να υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο για τα βασικά ζητήματα. Αλλωστε, σημείωσε, γι’ αυτό υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο γίνεται συζήτηση αναφορικά με το Κυπριακό και τους χειρισμούς του, αλλά και οι συσκέψεις για την οικονομία σε μια προσπάθεια να υπάρχει όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση.
Μήνυμα δύναμης κι ελπίδας στέλνει το ΑΚΕΛ
Το μήνυμα πως αυτή τη δύσκολη στιγμή όλοι πρέπει να δώσουν τα χέρια, επιδιώκοντας συλλογικά την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία τίθενται επιτακτικά ενώπιον του τόπου και του λαού μας σήμερα έστειλε το ΑΚΕΛ και διά του Γενικού του Γραμματέα διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι θα πρωτοστατήσει στη λήψη άμεσων μέτρων, τα οποία θα επιδιωχθεί να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συλλογικότητα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού και τα μέλη της Γραμματείας του κόμματος, Νίκος Κατσουρίδης και Χρίστος Αλέκου, είχαν, χθες, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τα θέματα που προκύπτουν, μετά το νέο σκηνικό όπως αυτό διαμορφώνεται, καθώς επίσης και το θέμα του ανασχηματισμού. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ΑΚΕΛ συμφωνούν σε άνοιγμα προς την κοινωνία, με την οποία θα επιδιώξουν να συνεργαστούν για να προωθηθούν προς επίλυση τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν και όχι να επιδιωχθεί το «κλείσιμό τους».
Εκφράζοντας λύπη για την απόφαση για αποχώρηση του ΔΗΚΟ - απόφαση η οποία είναι ωστόσο σεβαστή - ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι ο τόπος διέρχεται κρίσιμες στιγμές και σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων με στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν. Στα προβλήματα αυτά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ενέταξε και τα ζητήματα που αφορούν την προεδρία της ΕΕ, αλλά και τις συνέπειες ως αποτέλεσμα της έκρηξης στο Μαρί.
Ο Α. Κυπριανού υπέδειξε ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό και αχρείαστο, τα κόμματα να εμπλακούν σε μια μεταξύ τους αντιπαράθεση. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, πρέπει να δώσουμε τα χέρια και να επιδιώξουμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τα οποία τίθενται επιτακτικά ενώπιον του τόπου και του λαού μας σήμερα, επεσήμανε. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον κυπριακό λαό να μην ανησυχεί. Θα επιδιώξουμε, υποσχέθηκε, απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, τα πράγματα να λειτουργήσουν όσο πιο ομαλά με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και πάντοτε με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού.
Ερωτηθείς για το θέμα του ανασχηματισμού, ο Α. Κυπριανού είπε ότι αντηλλάγηκαν απόψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ κατέθεσε τις προτάσεις του. Οι αποφάσεις, είπε, ανήκουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ο σχηματισμός Κυβέρνησης, η οποία να τυγχάνει της μεγαλύτερης δυνατής στήριξης, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι είναι και θέση του Προέδρου ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο. Δηλαδή, εξήγησε, «με άνοιγμα προς την κοινωνία, με την οποία θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε και να επιλύσουμε τα διάφορα προβλήματα και όχι με κλείσιμό τους». Ο Α. Κυπριανού συμφώνησε με παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θα υπάρξουν άτομα στο νέο κυβερνητικό σχήμα που μετέχουν ευρύτερα, ενεργά, στην κοινωνία.
Κληθείς να σχολιάσει αίτημα κάποιων κομμάτων για εκλογές, ο Α Κυπριανού σημείωσε ότι «με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκλεγεί για πέντε χρόνια. Θα εξαντλήσει λοιπόν αυτή τη θητεία. Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος αυτή τη στιγμή είναι μια στείρα και άγονη αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων με στόχο την προώθηση των όποιων μικροκομματικών ή προσωπικών συμφερόντων», υπέδειξε κι εξέφρασε την ευχή, «να αρθούμε όλα τα πολιτικά κόμματα στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθούμε με γνώμονα πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του τόπου». Ετσι θα επιδιώξει να λειτουργήσει το ΑΚΕΛ, χωρίς επιθετικές διαθέσεις ή πολεμική έναντι κομμάτων, αλλά επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία, όπως σημείωσε.
 
Ο Στέφανος Στεφάνου ήταν σαφής και στην απάντησή του αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται απομονωμένος είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. «Οχι δεν αισθάνεται απομονωμένος», υπογράμμισε...

 
ΠΗΓΗ-WWW.HARAVGI.COM.CY-Μαρία Φράγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: