Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στον «Real FM» στο Ν. Χατζηνικολάου.


•    Η διαδικασία της αναδιάρθρωσης, της ελεγχόμενης πτώχευσης, διεξάγεται αυτήν την ώρα ερήμην της Ελλάδας με την ελληνική κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να φαίνεται απούσα.
•    Η μόνη προοπτική λύσης μπορεί να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί αυτή η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή και πολύ γρήγορα θα εξαχθεί από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες
•    Το 60% του χρέους να περάσει υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, να εκδοθούν ευρωομόλογα και να γίνει μια επιλεκτική διαδικασία κουρέματος του χρέους- όχι να κουρέψουμε το χρέος που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά το χρέος που κατέχουν μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι και να εφαρμοστεί ένα αναπτυξιακό επενδυτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
•    Ο θεσμικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ασκεί αντιπολίτευση, να προασπίζεται τη λαϊκή κυριαρχία, που είναι η ψυχή της δημοκρατίας, και να δίνει διέξοδο και ελπίδα στο λαό και σε μια πατρίδα η οποία απειλείται σήμερα

•    Η κοινωνία βράζει, οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν στην κοινωνική χρεοκοπία και την κοινωνική διάλυση και πρέπει να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές. Αλλιώς νομίζω ότι θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και δεν θα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ευθύνονται αυτοί που κυβερνάνε.

-    Θα ξεκινήσω ζητώντας σας «ανταπόκριση», να λειτουργήσετε δηλαδή δημοσιογραφικά και να μας μεταφέρετε το κλίμα που υπάρχει στη Γερμανία αυτές τις μέρες για τη χώρα μας, ιδίως μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις με τη διπλή υποβάθμιση της Πορτογαλίας..
Είμαστε περιζήτητοι αυτές τις μέρες και από το δημοσιογραφικό κόσμο και από τους απλούς πολίτες, όλο το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι στραμμένο στην Ελλάδα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Χθες μιλούσα σε μια κομματική εκδήλωση του Κόμματος της Αριστεράς όπου, πέραν της πρωτοφανούς προσέλευσης για τα γερμανικά δεδομένα, για ένα θέμα που δεν αφορά τη Γερμανία αλλά τη μακρινή γι αυτούς Ελλάδα, η παρουσία και δημοσιογράφων, ακόμα και από το περιοδικό Spiegel αλλά και από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας, ήταν πρωτοφανής.
Μας κοιτάνε λίγο σαν εξωγήινους. Θέλουν να δουν πώς είναι οι άνθρωποι που γυρνάνε από την κόλαση. Κάπως έτσι μας κοιτάνε με περιέργεια. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σας πω ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη σπέκουλα για την Ελλάδα και τους Έλληνες από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας.
Χθες το βράδυ, κάνοντας ζάπινγκ στο ξενοδοχείο, έπεσε το μάτι μου σε ένα πολύ μεγάλο γερμανικό κανάλι, το ZDF, που είχε ένα μεγάλο ντοκιμαντέρ ωριαίο για την κατάσταση στην Ελλάδα. Και ξεκινούσε αυτό το ντοκιμαντέρ δείχνοντας την Ακρόπολη και την ελληνική σημαία ξεφτισμένη από την κρίση και το δεύτερο πλάνο ήταν τεράστια γιότ και σκάφη αναψυχής, τεράστιες βίλες και κάποιοι άνθρωποι να παίζουν τάβλι στα καφενεία, με τον αφηγητή να λέει ότι οι πλούσιοι καλοπερνάνε και η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι τεμπέληδες και δεν δουλεύει.
Δεν είναι αυτή η εικόνα της Ελλάδας που θα έπρεπε να υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό. Αυτή είναι μια ψευδής εικόνα. Είναι μια εικόνα που κάποιοι μεθοδευμένα θέλουν να περάσουν -και εδώ έχει τεράστια ευθύνη και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που επί ένα και πλέον χρόνο,  πριν συνειδητοποιήσει και ο ίδιος τη ζημιά που είχε κάνει, δημιουργούσε την εικόνα ότι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, ότι είναι ένας λαός που ζει μέσα στη διαφθορά, ότι είναι ένας λαός που δεν δουλεύει, γιατί έχουμε πάρα πολλούς, χιλιάδες έλεγε, εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους που είναι τεμπέληδες. Αυτά τα πληρώνουμε τώρα. Είναι μια εικόνα που πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να την αντιστρέψουμε, γιατί αυτή τη στιγμή κάποιοι ακραίοι λαϊκιστικοί κύκλοι και στη Γερμανία σπεκουλάρουν γιατί έχουν επενδύσει και μεγάλα ποσά στην προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας, τα CDS, και κάποιοι άλλοι βεβαίως επιδιώκουν να κερδίσουν πολιτικά μέσα απ΄ αυτόν τον ακραίο λαϊκισμό.
-    Η αίσθησή σας είναι ότι θα βρεθεί κάποια λύση για να γίνει βιώσιμο το χρέος μας; Και ρωτώ ιδίως και σε σχέση με τη συνάντηση Σόιμπλε-Βενιζέλου…
Θα σας πω.. Για να ολοκληρώσω το σχόλιό μου σε σχέση με τους Γερμανούς, υπάρχει και μια δικαιολογημένη δυσφορία, γιατί αυτό που μέχρι στιγμής έχουμε δεν είναι λύση. Τα διαρκή και ακριβά δάνεια σε έναν χρεοκοπημένο δεν είναι λύση και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι Γερμανοί. Δεν είναι όλοι οι Γερμανοί το ίδιο πρέπει να σας πω. Χθες συνάντησα μια ζεστή αγκαλιά από τους αριστερούς Γερμανούς που έκαναν μια εκδήλωση με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και με ένα πνεύμα αλληλεγγύης. Αυτοί λοιπόν οι καλοί Γερμανοί, ας το πω έτσι, λένε κάτι πολύ απλό, ότι είναι αδιανόητο να χρεώνουμε τους Γερμανούς φορολογούμενους με ακριβά δάνεια προκειμένου να τα πάρουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και να τα δώσουν στις τράπεζες τις γερμανικές. Δηλαδή, μέσω των Ελλήνων οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι πληρώνουν διαρκώς τις τράπεζες, και τις δικές τους. Όχι μόνο τις δικές τους βέβαια, αλλά ένα βαρέλι δίχως πάτο, το οποίο εξαντλεί διαρκώς και τους φορολογούμενους στην Ελλάδα και τους φορολογούμενους στη Γερμανία. Άρα αυτό που έχουμε σήμερα δεν αποτελεί λύση.
Τώρα το ερώτημα είναι, υπάρχει λύση;  Η μόνη προοπτική λύσης μπορεί να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν οι ηγεσίες  της Ευρώπης αντιλαμβάνονταν την κρισιμότητα της στιγμής και στέκονταν πάνω στην ευθύνη τους. Δυστυχώς και για τους Έλληνες και για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, γιατί αυτή η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή και πολύ γρήγορα θα εξαχθεί από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες.  Δυστυχώς οι ηγέτες της Ευρώπης είναι κατώτερες των περιστάσεων, παίζουν με τη φωτιά σπρώχνοντας την Ελλάδα διαρκώς σε έναν κατήφορο, αγνοώντας όμως ότι και οι ίδιες οι χώρες τους είναι δεμένες με την Ελλάδα με ένα σχοινί που θα τους παρασύρει κι αυτούς.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η κατάσταση σήμερα θυμίζει τις παραμονές του Α΄ και του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη. Την ίδια  αμηχανία και αδυναμία επέδειξαν και τότε οι ηγέτιδες δυνάμεις να παρέμβουν. Πριν από τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σεράγεβο το 1914 και πριν από την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία το 1933, που οδήγησαν σε πολέμους αυτές οι εξελίξεις. Βεβαίως σήμερα δεν έχουμε την πιθανότητα ενός πολέμου στην Ευρώπη, αλλά έχουμε μπροστά μας έναν χρηματοπιστωτικό πόλεμο, έναν οικονομικό πόλεμο, που θα είναι το ίδιο σκληρός ενδεχομένως -ίσως όχι με νεκρούς, αλλά με εξαθλιωμένους..
-    Τι κλίμα υπήρξε στη Γερμανία για τη συνάντηση Σόιμπλε-Βενιζέλου;  Τι αίσθηση έχετε απ΄ αυτά που ακούσατε;
Η συνάντηση έγινε αργά χτες το βράδυ…
-    Οπότε δεν υπάρχει ακόμη..
-   
.. Δεν έχω ακόμη πλήρη εικόνα. Αργότερα θα έχω την τιμή να μιλήσω σε μια ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς που αριθμεί 76 βουλευτές και γίνεται στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και θα έχω μια πρώτη εικόνα από το κλίμα της χθεσινής συνάντησης. Έχω την αίσθηση όμως ότι το βασικό μενού στο δείπνο ήταν τα φιλέτα  των αποκρατικοποιήσεων. Και ήταν οι γερμανικές επενδύσεις όχι μόνο στους δημόσιους οργανισμούς αλλά και στο χώρο της ενέργειας. Ο κ. Σόιμπλε ήταν απολύτως σαφής σε μια συνέντευξη που είχε δώσει προ ημερών, λέγοντας ότι, πέραν των 50 δις, υπάρχει ψαχνό και αναφέρθηκε στην ηλιακή ενέργεια, την αιολική ενέργεια. Ας σας δίνουμε εμείς ακριβά δάνεια κι εσείς να μας δίνετε τη δυνατότητα να κερδοσκοπούμε όχι μόνο μέσα απ΄ αυτά τα δάνεια, αλλά να κάνουμε και επενδύσεις κοψοχρονιά και να κερδίζουν περισσότερα. Αυτή είναι η λογική που εκλαμβάνω της γερμανικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. Και επίσης έχω την αίσθηση ότι επιδόρπιο στο δείπνο ήταν και η διαδικασία της αναδιάρθρωσης, της ελεγχόμενης πτώχευσης, που είναι μια μεγάλη συζήτηση, διεξάγεται αυτή την ώρα ερήμην της Ελλάδας, αυτό είναι το τραγικό, μια συζήτηση που αφορά το μέλλον μας. Γερμανοί και Γάλλοι έχουν βγάλει στο τραπέζι τα χαρτιά τους, παίζουν ένα πόκερ για το πώς ακριβώς θα γίνει και πότε θα γίνει αυτή η διαδικασία και η ελληνική κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, φαίνεται απούσα και θα κληθεί την τελευταία στιγμή, όταν παρθούν οι τελικές αποφάσεις για να εφαρμόσει τη λυπητερή.
-    Πάντως ακούγονται και στη Γερμανία κάποιες φωνές, όπως του Στάινμαγιερ ο οποίος μιλάει για ευρωομόλογα .. Θέλω να πω ότι αρχίζουν και ακούγονται φωνές για μια πολιτική λύση στο πρόβλημα…
Όπως σωστά επισημαίνεται φωνές όχι μόνο από την αριστερά. O διευθυντής του Handesblatt ενός πολύ σημαντικού οικονομικού περιοδικού που δεν είναι αριστερός, είπε ότι αυτό το οποίο ακολουθείται, το μνημόνιο δηλαδή, για την Ελλάδα, είναι ένα σχέδιο που θα την οδηγήσει στην καταστροφή και θα συμπαρασύρει μαζί  και την Ευρώπη και χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης και άλλης διανομής του πλούτου.
Εμείς ως αριστερά οφείλουμε να προσδιορίσουμε αυτή τη λύση. Και τι λέμε;  Λέμε το πολύ απλό. Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα τι είναι; Είναι σαν να έχουμε 17 χώρες δεμένες σαν ορειβάτες με σχοινί, στην τελευταία θέση είναι η πιο αδύναμη, η Ελλάδα, την οποία, αντί να της δώσουν τη δυνατότητα να σωθεί, να την τραβήξουν ψηλά, να τη διασώσουν, την φορτώνουν και με νέα βάρη, τα οποία είναι τα νέα δάνεια που της δίνουν. Κάποια στιγμή αν η Ελλάδα καταρρεύσει, το βάρος της θα πάει στον επόμενο ορειβάτη που είναι η Ιρλανδία. Θα καταρρεύσει κι αυτή. Θα πάει στον επόμενο που είναι η Πορτογαλία. Μην νομίζετε ότι θα αντέξει και ο πρώτος που είναι η Γερμανία. Συνεπώς η λύση είναι η διάσωση. Ποια είναι όμως η διάσωση.
Εμείς προσδιορίζουμε τη διάσωση μέσα από κάποιες απλές κινήσεις, πολιτικές αποφάσεις, με κεντρικό ρόλο σ΄ αυτές το ρόλο της ΕΚΤ. Το 60% του χρέους, λέει η ευρωπαϊκή αριστερά, να περάσει υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Γιατί το 60%; Γιατί το 60% είναι το νόμιμο χρέος κατά Μάαστριχτ. Ταυτόχρονα να εκδοθούν ευρωομόλογα και να γίνει μια επιλεκτική διαδικασία κουρέματος του χρέους, επιλεκτική εννοώ γιατί δεν μπορούμε να κουρέψουμε το χρέος που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία για να μην μπορούν να δώσουν συντάξεις, αλλά το χρέος που κατέχουν μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, οι οποίοι θα αναγκαστούν να το κάνουν γιατί θα θέλουν να έχουν διαρκή ρευστότητα από την ΕΚΤ, αλλιώς θα τους απειλήσει η ΕΚΤ ότι δεν θα τους δίνει ρευστό. Ήδη, γνωρίζετε, ότι οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να ενεχυριάζουν ομόλογα  στην ΕΚΤ και να παίρνουν δάνεια με επιτόκιο 1%, ενώ τα κράτη παίρνουν με 5%. Μ΄ αυτή τη διαδικασία και με την παράλληλη έκδοση ευρωομολόγου κι ενός αναπτυξιακού επενδυτικού προγράμματος που θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να  καταστρώσει, θα μπορούσε να πνεύσει ένας άλλος άνεμος, όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλες τις χώρες της περιφέρειας, που θα εξισορροπούσε τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών και θα δημιουργούσε προοπτικές ανάκαμψης, ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.
Αν αυτή η λύση φαντάζει σήμερα ουτοπική, μπορώ να σας πω ότι είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. Ο δρόμος που ακολουθούμε δεν θα ήθελα να φανταστώ ότι μπορεί να είναι ρεαλιστικός, γιατί  με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε μια διαδικασία χρεοκοπίας η οποία πιθανώς να είναι ελεγχόμενη, όπως θέλει η κυρία Μέρκελ, πιθανώς όμως και να μην είναι. Γιατί η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερο θυμίζει Αργεντινή. Ποια ήταν τα δύο στοιχεία της Αργεντινής. Το ένα ήταν ο πανικός από τους καταθέτες. Μόλις χθες μάθαμε ότι τον Μάιο έφυγαν από τη χώρα 4,5 δις €, το 2010 έφυγαν 40 δις €. Το 2010 πήραμε 38 δις δάνεια , αλλά έφυγαν από τις τράπεζες 40 δις. Δείτε την εξίσωση της απόλυτης χρεοκοπίας. Φορτώνουμε την πλάτη μας με 38 δις νέα βάρη και 40 δις χρήμα πραγματικό φεύγει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν αυτή η τάση επιδεινωθεί, δεν είμαι βέβαιος ότι θα είναι ελεγχόμενη η χρεοκοπία. Μπορεί να οδηγηθούμε και σε μια διαδικασία μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Κι αν αυτό το συνδυάσουμε και με το δεύτερο στοιχείο, που είναι η κοινωνική αναταραχή, βράζει ο κόσμος και δικαίως βράζει ο κόσμος, και αυτές οι ανοησίες της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνει τις αντιδράσεις διαμαρτυρίας…
Για την επίθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ
-    Ο κ. Καρχιμάκης σας χαρακτήρισε αρχιστράτηγο του μπάχαλου..
Η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης έχει περάσει πια σε ένα ανώτατο στάδιο , στο στάδιο της αυτογελοιοποίησης. Δεν νομίζω ότι μπορούμε εύκολα να τους παρακολουθήσουμε. Έχω όμως την αίσθηση ότι κακό στους εαυτούς τους κάνουν, γιατί ο κόσμος πια έχει αρχίσει και καταλαβαίνει. Ο θεσμικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ασκεί αντιπολίτευση, να προασπίζεται τη λαϊκή κυριαρχία που είναι η ψυχή της δημοκρατίας και να δίνει διέξοδο και ελπίδα στο λαό και σε μια πατρίδα η οποία απειλείται σήμερα.
-    Μήπως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και κάποιες τάσεις, κάποιες ομάδες, κάποιες συνιστώσες που δεν έχουν την ίδια στάση που έχετε εσείς και ο ΣΥΝ απέναντι σε φαινόμενα προπηλακισμού πολιτικών ή βίας;….
Το σύνολο των δυνάμεων που λειτουργούν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με μορφές  βίας ή  προπηλακισμού, αλλά με πολιτικές μορφές, τις μορφές των συλλογικών διαδικασιών και των συλλογικών αντιδράσεων.
Βρίσκεται ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλος ο λαός, μέσα σε μια διαδικασία πρωτοφανή. Δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη ψάχνοντας με το σταγονόμετρο να δούμε αν στο στούντιο που η κυρία Μερεντίτη δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη συνέντευξή της ήταν κάποια, λέει, κυρία η οποία συμμετείχε παλιότερα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βγάζεις άκρη. Γιατί κι εμείς θα μπορούσαμε από την άλλη πλευρά να ψάξουμε να βρούμε δεκάδες μέλη σημερινά του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν σ΄ αυτές τις διαμαρτυρίες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο μέσα στο ΠΑΣΟΚ να προπηλακίζονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;
Αυτά είναι αστειότητες. Πρέπει να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο. Και το δάσος αυτή τη στιγμή είναι ότι η κοινωνία βράζει, οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν στην κοινωνική χρεοκοπία και την κοινωνική διάλυση και πρέπει να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές. Αλλιώς νομίζω ότι θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και δεν θα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ευθύνονται αυτοί που κυβερνάνε.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: