του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Είχαμε ήδη επισημάνει την κραυγαλέα διαφορά αντιμετώπισης εκ μέρους του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των "σκουπιδιών", όταν σχεδόν αποσιώπησαν το γεγονός, και της απίστευτα εχθρικής στάσης που τηρούν απέναντι στην Ελλάδα σε ανάλογες περιπτώσεις. Καταιγισμός κεντρικών πρωτοσέλιδων τίτλων όταν πρόκειται για τη χώρα μας, ασήμαντα μονόστηλα και μικροσκοπικά ρεπορτάζ χαμένα στις εσωτερικές σελίδες, όταν επρόκειτο για την Πορτογαλία.
Εμφανής αδικία και προκατάληψη σκοπιμότητας - εξυπηρέτησης κερδοσκοπικών στόχων.
Εμφανής αδικία και προκατάληψη σκοπιμότητας - εξυπηρέτησης κερδοσκοπικών στόχων.
Αν το αίμα μας ανέβηκε μια φορά στο κεφάλι από οργή στην περίπτωση της Πορτογαλίας, ομολογούμε ότι μας ανέβηκε δέκα στην περίπτωση της υποβάθμισης στην κατηγορία των "σκουπιδιών" των κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας, καθώς σχεδόν μάταια προσπαθούσαμε να βρούμε την είδηση στις πιο πολλές ξένες εφημερίδες!
Μία και μοναδική εφημερίδα, η αμερικανική "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", το είχε κάνει πρώτο θέμα. Πολλές άλλες δεν είχαν καν την είδηση, αλλά και όσες την είχαν, καμιά τους δεν την είχε ξεχωριστό θέμα - συμπεριλάμβαναν την είδηση σε γενικότερα ρεπορτάζ!
Την "έθαβαν" δηλαδή με τέτοιο τρόπο, που ελάχιστοι αναγνώστες την πρόσεξαν και ακόμη πιο λίγοι αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό.
Η αιτία αυτής της στάσης είναι προφανής. Η Ιρλανδία, οι πολιτικοί της και ο λαός της θεωρούνται υπόδειγμα άβουλης υποταγής και πειθήνιας εκτέλεσης των εντολών της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αυτό δεν τους γλιτώνει βεβαίως από τίποτα - ούτε από την εφιαλτική λιτότητα, ούτε από το πρώτο Μνημόνιο, ούτε από το δεύτερο Μνημόνιο που όπως φαίνεται τους ετοιμάζουν, ούτε από τη... "σκουπιδοποίηση" των ομολόγων τους, αφού όπως είδαμε η Moody's... έσφαξε σαν αρνί στο γόνατο την Ιρλανδία!
Δεν θέλουν όμως να "διαφημίζουν" τα πάθη της Ιρλανδίας γιατί έτσι όλοι οι λαοί της Ευρώπης αντιλαμβάνονται ότι καμιά πειθαρχία στα σχέδια της ΕΕ και καμιά εσωτερική συναίνεση δεν τους γλιτώνει από αυτά που τους ετοιμάζουν, οπότε τους μπαίνουν ιδέες να αντισταθούν μήπως και πετύχουν κάτι καλύτερο, εγκαταλείποντας το δόγμα "σφάξε με, αγά μ', ν' αγιάσω!".
"Είναι αποκαρδιωτικό και κάνει τη δουλειά μας δυσκολότερη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρλανδός υπουργός Βιομηχανίας, Ρίτσαρντ Μπρούτον, αναφερόμενος στη μοιραία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας του.
Σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα, οι πάντες έσπευσαν να υπερασπιστούν την Ιρλανδία. "Η υποβάθμιση της Ιρλανδίας βρίσκεται σε μεγάλη αντίθεση με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία υποστηρίζουν μια επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος" δήλωσε π.χ. η Κομισιόν προχθές. Χθες βγήκαν με δημόσιες δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ που βρίσκονται στο Δουβλίνο. Ηταν και οι δύο κατενθουσιασμένοι, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις τους!
"Η Ιρλανδία επιτελεί καλή πρόοδο. Δεν υπάρχει κάποιος στόχος που να μην έχει επιτευχθεί" δήλωσε ο Ιστβαν Σέκελι της Κομισιόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρλανδική πρωτεύουσα.
"Οι τράπεζες αναδιαρθρώθηκαν. Το δημοσιονομικό πρόγραμμα προχωρεί. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του προγράμματος", δήλωσε έμπλεος ενθουσιασμού και ο Ατζαϊ Τσόπρα, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία. Επαινοι και εγκώμια δηλαδή για τα επιτεύγματα των Ιρλανδών. Αλλά η λιτότητα, λιτότητα! Υπέροχα υποτίθεται ότι τα πάνε οι Ιρλανδοί, αλλά νέο κύμα λιτότητας θα επιπέσει επί των κεφαλών τους καθώς νέα μέτρα λεηλασίας των εισοδημάτων τους θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου, ύψους 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον, όπως τους ανακοίνωσαν!
Κοροϊδία
Δημοσιονομικά ερείπιαΕΜΠΑΙΓΜΟ συνιστά η στάση της ΕΕ και του ΔΝΤ απέναντι στους Ιρλανδούς, όταν επαινούν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Οι πολιτικοί φόρτωσαν ανενδοίαστα στις πλάτες του λαού όλο το εξωφρενικό κόστος για τη διάσωση των απατεώνων τραπεζιτών της Ιρλανδίας και γι' αυτό τους επαινούν ΕΕ και ΔΝΤ. Χρειάζεται θράσος για να επαινεί κανείς μια χώρα με έλλειμμα προϋπολογισμού το 2010 στο απίστευτο ύψος του... 32,4%!!! Πώς είναι δυνατόν να εκθειάζουν την Ιρλανδία που είχε το 2007 δημόσιο χρέος μόλις 25% του ΑΕΠ και φέτος το έχει εκτινάξει στο... 96,2% του ΑΕΠ, τετραπλασιάζοντάς το σε τρία χρόνια, ενώ για το 2011 ίσως υπερβεί το... 120% του ΑΕΠ; Μας κοροϊδεύουν όλους.
* Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ την Παρασκευή 15 Ιουλίου
Πηγή:www.iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου