Περιβαλλοντική αδειοδότηση βιομηχανικών, τουριστικών, ενεργειακών και άλλων εγκαταστάσεων με όρους «fast track» που παρακάμπτουν και καταργούν ακόμη και αυτήν τη σημερινή ανεπαρκή περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ παράλληλα παραδίδει από το κράτος σε ιδιώτες τόσο τους ελέγχους των περιβαλλοντικών μελετών, όσο και τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τους επιχειρηματίες κατά την περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων! Αυτά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, που, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, την ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβρη.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Απαλλαγή από τη διαδικασία των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων και δραστηριοτήτων που έχουν τοπικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως π.χ. μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες χαμηλής όχλησης (επαγγελματικά εργαστήρια εντός πόλης, μικρά εργοστάσια σε βιομηχανικές περιοχές, μικρά ξενοδοχεία εντός σχεδίου πόλεως κ.λπ.).
- Δραστική μείωση των έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή περιλαμβάνονται οι αλυκές, τα φωτοβολταϊκά πάρκα, η κατασκευή επίπλων, οι εκτυπωτικές δραστηριότητες, η παραγωγή κρασιού και χυμών φρούτων, οι σταθμοί διοδίων, οι χώροι στάθμευσης κ.λπ.
- Γίνεται νέα κατάταξη των έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες ανάλογα με τη βαρύτητα επιπτώσεων στο περιβάλλον (A1, A2 και B), σύμφωνα με κριτήρια σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο 200 κλινών εντός του σχεδίου πόλης κατατάσσεται στην κατηγορία Β και δε θα απαιτείται για την κατασκευή του περιβαλλοντική μελέτη!
- Καταργούνται συνυπογραφές άλλων υπουργείων.
- Καταργούνται ξεχωριστές αδειοδοτήσεις, όπως, για παράδειγμα, η άδεια διάθεσης λυμάτων, οι άδειες διαχείρισης αποβλήτων κ.ά., με πρόσχημα την ...πάταξη της διαφθοράς!
- Παρέχεται η δυνατότητα αξιολόγησης των μελετών από σώμα πιστοποιημένων αξιολογητών, δηλαδή από ιδιώτες, οι οποίοι θα εισηγούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες το σχέδιο απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Οι ιδιώτες θα επιλέγονται με σύστημα ηλεκτρονικής κλήρωσης, ενώ το κόστος των υπηρεσιών τους θα καλύπτεται από ειδικό παράβολο που θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης του έργου.
- Επιτρέπονται μια σειρά από έργα και δραστηριότητες μέσα και σε προστατευόμενες περιοχές Natura, ύστερα από διενέργεια «οικολογικής μελέτης» και αυτοψία κατά την αδειοδότηση!
- Θεσπίζεται η υποχρέωση σύνταξης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ακόμη κι αν δεν έχουν γνωμοδοτήσει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς!
- Θεσπίζεται υποχρεωτική διεξαγωγή τακτικών περιοδικών περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων με αυτοψία σε όλα τα έργα και εγκαταστάσεις που κατατάσσονται στις κατηγορίες υψηλής όχλησης και για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ωστόσο, οι τακτικοί αυτοί έλεγχοι ανατίθενται σε ιδιώτες ελεγκτές, με ηλεκτρονική κλήρωση, ενώ το κόστος του ελέγχου θα το καλύπτει ο ιδιοκτήτης του έργου.
- Καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
- Αυξάνεται στα 10 χρόνια η διάρκειας ισχύος των περιβαλλοντικών όρων, που θα μπορεί να φθάνει τα 14 υπό προϋποθέσεις.
- Συγκροτείται Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, το οποίο είναι γνωμοδοτικό όργανο του υπουργού Περιβάλλοντος για έργα που αδειοδοτούνται από το υπουργείο στην περίπτωση που λείπουν ουσιώδεις γνωμοδοτήσεις ή είναι αντικρουούμενες.
Πηγή: www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου