Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ- Για την απροθυμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία


Για την απροθυμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με την απροθυμία που δείχνει από το 2005 το ελληνικό κράτος να συνάψει διμερής συμφωνία με το ελβετικό κράτος προκειμένου να ελέγξει τη νομιμότητα των χρημάτων που έχουν βγει από την χώρα με προορισμό τις ελβετικές τράπεζες αλλά και να εισπράξει έσοδα από τους φόρους επί των καταθέσεων των ελλήνων πολιτών στην Ελβετία, όπως έκαναν άλλες χώρες, επανέφερε το ζήτημα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και τοποθετήθηκε εξής:

Κύριε Υπουργέ, ο εντοπισμός, η φορολόγηση, ο έλεγχος νομιμότητας των τεράστιων ποσών που οι Έλληνες μεγαλοκαταθέτες έχουν στην Ελβετία και αλλαχού, είναι θέμα στοιχειώδους δικαιοσύνης, νομιμότητας και διαφάνειας, σε μία στιγμή που έχουν υποβληθεί και συνεχίζουν να υποβάλλονται και θα υποβάλλονται για δεκαετίες, σε σκληρές θυσίες και σε άγριες περικοπές οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Τα είπε και χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μέχρι τώρα, όχι απλώς εισπράττουμε ψίχουλα, ως κράτος -15 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα το ’08, 8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα το ’09, «τρίχες» δηλαδή- αλλά υπάρχει και διαρροή καταθέσεων, φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες προς τις ελβετικές και αλλού.
 Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής: Πόσα είναι αυτά που είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμούς Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία; Το Spiegel λέει 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Πιθανόν, ο αριθμός να είναι υπερβολικός. Έχει εκτίμηση το ελληνικό κράτος, η ελληνική Κυβέρνηση;
Δεύτερον, πότε θα εισπράξετε απ’ αυτά τα λεφτά, αυτά που μπορείτε να εισπράξετε, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία; Οι Ελβετικές Αρχές σε δημοσιεύματα εκτιμούν ότι εάν εφαρμοστούν οι ισχύουσες δυνατότητες, μπορούν την πρώτη χρονιά να εισπραχθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η απόσταση με τα ψίχουλα που παίρνουμε μέχρι τώρα, είναι ιλιγγιώδης. Και πότε θα εξασφαλιστεί αυτό; Διότι μέχρι τώρα αυτή η δυνατότητα παραμένει αναξιοποίητη εξακολουθητικά, γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση.
Κύριε Υπουργέ, στις 4 Νοεμβρίου του 2010 φέρατε για κύρωση στη Βουλή το Πρωτόκολλο Συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να το αλλάξετε καθόλου, χωρίς να διαπραγματευτείτε τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του και τη δυνατότητα αυτή για την οποία τώρα συζητά ο κ. Βενιζέλος με την Ελβετίδα ομόλογό του, δεν την περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο και το ερώτημα είναι γιατί; Πόσα θα πάρετε, λοιπόν;
 Και επίσης, πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία; Γιατί δημοσίευμα του ελληνικού Τύπου στα ΝΕΑ λέει ότι οι Ελβετικές Αρχές λένε, προς το παρόν συζητούμε με τους Έλληνες σε επίπεδο χαμηλών τεχνοκρατών, θα αρχίσουμε να συζητάμε σε πολιτικό επίπεδο για μία μελλοντική συμφωνία γι’ αυτά, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους Εγγλέζους και με τους Γερμανούς. Και το ερώτημα είναι, γιατί να είμαστε η τελευταία τρύπα της φλογέρας; Γιατί να εξακολουθεί αυτή η αδικία; Γιατί να μην κάνει, αυτά που κάνει αυτά που πρέπει και μπορεί το ελληνικό κράτος και για να μαζεύει λεφτά και για να προστατεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από διαφυγή καταθέσεων και επιπλέον, κύριε Υπουργέ, από το Νοέμβριο του 2009, μέχρι το Μάιο του 2011, έφυγαν περίπου 50 δισεκατομμύρια από τις ελληνικές τράπεζες. Αρκετά απ’ αυτά έχουν πάει στις ελβετικές. Έχετε κάνει με τη βοήθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μία διασταύρωση στοιχείων, για να δείτε ποιοι είναι αυτοί; Γιατί εκτός από το πόσα και πότε, υπάρχει και το θέμα ποιοι;
Γιατί εκεί υπάρχουν και θέματα ελέγχου νομιμότητας, αν αυτοί οι κύριοι τα έχουν κερδίσει αυτά τα λεφτά νομίμως ή είναι προϊόν εγκληματικών δραστηριοτήτων, για να υποστούν και τις συνέπειες των δράσεών τους.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου ο οποίος απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις. Επικαλέστηκε μόνο προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ, Βενιζέλου, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελβετίδα ομόλογο του για την σύναψη συμφωνίας ανάλογη μ’ αυτήν που η Βρετανία και η Γερμανία πέτυχαν με την Ελβετία για τις καταθέσεις των δικών τους πολιτών.
Στην δευτερολογία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την απροθυμία του ελληνικού κράτους  να συνεργαστεί με τις ελβετικές αρχές προς όφελος του δημοσίου ταμείου και ζήτησε εξηγήσεις γιατί η Ελλάδα είναι ουραγός στις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, επικαλούμενος την ερώτηση του Ελβετού βουλευτή ελληνικής καταγωγής  Ιωσήφ Ζησιάδη στην Ελβετίδα Υπουργό Οικονομικών:
Εγώ ρώτησα, κύριε Οικονόμου, το Νοέμβριο του 2010 φέρατε ένα πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ελβετίας, που αυτή τη δυνατότητα που υπάρχει από χρόνια, από το 2005, δεν την κατοχυρώνατε, δεν την εξασφαλίζατε όπως, έχουν κάνει ήδη οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που οι πάντες λένε ότι εκεί κάνουν πάρτι κάποιοι Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι δεν δίνουν το φόρο.
Μέχρι τώρα το ελληνικό κράτος και με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παίρνει ψίχουλα. Σας είπα τους αριθμούς και δεν τους αμφισβητήσατε. Ισχυρίζεστε ότι μπορούμε να πάρουμε πολύ περισσότερα. Σας ερωτώ: Γιατί δεν το βάλατε στο Πρωτόκολλο;
Η Ελβετίδα Υπουργός Οικονομικών απάντησε στον ελληνικής καταγωγής Ελβετό Αριστερό Βουλευτή κ. Ιωσήφ Ζησιάδη, ότι από το 2005 υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Οι ελληνικές αρχές, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, δεν έχουν κάνει χρήση. Σας ερωτώ, λοιπόν, τώρα που το προσπαθεί ο Υπουργός, πότε θα ολοκληρωθεί; Διότι διαβάζω δηλώσεις Ελβετών αξιωματούχων που λένε ότι πρώτα θα ολοκληρώσουν με τη Βρετανία και τη Γερμανία και μετά θα αρχίσουν να συζητάνε σε υψηλότερο επίπεδο με τους Έλληνες. Μέχρι τότε ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Σας ρωτάω, λοιπόν, πόσα είναι εκεί; Δεν μου απαντήσατε. Πόσα λογαριάζετε να πάρετε; Πόσα έχουμε χάσει από αυτή την καθυστέρηση;
Και επειδή μου κάνετε και μαθήματα νομικών, να σας πω και μερικά γεγονότα, κύριε Οικονόμου, γιατί η αλαζονεία είναι κακός, κάκιστος σύμβουλος. Οι Αμερικάνοι πήραν 780.000.000 δολάρια πρόστιμο από τη UBS. Η UBS είναι η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα. Το εισέπραξαν διότι αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους και τη δίκασαν εναντίον Αμερικανών πολιτών που υπέπιπταν εξακολουθητικά στο αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Οι Γερμανοί, κύριε Οικονόμου, αγόρασαν με συμβατικές μεθόδους και εξασφάλισαν δισκέτες με δεκάδες χιλιάδες ονόματα Γερμανών πολιτών που είχαν «παρκαρισμένα» τα λεφτά τους στην Ελβετία κλέβοντας το κράτος.
Μπορείτε να μου δώσετε μια απάντηση γιατί η Ελλάδα δεν είναι στις χώρες που ήδη έχουν υπογράψει τη συμφωνία, αλλά στις χώρες που περιμένουν στην ουρά να τη διαπραγματευτούν; Μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση γιατί η αδράνεια και των προηγουμένων, της Νέας Δημοκρατίας και η δική σας επιτρέπει στους Ελβετούς αξιωματούχους, που δεν είναι άγγελοι, να λένε ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα τις διαθέσιμες δυνατότητες δεν τις έχει αξιοποιήσει;
Και σας ρώτησα και κάτι άλλο. Προφανώς δεν μπορείτε να το απαγορεύσετε. Και όταν είπα τον όρο «μπλοκάρισμα» ήταν για να ελέγξουμε, να καταγράψουμε, να πούμε εδώ τι υπάρχει. Σας ρώτησα και δεν μου απαντήσατε, κύριε Οικονόμου. Λέτε διάφορες θεωρίες. Από αυτά ζητήσατε τη συνεργασία των ελληνικών τραπεζών για να βρείτε ποιοι είναι αυτοί που σε αυτά τα χρόνια, σε αυτούς τους είκοσι μήνες, πήραν τα λεφτά τους από δω και τα πήγαν στην Ελβετία;
Μόνο από την αλλαγή της ελβετικής νομοθεσίας με βάση τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ελβετίας και με την αύξηση της φορολογίας επί των τόκων των καταθέσεων που ισχύει από 1ης Ιουλίου στην Ελβετία –δηλαδή, πριν από είκοσι πέντε μέρες- οι εβδομήντα Έλληνες που δήλωναν ότι δεν έχουν πρόβλημα να μάθουν και στην Ελλάδα τα στοιχεία τους –μέχρι τώρα μόνο εβδομήντα Έλληνες έλεγαν «επιτρέπω να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία μου- έγιναν περίπου τριακόσιοι πενήντα.
Αν εμείς πιέσουμε και κάνουμε πράγματα που έκαναν οι Γερμανοί, που έκαναν οι Αμερικάνοι, που έκαναν οι Εγγλέζοι, επειδή εκεί είναι πολλά τα λεφτά, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερους πόρους και να στηρίξουμε και τη ρευστότητα, γιατί οι ελβετικές τράπεζες δίνουν λιγότερα επιτόκια από τις ελληνικές τράπεζες. Εάν κυνηγήσετε αυτούς που κλέβουν το ελληνικό δημόσιο και έχουν παρκάρει τα λεφτά τους εκεί, αντί να μου κουνάτε το δάκτυλο και να ειρωνεύεστε την Αριστερά, τότε θα βοηθήσετε τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και θα στείλετε και ένα σήμα ότι δεν πληρώνουν στην Ελλάδα μονίμως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί και τα κορόιδα, αλλά προσπαθείτε να βάλετε και τους άλλους, τους φοροφυγάδες, τα λαμόγια να πληρώσουν. Εδώ σε θέλω μάστορα! Όχι να κουνάτε το δάκτυλο στην Αριστερά.
Ο κ. αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στη δευτερολογία του δεν υπεισήλθε στην ουσία των ερωτημάτων του κ. Παπαδημούλη. Αρκέστηκε σε γενικόλογες και αόριστες απαντήσεις με αποτέλεσμα να μείνουν αναπάντητα σχεδόν όλα τα εύλογα ερωτήματα που του τέθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: