Αναπόφευκτη χαρακτήρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα την ελεγχόμενη χρεοκοπία στη χώρα μας, είτε την αποκαλούν επιλεκτική χρεοκοπία είτε αλλιώς, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη, με συνέπεια τη διάλυση της ΟΝΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Παπαρήγα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα, ανέφερε ότι «αν σε ένα - δυο χρόνια η κρίση βαθύνει πιο πολύ ή και άμεσα τότε θα υπάρξει και η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η διάσπαση της ευρωζώνης».
Απέρριψε τις ερμηνείες περί κρίσης χρέους, προέβαλλε την άποψη ότι πραγματικός ένοχος είναι συνολικά ο δρόμος καπιταλιστικής ανάπτυξης και υπέδειξε ως λύση για το λαό την«αποδέσμευση απ' την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, στόχος της αντιλαϊκής επίθεσης - σ' όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζεται σήμερα πολιτική «Μνημονίου Διαρκείας» - αποτελεί «η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων στη διεθνή καπιταλιστική αγορά». Έτσι, κατά τον Περισσό, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ισχυροί όμιλοι του χρηματοπιστωτικού τομέα διαπραγματεύονται την πορεία της ελληνικής οικονομίας«προς μια ελεγχόμενη χρεοκοπία» και η διαπάλη αφορά «την κατανομή των απωλειών, την κατανομή της αναγκαίας απαξίωσης κεφαλαίου, ενώ όλοι συμφωνούν στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης».
Όπως επεσήμανε η κυρία Παπαρήγα, σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από την έκβαση της συγκεκριμένης διαπάλης. Τόνισε ότι καμιά παραλλαγή αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, ούτε να διαμορφώσει φιλολαϊκή διέξοδο απ' αυτήν. Μάλιστα, σε όσους μιλούν για εθνική συστράτευση η κυρία Παπαρήγα αντέταξε ότι για το ΚΚΕ, η συστράτευση στην επιλογή της μορφής χρεοκοπίας είναι «προδοσία του εργαζόμενου λαού».
Ιδιαίτερα σε σχέση με την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, ο Περισσός θεωρεί ότι οι διαφορετικές αστικές προτάσεις διαφέρουν μόνο «στο πότε και στο πως θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι». Σημειώνοντας ότι το δίλημμα της διαδικασίας δεν είναι πραγματικό για τις λαϊκές δυνάμεις, τονίζει ότι τα κρατικά έσοδα φθάνουν για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. «Δεν φθάνουν για τους πιστωτές», υπογραμμίζει.
«Είναι ώρα να νοιώσει τον πραγματικό φόβο η τάξη του κεφαλαίου και οι πολιτικοί υπάλληλοί της, που προβάλλουν το φόβητρο της χρεοκοπίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ για την οικονομική κρίση. Και συμπληρώνει: «Αν πράγματι η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να δανείζεται γιατί δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τότε πρέπει να επιταχυνθεί η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Ο δρόμος ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας, του σοσιαλισμού, μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αξιοποιώντας τις πλούσιες εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, διαγράφοντας το χρέος και συνάπτοντας αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Σιγά μην κλάψω... για την ΕΕ
Παράλληλα, η κυρία Παπαρήγα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, για πολιτική που υπηρετεί συμφέροντα του κεφαλαίου ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποπροσανατολίζουν μιλώντας για «κρίση χρέους στην Ελλάδα και την ευρωζώνη» και για αντιμετώπιση στο πλαίσιο της ευρωζώνης. «Αυτό σημαίνει βάζω στον λαό κουρτίνες να μη δει την κατάσταση», σημείωσε.
Μάλιστα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε δηκτικά σε κόμματα που «κλαίνε μη χαθεί η ευρωζώνη και το οικοδόμημα της ΕΕ», δείχνοντας και τον ΣΥΝ αλλά και διευκρινίζοντας με την ευκαιρία, για μια ακόμα φορά, τη θέση του ΚΚΕ. «Εμείς λέμε, κάθε ρήγμα στην ΕΕ που δεν το αξιοποιεί για να το διευρύνει το εργατικό κίνημα, δεν θα εξελιχθεί σε όφελός του.Γι' αυτό επαναλαμβάνουμε: Αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία, συμπαράταξη με το ΚΚΕ,κοινωνικό πολιτικό μέτωπο αποκλειστικά και μόνο των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να καταργήσουν την εξουσία των μονοπωλίων». Σημείωσε ότι η έξοδος από την ΟΝΕ με μια αστική κυβέρνηση και με οικονομία η οποία είναι ενσωματωμένη στην ΕΕ,«βεβαίως θα πέσει στις πλάτες του λαού». Σημείωσε, όμως, ότι δεν είναι απίθανο αν οξυνθούν πιο πολύ οι ανταγωνισμοί να διώχνουν κράτη και από τη ζώνη του ευρώ κι εντελώς από την ΕΕ. «Τι θα πούμε εμείς τότε, όχι να μείνουμε στην ΕΕ γιατί ακόμα υπάρχει αστική πολιτική εξουσία; Ευκαιρία είναι να πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου και να διώξεις και τη δική σου κυβέρνηση. Αν αύριο μας πουν έξω απ' την ΟΝΕ τι λέτε θα κρεμάσουμε πλερέζες; Όχι. Αλλά λέμε ότι με μια κυβέρνηση σαν αυτή που έχουμε που υπηρετεί το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την έξοδο από το ευρώ θα την πληρώσει ακριβά ο λαός. Επομένως εμείς λέμε αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία».
ΠΗΓΗ-WWW.TOVIMA.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου