Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Στο κενό η προσπάθεια της δεξιάς να εμπλέξει τον Πρόεδρο Χριστόφια στην τραγωδία που συνέβη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Γράφει ο Νεόφυτος Νεοφύτου


Στο κενό έχουν πέσει  οι προσπάθειες των Συναγερμικών βουλευτών, μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, αλλά και των βουλευτών κ.κ. Γ. Βαρνάβα, Ζ. Κουλία, Γ. Περδίκη, οι οποίοι με επανειλημμένες και ερειστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις προσπαθούσαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, να αναζητήσουν και να επιρρίψουν ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα όσα αφορούν την πρόσφατη έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Σύμφωνα, όμως, με τις πληροφορίες μας, υπήρξε απογοήτευση για τους συγκεκριμένους βουλευτές, αφού από τα ίδια τα γεγονότα, αλλά και με ξεκάθαρες δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του Προέδρου σε ό,τι αφορά τα ζητήματα φύλαξης, ασφάλειας και επικινδυνότητας των 98 εμπορευματοκιβωτίων με τα εκρηκτικά. 
Εγιναν οι σωστοί χειρισμοί, δηλώνουν Μ. Κυπριανού και Γ. Εισαγγελέας για την κατάσχεση του φορτίου
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για κατάσχεση του φορτίου λήφθηκε σε πολιτικό επίπεδο και σύμφωνα με το εθνικό μας συμφέρον. Υπενθύμισε ότι ολόκληρη σχεδόν η πολιτική ηγεσία του τόπου είχε τότε εγκρίνει τους κυβερνητικούς λεπτούς χειρισμούς, οι οποίοι στόχευαν και στη διαφύλαξη των πολύ καλών διπλωματικών μας σχέσεων με τον ισλαμικό κόσμο.  Ικανοποίηση για τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εκφράσει τότε δημόσια και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ν. Αναστασιάδης. 
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε επίσης ότι έγιναν όλοι οι νενομισμένοι χειρισμοί εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και ορθά, είπε, αποφασίστηκε η κατάσχεση του συγκεκριμένου φορτίου. 
Κ. Παπακώστας: Δεν είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο
 Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας δήλωσε κατηγορηματικά ότι πέραν από τους αρχικούς  χειρισμούς μέχρι την κατάσχεση του φορτίου, όπου είχε εμπλοκή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνέχεια ο ίδιος δεν ενημέρωσε σε οποιοδήποτε κατοπινό στάδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά το θέμα έμεινε σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, με την εμπλοκή της Εθνικής Φρουράς. Οταν δόθηκαν οι ξεκάθαρες αυτές απαντήσεις και διαφάνηκε ότι ο Πρόεδρος δεν ήταν ενήμερος σε κανένα στάδιο σε ό,τι αφορά τη φύλαξη, ασφάλεια και επικινδυνότητα αυτού του φορτίου, οι «ενδιαφερόμενοι» βουλευτές απογοητεύθηκαν, αφού στόχος τους από την ώρα που ξεκίνησε η συνεδρία ήταν να αποκομίσουν έστω και μια αναφορά, η οποία να εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Εχει επίσης ξεκαθαρίσει και το θέμα με τις περικοπές κονδυλίων για την αμυντική θωράκιση, με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταυράκη να σημειώνει ότι υπήρχαν εγκεκριμένα κονδύλια για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, η οποία μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για τέτοιες περιπτώσεις χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών. Θέση που δεν διαψεύστηκε και δεν αμφισβητήθηκε από τους παρευρισκόμενους.
Πρότειναν τρεις επιλογές
Στο μεταξύ, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας λέχθηκε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά στη ναυτική βάση στο Μαρί έγινε από τον πρώην Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς κ. Κ. Μπισμπίκα με το στρατιωτικό του επιτελείο.  Είχαν τότε προτείνει τρεις εναλλακτικούς χώρους τοποθέτησης των 98 εμπορευματοκιβωτίων, οι οποίοι ήταν η ναυτική βάση στο Μαρί, το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι και το ΚΕΝ - Λεμεσού. Οταν, όμως, ρωτήθηκαν ποιοι ήταν οι υπόλοιποι αξιωματικοί που εισηγήθηκαν μαζί με τον κ. Μπισμπίκα το συγκεκριμένο χώρο, κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν γνώριζε και γι’ αυτό, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας αποφάσισε να καλέσει στην επόμενη συνεδρία της τον κ.  Μπισμπίκα. 
Τα στοίβασαν για να μην τα κλέψουν, χωρίς να εκτιμηθεί ο βαθμός επικινδυνότητας...
Σε άλλη ερώτηση βουλευτών για τον τρόπο που είχαν τοποθετηθεί τα εμπορευματοκιβώτια, αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι τοποθετήθηκαν μαζί κατά τρόπο που να διασφαλίζει προστασία από ενδεχόμενη προσπάθεια κλοπή τους ή δολιοφθοράς. Η συγκεκριμένη απάντηση, όπως και άλλες απαντήσεις που έδωσαν αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, διαφάνηκε μέσα από τη συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας ότι δεν υπήρχε η αίσθηση του κινδύνου, αλλά φαίνεται να παρατηρήθηκε αδιαφορία ή άγνοια από ειδικούς της Ε.Φ. σε ό,τι αφορά το πόσο άκρως επικίνδυνα ήταν τα συγκεκριμένα εκρηκτικά. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε διαβαθμισμένος βαθμός επικινδυνότητας των εμπορευματοκιβωτίων πηγάζει και από το γεγονός ότι δόθηκαν οδηγίες από τους προϊσταμένους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς τους αδικοχαμένους ήρωες πυροσβέστες να πάνε στο χώρο για «να κατασβήσουν μια πυρκαγιά». Επίσης, ο ίδιος ο διοικητής της ναυτικής βάσης κ. Ιωαννίδης φαίνεται να πήρε μέτρα προστασίας και ασφάλειας την ώρα που έδινε τη μάχη με την κατάσβεση της πυρκαγιάς, έχοντας υπόψη μια ακτίνα επικινδυνότητας, ρίχνοντας νερό για κατάσβεση από ακτίνα περίπου 200 μέτρων. Στη συνέχεια,  όταν έπεσε στο κενό η στοχευμένη προσπάθεια να εμπλέξουν με ευθύνες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ζ. Κουλίας άρχισε να αμφισβητεί την αντικειμενικότητα του ερευνώντα λειτουργού κ. Π. Πολυβίου. Για να πάρει τεκμηριωμένη απάντηση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο χωρίς οποιαδήποτε στοιχεία να υποσκάπτεται η πολύ σοβαρή δουλειά που ανέλαβε ο κ. Πολυβίου, προσθέτοντας ότι ο ερευνώντας λειτουργός έχει τέτοιες νομικές εξουσίες που μπορεί να ερευνήσει τον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως αξιώματος και να καταλογίσει και πολιτικές ευθύνες.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας κ. Γ. Βαρνάβας, μιλώντας μετά  τη συνεδρία,  επιβεβαίωσε ότι κλήθηκε να παρουσιαστεί στην Επιτροπή ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Κωνσταντίνος Μπισμπίκας. Ο κ. Βαρνάβας ανέφερε επίσης ότι δόθηκε το δικαίωμα σε αριθμό συγγενών των πεσόντων να είναι παρόντες και να παρακολουθούν τη συνεδρία.
Η απόφαση της Επιτροπής, κατέληξε ο κ. Βαρνάβας, ήταν να ακούσουμε αυτούς τους οποίους θα προλαβαίναμε να ακούσουμε και την ερχόμενη Παρασκευή θα συνέλθει ξανά η Επιτροπή με ακριβώς την ίδια σύνθεση -εκτός από τον Υπουργό Οικονομικών του οποίου η εμπλοκή ήταν πολύ μικρή, έχει δώσει τις απαντήσεις του, όπως κι η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη της οποίας η άποψη υπάρχει γραπτώς με την ετήσια έκθεση του 2009- και θα ακουστούν όλοι οι προσκεκλημένοι, ενώ οι βουλευτές θα θέσουν και τα ερωτήματά τους.
  
ΠΗΓΗ-WWW.HARAVGI.COM.CY

Δεν υπάρχουν σχόλια: