Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕΡΝΤΟΧ-Βρέθηκε ... ο «αποδιοπομπαίος τράγος»



Ένα ακόμη «δεν έχω καμία ευθύνη» και «δε γνωρίζω τίποτε» ακούστηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο αυτή τη φορά από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δέχεται πυρά κατά ριπάς για την αποκάλυψη των πολύ στενών και σκοτεινών του δεσμών με τον μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της News Corp και την διευθύντρια της εφημερίδας News of the World Ρεμπέκα Μπρουκς. Μια διαπλοκή που απλώς είναι ένα απειροελάχιστο τμήμα της διαπλοκής μεταξύ του κεφαλαίου και της πολιτικής εξουσίας. Μια εξαχρείωση που αφορά ειδικότερα το χώρο των ΜΜΕ, και φυσικά δεν περιορίζεται στη Βρετανία, καθώς οι δραστηριότητες του ομίλου του Μέρντοχ εκτείνονται σχεδόν σε όλες τις ηπείρους.

Οι εξηγήσεις του Ντέιβιντ Κάμερον ότι το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ συμπεριφέρθηκε «με απόλυτα σωστό τρόπο», όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και αναφερόμενος στον πρώην εκπρόσωπό του Αντι Κόλσον ότι «είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί ένοχος» πρόσθεσε πως, αν γνώριζε ότι η News of the World, στην οποία ο Κόλσον ήταν εκδότης, έκανε υποκλοπές, δε θα τον προσλάμβανε για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου. «Φυσικά το μετανιώνω και λυπάμαι πολύ για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε», δήλωσε.
Οι εξηγήσεις του δεν πείθουν, όπως δεν έπεισαν και οι καταθέσεις του Μέρντοχ και της Μπρουκς και των παραιτηθέντων στελεχών της Σκότλαντ Γιάρντ, αλλά η τάση που διαμορφώνεται είναι ένα γρήγορο ξέπλυμα του σκανδάλου μέσα από «κοινοβουλευτικές διαδικασίες» με «ένοχο» τον Κόλσον. Ο Κάμερον ακολούθησε τη γραμμή Μέρντοχ και Μπρουκς όπου στις καταθέσεις τους «πήραν αποστάσεις» από τον Κόλσον και φωτογραφίζοντάς τον ως το μοναδικό ουσιαστικά ένοχο. Με τον τρόπο αυτό, Κάμερον και πολιτική εξουσία αλλά και η δυναστεία Μέρντοχ ουσιαστικά μένουν στο απυρόβλητο.
Πιο τεχνοκρατική, αλλά στο ίδιο μήκος κύματος, στο πόρισμά της, η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων επικρίνει τις προσπάθειες της εταιρείας News International (θυγατρική του ομίλου Μέρντοχ στη Βρετανία) να «παρεμποδίσει» τις έρευνες, αλλά διαπιστώνει και «σωρεία λαθών» από την πλευρά της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.
Η έκθεση της Επιτροπής, η οποία καταγράφει με λεπτομέρειες την έρευνα της αστυνομίας και τις μεθόδους των δραστών των τηλεφωνικών υποκλοπών, είναι ιδιαίτερα επικριτική προς τον πρώην υπαρχηγό της Σκότλαντ Γιαρντ και επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Τζον Γέιτς καθώς και τον αναπληρωτή επιθεωρητή Αντι Χέιμαν. Σύμφωνα με το BBC, ειδικά για τον Χέιμαν η Επιτροπή αναφέρει ότι επέδειξε «αντιεπαγγελματική» συμπεριφορά και πως οι ενέργειές του ήταν «λανθασμένες».

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: