Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ρόδος-Δήμαρχος για το λαό ή για τα μονοπώλια;



Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο, δελτίο τύπου του Δημάρχου σχετικά με επίσκεψη που πραγματοποίησε σε τοπικές βιομηχανίες τροφίμων του νησιού. Η επίσκεψη  αυτή είναι ενταγμένη στο γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου και συνδέεται με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος των μονοπωλίων που θέλει φτηνούς εργαζόμενους, απλήρωτους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και τρομοκρατημένους στους χώρους δουλειάς. Γι ‘ αυτό και δεν βρήκε κουβέντα να πει για τους εργαζόμενους και τους όρους με τους οποίους δουλεύουν εκεί.

Ως πρωταγωνιστής σήμερα στο νησί της Ρόδου της εφαρμογής των αλλεπάλληλων μνημονίων κατ’ αρχήν και κύρια στο χώρο του Δήμου, με απολύσεις, απλήρωτη δουλειά και ιδιωτικοποιήσεις , επιδόθηκε σε ύμνους για την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την “αναπτυξιακή προοπτική” , χωρίς βεβαίως ν’  αναφερθεί στο ποιος ωφελείται από αυτή την ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή οι πολιτικές της Έυρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες συμφωνεί και τις οποίες εφαρμόζει, εξαφάνισαν τον πρωτογενή τομέα και στην περιοχή μας και αναγκαζόμαστε να εισάγουμε τρόφιμα από άλλες χώρες, ανάμεσα σε αυτά κρασί, γάλα και μέλι, τα τρόφιμα δηλαδή που παράγουν οι τοπικές βιομηχανίες τις οποίες επισκέφθηκε ο Δήμαρχος.
Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης χέρι – χέρι με τις πολιτικές της ΕΕ ξεκληρίζουν χρόνια τώρα τους μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες και παραγωγούς και στερούν το λαό μας από τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει ανάγκη, για να θησαυρίζουν μια χούφτα επιχειρήσεις που στόχο έχουν το καπιταλιστικό κέρδος.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην CAIR και τα χρέη της, ενώ έγιναν προτάσεις για το ξεπούλημα της περιουσίας της. Το δήθεν ενδιαφέρον για τη συνεχιζόμενη μειωμένη παραγωγή και τα προβλήματα επιβίωσης της CAIR ως συνεταιριστικής επιχείρησης και των σταφυλοπαραγωγών, είναι υποκριτικό.
Η κυβέρνηση, κατέθεσε αυτές τις μέρες, μέσα στο κατακαλόκαιρο, νομοσχέδιο για τη διάλυση των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών, την εκποίηση της περιουσίας τους και την απόλυση των εργαζομένων σε αυτούς. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ξεκληρίσει ό,τι απέμεινε από τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες προς όφελος των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ο κ. Δήμαρχος ασφαλώς και το γνωρίζει, αλλά ο ρόλος του είναι να εξωραΐσει και να δικαιολογήσει τις επιλογές της Κυβέρνησής του.
Ούτε η CAIR ούτε καμιά άλλη επιχείρηση στην περιοχή ενταγμένη στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος των σύγχρονων  – διευρυμένων λαϊκών, διατροφικών αναγκών.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες πρέπει να δουν την προοπτική σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, ξεκόβοντας από Δημάρχους και Περιφερειάρχες που τόσα χρόνια υπηρέτησαν και υπηρετούν την απαξίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, με κεντρικό σχεδιασμό, παραγωγικό συνεταιρισμό όπου τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία.
Μόνο σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης μπορούν να έχουν εξασφαλισμένη τη διάθεση της σοδειάς τους οι παραγωγοί και μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα οι εργάτες.
Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ
28/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: