Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Δήλωση Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού για το τραγικό ατύχημα στο Μαρί.(21/7/2011)




Το τραγικό ατύχημα στο Μαρί είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δύσκολης κατάστασης για την Κύπρο. Πέρα από τη βαθιά οδύνη και τη θλίψη που προκάλεσε σε ολόκληρη την κοινωνία, προκάλεσε και κοινωνική αναστάτωση η οποία, δυστυχώς, επέτεινε τον πολιτικό φανατισμό, που από πλευράς ορισμένων έφτασε στα άκρα.
Ως ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών επιβάλλει να γίνει, άμεσα, σοβαρή, υπεύθυνη και σε βάθος έρευνα, η οποία θα εντοπίσει τα αίτια του τραγικού συμβάντος και θα απονέμει ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι για όσο διεξάγεται η έρευνα, δεν πρέπει να προκαταλαμβάνονται τα συμπεράσματα της. Κάτι τέτοιο το μόνο που θα πετύχαινε θάταν να δυσκολέψει το δρόμο προς την αλήθεια και την απονομή δικαιοσύνης.
Η υπόσχεση και απαίτηση του ΑΚΕΛ είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών σε όποιον κι αν ανήκουν, στη βάση των ευρημάτων της έρευνας.
Τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου δημιούργησαν πολλαπλές συνέπειες στον τόπο. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζήτησε τρόπους διεξοδικής αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε. Το ουσιαστικό συμπέρασμα είναι ότι αυτή τη στιγμή, απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα και συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Αυτή τη στιγμή, απαιτείται να τερματιστεί η διχόνοια και ο διχασμός που προσπαθούν κάποιοι να καλλιεργήσουν στην κυπριακή κοινωνία. Απαιτείται να αμβλυνθεί η αντιπαράθεση στη βάση ιδεολογημάτων που μόνο σε δυσάρεστες περιπέτειες μπορεί να οδηγήσει. Ως ΑΚΕΛ θα πρωτοστατήσουμε για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο. Ξεκαθαρίζω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαιτηθεί από την οποιαδήποτε πολιτική δύναμη να εγκαταλείψει το χαρακτήρα, τη φιλοσοφία της και τις θέσεις της.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι επείγει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στα μάτια του κυπριακού λαού. Η πλήρης διερεύνηση και η απονομή ευθυνών για τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή όμως απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί ως αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων. Ένα από αυτά, είναι η συνεχής και απρόσκοπτη προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη η Κυβέρνηση και η ΑΗΚ έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Άποψή μας είναι ότι τα ζητήματα ενέργειας πρέπει να συζητηθούν συλλογικά με στόχο τη συνολική αντιμετώπιση τους. 
Απαιτείται επίσης η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που προέκυψαν ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και επιβαρύνθηκαν περαιτέρω λόγω της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Είναι πεποίθηση του ΑΚΕΛ ότι o στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με συναίνεση και συλλογικότητα, στα πλαίσια της σύγκλισης που υπήρξε στις συσκέψεις του Προέδρου με τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι σημαντικό να επιδιώξουμε τη συναντίληψη στο ευρύ φάσμα προτάσεων που συμφωνούμε και όχι με ακραίες προσεγγίσεις. Αυτές το μόνο που θα αποφέρουν θα είναι κοινωνική αναστάτωση, που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της οικονομίας.
Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για την οικονομία, καταγράφηκε θετική διάθεση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους για στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται. Αυτή τη διάθεση οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε με ταχύ και εποικοδομητικό διάλογο ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις. Τώρα είναι η ώρα για συλλογικές αποφάσεις και όχι για μονομερείς ενέργειες, που ενδεχομένως να θεωρηθούν προκλητικές από τους κοινωνικούς εταίρους προκαλώντας προβλήματα την όλη επιδίωξη.  
Θα πρέπει επίσης να συνεχιστεί και να ενταθεί η προσπάθεια για περαιτέρω τομές και μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με στόχο την πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να ενδυναμωθούν ο αποτελεσματικός έλεγχος, η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η καταπολέμηση των φαινομένων αδράνειας, έλλειψης πρωτοβουλίας ή διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του εισηγηθήκαμε να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό το συντομότερο. Στόχος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος το οποίο θα λειτουργεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Σ΄ αυτό θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για συμμετοχή των κομμάτων που σήμερα βρίσκονται στην Κυβέρνηση αλλά και αξιόπιστων προσωπικοτήτων που τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής. Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι και άλλες σημαντικές θέσεις θα πρέπει να επιδιωχθεί να πληρωθούν από άτομα που θα τυγχάνουν της ευρύτερης δυνατής αποδοχής.
Η Κύπρος διέρχεται μια πολύ κρίσιμη και καθοριστική φάση. Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται να επικρατήσει η υπευθυνότητα, ο νηφάλιος διάλογος, η ενότητα και η συναίνεση. Όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να συναισθανθούμε τις ευθύνες που έχουμε έναντι του Τόπου και του λαού μας και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ξεπεράσουμε τα τραύματα οδηγώντας την Κύπρο και την κυπριακή κοινωνία μπροστά.   
21 Ιουλίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: