Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση νόμου του Κ.Κ.Ε. Στην ίδια λογική ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Η στάση τους πρέπει να αποτελέσει για το λαό βασικό κριτήριο καταδίκης της πολιτικής τους.Mόνο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α τάχθηκε υπέρ.


Τις ευρωενωσιακές «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση» διαφήμισε τοποθετούμενος ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης

Mε τον ισχυρισμό ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ δεν είναι ρεαλιστική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνηςτην απέρριψε εκ μέρους της κυβέρνησης, επιχειρώντας στην ομιλία του να αποδείξει ότι οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την ανακούφιση των ανέργων. Κατά τον υπουργό, το μεταπολιτευτικό «μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης» βρίσκεται σε κατάρρευση όπως και ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας, ενώ ομολόγησε ότι στην Βόρεια Ελλάδα αρκετές επιχειρήσεις επιδοτήθηκαν από το κράτος και στην συνέχεια μετακόμισαν σε Βαλκανικές χώρες, κατεβάζοντας ρολά στη χώρα μας και αφήνοντας πίσω χιλιάδες ανέργους.

Ο Γ. Κουτρουμάνης παρουσίασε σαν στοιχείο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τους ανέργους τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, με τα οποία δίνει φτηνά έως τζάμπα εργατικά χέρια στους εργοδότες και ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η υλοποίησή τους έχει σαν αποτέλεσμα να είναι η ανεργία 3% με 4% μικρότερη από ό,τι θα ήταν εάν δεν υπήρχαν τα προγράμματα αυτά. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτάσσει τις «ενεργητικές πολιτικές που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας», όπως βάπτισε την πολιτική που επιδοτεί με ζεστό χρήμα τους εργοδότες.
Από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, είπε, διατηρήθηκαν 295.000 θέσεις εργασίας ενώ βρήκαν δουλειά 82.000 άνεργοι, χωρίς βέβαια να λέει ότι τα νούμερα αφορούν βραχύβιες θέσεις απασχόλησης ή μερικής απασχόλησης. Ανέφερε ακόμα ότι προωθούνται προγράμματα κατάρτισης σε επιχειρήσεις και δόθηκαν 10.000 «επιταγές επανένταξης ισάριθμων ανέργων». Προανήγγειλε δε, την περαιτέρω περικοπή στους μισθούς των εργαζομένων μέσω του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος», αφού όπως είπε, θα θεσπιστεί «εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων» στους μισθούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ θα επιβαρυνθούν παραπέρα και οι αυτοαπασχολούμενοι, σε μια προσπάθεια να απαλλαχτεί το κράτος και η εργοδοσία από την προστασία των ανέργων.
Σχετικά με το επίδομα ανεργίας, παραδέχθηκε ότι είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ αλλά ισχυρίστηκε ότι στη χώρα μας επικρατούν οι πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη χορήγησή του. Αποκαλύπτοντας ότι επίκειται περικοπή ακόμα και αυτών των απαράδεκτα χαμηλών επιδομάτων ανεργίας, είπε ότι θα προωθηθεί«εξορθολογισμός» στη διαδικασία χορήγησής τους, όχι όμως όπως ανέφερε, «με εισοδηματικά κριτήρια».
Πρόταση ρεαλιστική και εφαρμόσιμη
Απάντηση στους υπουργικούς ισχυρισμούς έδωσε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Τόνισε ότι όσοι λένε ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ δεν είναι εφικτή, είναι αυτοί που βρίσκουν εφικτό και έχουν ψηφίσει τα δεκάδες προνόμια και τις απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Η πρότασή μας, είπε, είναι και ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και βρίσκεται στον αντίποδα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και όσα κόμματα υποστηρίζουν τον μονόδρομο της ΕΕ.
Για εμάς, τόνισε, μονόδρομος είναι η κάλυψη των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων ενώ απαντώντας σε όσους ισχυρίστηκαν ότι εάν ισχύσει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ κανένας άνεργος δε θα ψάχνει για δουλειά, είπε ότι τέτοιες απόψεις είναι προσβλητικές και δείχνουν το πώς σκέφτονται οι «χορτάτοι» για τους ανέργους. Καταλήγοντας, είπε ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και θα λυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, όπου θα υπάρχει κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και θα έχει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι το κυνήγι του κέρδους.
Τα άλλα κόμματα
Κατά της πρότασης νόμου του ΚΚΕ τάχθηκε η ΝΔ με την εισηγήτριά της Ε. Τσουμάνη να δηλώνει: «οποιαδήποτε πρόταση για τη στήριξη των ανέργων δεν έχει νόημα σήμερα αν δεν είναι εφαρμόσιμη και για να είναι εφαρμόσιμη πρέπει να είναι ρεαλιστική. Πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι, μια τέτοια πρόταση όταν στον ΟΑΕΔ, ο οποίος αδυνατεί σήμερα να καταβάλλει και τα ισχύοντα επιδόματα, θα δημιουργηθούν πρόσθετες δαπάνες που υπερβαίνουν σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ;».
Μη ρεαλιστική χαρακτήρισε την πρόταση και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Η. Πολατίδης, προσθέτοντας όμως ότι για την ανεργία ευθύνονται οι οικονομικοί μετανάστες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «σήμερα οι οικοδομές έχουν καταληφθεί από τους λαθρομετανάστες». Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κριτσωτάκης.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: