Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ο "ΔΙΑΛΟΓΟΣ" ΚΕΔΑ-ΜΕΤΩΠΟΥ Α.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.


alavanos-theonas
  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ WWW.ISKRA.GR


Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
Γ. ΘΕΩΝΑΣ: Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Αιτία και αφορμή για "διάλογο-αντιπαράθεση" στάθηκε η πρόσκληση του Αλέκου Αλαβάνου και του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στα κόμματα τηςΑριστεράς να αποχωρήσουν από τη βουλή .
Η Ίσκρα παραθέτει, προς το παρόν χωρίς κρίσεις και σχόλια, την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου, την επιστολή-απάντηση της ΚΕΔΑ και του Γιάννη Θεωνά αλλά και το τελευταίο σχόλιο του Α. Αλαβάνου επί του θέματος.

alavanos
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
«Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής από τις ημέρες των μεγάλων κινητοποιήσεων του Μάη του 2010 είχε εκφράσει την άποψη ότι οι βουλευτές της αριστεράς θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη Βουλή της κατάργησης της λαϊκής κυριαρχίας και να πρωταγωνιστήσουν σε ένα «ανένδοτο αγώνα» για να φύγει η κυβέρνηση και να τεθεί τέλος στην ποδηγέτηση της Ελλάδας από την τρόικα.
Η σκέψη μας αυτή δεν έγινε δεκτή από καμιά κοινοβουλευτική δύναμη της αριστεράς. Αντίθετα, αποδοκιμασθήκαμε. Διαπομπευθήκαμε
.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας. Σήμερα, η απαξίωση από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και η πλήρης αποδόμηση της Βουλής του Μνημονίου συμπεριλαμβάνει δυστυχώς πια και την κοινοβουλευτική παρουσία της αριστεράς.
Σήμερα έχει γίνει το ρήγμα. Από τη μια οι πολίτες, πρώτα οι νέοι, όπως έχουν αρχίσει να εκφράζονται στο Σύνταγμα, που αναζητούν πλήρη ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου και νέο δρόμο δημοκρατίας, εργασίας, ανάπτυξης για τη χώρα. Από την άλλη ένα πολιτικό σύστημα μέσα στη Βουλή ανίκανο, διεφθαρμένο που οδηγεί στην καταστροφή.
Η Βουλή και η Πλατεία Συντάγματος γεωγραφικά χωρίζονται από μερικές δεκάδες μέτρα, από το προαύλιο του Άγνωστου Στρατιώτη. Πολιτικά όμως, υπάρχει χάσμα. Ο δρόμος του παρελθόντος και ο δρόμος του μέλλοντος.
Η αριστερά δεν φέρει ευθύνη για το Μνημόνιο ή την τρόικα. Τα έχει αντιπαλέψει σταθερά. Με την κοινοβουλευτική της παρουσία όμως δεν έχει μπορέσει να αναδείξει και να πείσει για τη διαφορετική της αντίληψη, πρακτική, αξίες και στη συνείδηση του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας καταγράφεται ως ένα κρίκος του πολιτικού συστήματος.
Καλούμε τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αριστεράς, αλλά και κάθε βουλευτή της ξεχωριστά, καλούμε κάθε δημοκράτη βουλευτή που αντιλαμβάνεται ότι το σημερινό κοινοβούλιο έχει καταργηθεί, να αποχωρήσουν τώρα και οριστικά από τη Βουλή της Ντροπής. Να δώσουν το παρόν τους ως απλοί πολίτες με τον λαό του Συντάγματος. Να ξεκινήσουμε όλοι μαζί με ταπεινότητα, με συναίσθηση και παραδοχή των δικών μας ευθυνών απέναντι στον λαό, τον δύσκολο και επώδυνο δρόμο της ανασυγκρότησης μιας αριστεράς που συμμετέχει με εντιμότητα και θάρρος στις διαδικασίες δημοκρατικής αυτοοργάνωσης και αγγίζει πάλι την ψυχή της νεολαίας και του λαού μας.
Ας μην αφεθεί ελεύθερος ο ακροδεξιός λαϊκισμός να μεταχειρίζεται επικοινωνιακά, να γελοιοποιεί και να εξευτελίζει μορφές δράσης που θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα δυναμική στο λαϊκό κίνημα.»
theonas
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
«ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΜΑΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 

Αγαπητοί σύντροφοι, 
Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση της Σ.Ε. του ΜΑΑ για παραίτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή. 
Μπορεί να θεωρηθώ κι εγώ «δειλός», «μοιραίος» και «άβουλος» από ορισμένους όψιμους επαναστάτες, αλλά ας μου επιτραπούν ορισμένες σύντομες παρατηρήσεις: 

1. Επειδή συνεχώς κλίνουμε σ’ όλες τις πτώσεις τη λέξη δημοκρατία θα περίμενε κανείς μια τόσο σοβαρή απόφαση να είναι αποτέλεσμα μιας ευρείας συζήτησης με πολύ πλατιά συμμετοχή. 

2. Η Αριστερά δεν αποχώρησε από τη Βουλή σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, όταν οι αγωνιστές της πλήρωναν με τη ζωή τους, με φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια την ήττα του κινήματος στον εμφύλιο. Η ΕΔΑ με 11 βουλευτές στις αρχές της δεκαετίας του ’50 αποτελούσε απαντοχή του λαού και μέσα και έξω από τη Βουλή. 

3. Ένα ερώτημα: Αν παραιτηθούν τώρα οι βουλευτές της, στις επόμενες εκλογές τι θα κάνει; Θα ακολουθήσει τη γραμμή του Μίκη για αποχή; 
4. Το 2008 γιατί δεν παραιτήθηκαν μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη; 

5. Σ’ ότι αφορά στην ΚΕΔΑ, να με συγχωρήσουν ορισμένοι σύντροφοι που αναφέρθηκαν στη σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι η ΚΕΔΑ δεν παίρνει γραμμή ούτε από τον Καρατζαφέρη, ούτε από τις επικοινωνιακές αποφάσεις και επιλογές. 

Με σ.χ. 
Γιάννης Θεωνάς
Μέλος της Γραμματείας της ΚΕΔΑ»


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ
Στην επιστολή του Γ. Θεωνά ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε ότι το Μέτωπο δεν μίλησε για παραίτηση, αλλά αποχώρηση από τη Βουλή, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει πως "οι βουλευτές κρατούν τη βουλευτική τους ιδιότητα, την αξιοποιούν στη δράση τους μέσα στην κοινωνία και έχουν τη δυνατότητα οποτεδήποτε, αν οι συνθήκες το απαιτούν, να την ανακαλέσουν".
Είπε ότι η απόφαση έγινε ομόφωνα δεκτή από το Συντονιστικό, με εξαίρεση τη ΔΕΑ, που εξέφρασε επιφύλαξη, όχι όμως αντίρρηση. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι ο Γ. Θεωνάς ίσως έχει δίκιο για το ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις πρέπει “να είναι αποτέλεσμα μιας ευρείας συζήτησης με πολύ πλατιά συμμετοχή”. Ωστόσο, σημείωσε, “οι εξελίξεις τρέχουν με τεράστια ταχύτητα κι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το Μέτωπο να σέρνεται με το ζόρι πίσω από τα γεγονότα, όπως βλέπουμε σήμερα να γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Σύνταγμα αλλά και όλα τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα”. Για τις παλιότερες εποχές που ανέφερε ο Γ. Θεωνάς, την περίοδο της ΕΔΑ, ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι τότε “η αριστερά είχε ηθικό μεγαλείο. Τώρα θεωρείται κρίκος του συστήματος”.
Και κατέληξε λέγοντας ότι το σημαντικό για το Μέτωπο είναι ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει "ένα πλαίσιο εντιμότητας, ειλικρίνειας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης που μας επιτρέπει να λειτουργούμε ως ομάδα με δημιουργικότητα, επινοητικότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και να βγούμε, όσοι προερχόμαστε από εκεί, από το κλίμα της καθήλωσης, των διενέξεων και της ίντριγκας που είδαμε στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ, όχι βέβαια από όλους, των δύο τελευταίων χρόνων”.

Πηγή:www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: