Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ηθελημένα ψεύδη για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ


AVGI.GR-ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ


Τελευταία έχουν πυκνώσει στον δημόσιο λόγο, όπως αυτός οργανώνεται από τα τηλεοπτικά κυρίως ΜΜΕ, οι αναφορές στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές για δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας. Εν είδει κριτικής, τίθεται ρητορικά και απαξιωτικά το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να προστεθούν επιπλέον 100.000 εργαζόμενοι στον ήδη “υπερτροφικό” δημόσιο τομέα; Επ’ αυτού είναι απαραίτητες δύο επισημάνσεις.
Η εν λόγω κριτική στηρίζεται σε δύο λάθος προϋποθέσεις. Πρώτον, ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι υπερτροφικός.
Το ότι αυτό είναι λάθος αποδεικνύεται μεταξύ άλλων από την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, όπου καταμετρήθηκαν 768.009 εργαζόμενοι, δηλαδή μόλις το 11,4% των ατόμων που μπορούν να εργαστούν. Η σύγκριση με άλλες χώρες δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε._17, καταλαμβάνοντας τη 14η θέση (βλ. συναφές κείμενο της επιτροπής τεκμηρίωσης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ). Δεύτερον, ότι το δημόσιο έλλειμμα οφείλεται πρωτίστως στις υψηλές δημόσιες δαπάνες. Το λάθος εδώ καταδεικνύεται από στοιχεία (π.χ. ότι οι ελληνικές δημόσιες δαπάνες την τελευταία 15ετία κινούνταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα καταθέσει στον δημόσιο διάλογο.
Η δεύτερη επισήμανση είναι ότι η εν λόγω κριτική στρεβλώνει τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για τους εξής λόγους:
1. Αποσιωπάται το ότι η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μεμονωμένη, αλλά ανήκε οργανικά σε ένα ευρύτερο σχέδιο για έξοδο από την κρίση με τρόπο που να μην ισοπεδώνεται η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Κεντρική θέση στο σχέδιο αυτό αποτελεί μια νέα ιεράρχηση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων με βάση τις ανάγκες των δυνάμεων της εργασίας, της νεολαίας και του πολιτισμού, και όχι με βάση την κερδοσκοπική ιδιοτέλεια των κεφαλαιοκρατών.
2. Είναι λάθος ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για 100.000 θέσεις εργασίας αφορούσε αποκλειστικά τον δημόσιο τομέα. Αφορούσε επίσης θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν στον ιδιωτικό τομέα χάρη στη δυναμική που θα προκαλούσε η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε την πρόσληψη υπεράριθμων αλλά την κάλυψη υπαρκτών οργανικών κενών και ανελαστικών κοινωνικών αναγκών. Μιλούσαμε και μιλάμε για τα κενά στο ΙΚΑ, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και πανεπιστήμια, για κενά στην πυροσβεστική και τη δασοπροστασία κ.λπ.
3. Αποσιωπάται επιμελώς η γενικότερη λογική που διέπει την πρόταση για άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας, λογική που συμπυκνώνεται στη θέση ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει έξοδος από την οικονομική κρίση με εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας. Η υψηλή ανεργία δεν ανήκει στα συμπτώματα αλλά στις αιτίες της οικονομικής κρίσης. Υψηλή ανεργία σημαίνει αδράνεια υπαρκτών παραγωγικών δυνάμεων και επομένως δημιουργία λιγότερου πλούτου, πράγμα που επιτείνει όλες τις διαστάσεις της οικονομικής κρίσης, και τη δημοσιονομική. Η «άνεργη ανάκαμψη» που επιδιώκει η κυρίαρχη πολιτική επιδεινώνει τα δημόσια οικονομικά διότι η υψηλή ανεργία οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε απώλεια δημόσιων εσόδων είτε άμεσα (π.χ. στα ασφαλιστικά ταμεία) είτε έμμεσα εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης που η ίδια προκαλεί. Σήμερα, που βρισκόμαστε σε αυτό που ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης περιγράφει ως «κραχ ανεργίας», η παραπάνω λογική δυστυχώς δικαιώνεται. Εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, η ύφεση είναι βαθύτερη και πιο παρατεταμένη, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν άμεση ετήσια απώλεια εσόδων 4 δισ. τουλάχιστον.
Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όσους οργανώνουν τον δημόσιο διάλογο. Επομένως, η εν λόγω κριτική ηθελημένα χρησιμοποιεί ψέμματα για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη τόσο για τη φύση των οικονομικών προβλημάτων όσο και για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η χρήση του ψεύδους, όμως, συνιστά εγκατάλειψη του ορθού λόγου, πράγμα που φανερώνει την αδυναμία των κυρίαρχων να πείσουν. Είναι δύσκολο να καταπιεί κανείς ότι το πρόβλημα των 800.000 επίσημων ανέργων σήμερα (και πάνω από 1.000.000 στο τέλος του χρόνου) μπορεί να αντιμετωπιστεί αν τα επόμενα χρόνια κοπούν από το δημόσιο 150.000 θέσεις εργασίας, όπως προτείνουν οι εθνοσωτήριες δυνάμεις του τόπου.


ΠΗΓΗ-WWW.AVGI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: