Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε : Ενέργεια στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων


Σε αγώνα για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καλεί η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ξεκαθαρίζει ότι μόνον όταν η εξουσία περάσει στα χέρια του λαού, η ηλεκτρική ενέργεια θα τεθεί στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, η περιοχή θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων και θα εξασφαλιστεί το δικαίωμα δουλειάς για όλους, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην υγεία και τη μόρφωση.
Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της αυτήν την περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη δυναμικοί αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση.
Καταθέτει την πρόταση του Κόμματος για λύση σε όφελος του λαού, με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντά του, κόντρα στις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας.
Αναλυτικά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
«Σε περίοδο κρίσης, το κεφάλαιο για να επανακάμψει η κερδοφορία του γίνεται ακόμα πιο αδίστακτο και επιθετικό απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε περίοδο κρίσης, βασικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί για το κεφάλαιο είναι η διέξοδος ικανοποιητικής κερδοφορίας για τα υπερσυσωρευμένα κεφάλαια. Αυτήν την ανάγκη της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων εξυπηρετεί και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, στο οποίο εντάσσεται και η πώληση του 17% της ΔΕΗ ΑΕ, το οποίο θα μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Τα νέα μέτρα έρχονται να προωθήσουν περαιτέρω την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου.
Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε πιστά από τα κόμματα της αστικής τάξης, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Συστηματικά, με συμπαραστάτες τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.), καλλιέργησαν αυταπάτες στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ότι η απελευθέρωση θα είναι προς όφελος του λαού, ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμολογίων κ.ά., κρύβοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Αντί για κέρδη για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αυτή η πολιτική έφερε ανεργία, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος. Στο πλευρό τους είχαν και τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) που κινήθηκαν στη λογική του μικρότερου κακού, περιορίζοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων σε αμυντικό αγώνα που οδήγησε το συνδικαλιστικό κίνημα από ήττα σε ήττα. Σημαντικό ρόλο στον αποπροσανατολισμό έπαιξαν και παίζουν και οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση (δήμαρχοι, περιφερειάρχες), φορείς της περιοχής, εμπορικοί σύλλογοι κ.λπ., καλλιεργώντας αυταπάτες, υπογράφοντας «σύμφωνα συνεργασίας με τη ΔΕΗ» , προβάλλοντας τοπικιστικά αιτήματα.
Είναι οι ίδιοι που σήμερα προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν προβάλλοντας το σύνθημα «να παραμείνει το 51% στο Δημόσιο». Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους, τη συμφωνία τους με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και το 100% της ΔΕΗ να παραμείνει στο Δημόσιο, μια ΔΕΗ που θα λειτουργεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, ούτε στο ελάχιστο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.
Οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου
Σε αυτήν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού εντάσσονται και οι προσπάθειες του αστικού πολιτικού συστήματος να αλλάξει προσωπείο, να αλλάξει το όνομα των αστικών θεσμών για έναν και μοναδικό σκοπό: Να διαφυλαχθεί η ιδιοκτησία των μονοπωλίων.
Ολοι μαζί θέλουν να κρύψουν το γεγονός ότι τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η απαξίωση και το ξεπούλημα των λιγνιτών και το κλείσιμο των 14 από τις 16 μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή είναι μέρος των σχεδιασμών του κεφαλαίου για την Ενέργεια (αξιοποίηση φωτοβολταϊκών, αιολικής ενέργειας κ.ά.).
Οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου προβλέπουν άμεσα:
  • To ξεπούλημα της ΔΕΗ, του Φυσικού Αερίου, των Ελληνικών Πετρελαίων.
  • Tο διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής το 2011, την πώληση του 17% και μονάδων το 2012.
  • Πάγωμα της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού από το κράτος. Αυτό σημαίνει περικοπές στο Εφάπαξ, μείωση συντάξεων και παροχών υγείας.
Οι εξελίξεις αυτές, εκτός από τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ (κατάργηση των ΣΣΕ, των ΒΑΕ), θα σημάνουν επιπλέον βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το περαιτέρω ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Αυτόν το δρόμο ανάπτυξης υπηρετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας.
Η λύση προς όφελος του λαού
Μόνον ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας που δε θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, μόνον η λαϊκή εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας στηριγμένος στις εγχώριες πηγές ενέργειας, κύρια το λιγνίτη, το νερό, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να παρέχει φθηνό ρεύμα, ως βασικό κοινωνικό αγαθό στο λαό, αλλά και να αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας.
Μόνον ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας μπορεί να αποκαταστήσει τα τραύματα του περιβάλλοντος και να κάνει αξιοποιήσιμες τις εκτάσεις που έχουν εξορυχτεί και να τις αποδώσει για γεωργοκτηνοτροφική και κοινωνική χρήση προς όφελος του λαού.
Μόνον η σχεδιασμένη ανάπτυξη της Λαϊκής Οικονομίας και η Λαϊκή Εξουσία μπορούν να αντιμετωπίσουν συνολικά τα προβλήματα που σήμερα προκαλεί η ΔΕΗ στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα των πληττόμενων οικισμών. Αυτή είναι η μόνη λύση προς όφελος των εργαζομένων της χώρας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Αμεσοι στόχοι πάλης
Σε αυτήν την κατεύθυνση στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να διασφαλιστεί:
  • Η αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων αποκλειστικά από τη ΔΕΗ.
  • Αντικατάσταση των παλαιών μονάδων από νέες (14 από τις 16 μονάδες της περιοχής μας θα κλείσουν μέχρι το 2020). Αμεση κατασκευή τεσσάρων τουλάχιστον μονάδων, Πτολεμαΐδα 5.650 MW, Μελίτη 2 - 450 ΜW, Αγ. Δημήτριος 6 - 500MW, Αμύνταιο 3 - 500 MW. Μαζί με τη Μελίτη 1 - 330 MW και τον Αγ. Δημήτριο 5 365 MW, που θα διατηρήσουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στην περιοχή στα 2.795 MW τουλάχιστον μέχρι το 2050, και θα διερευνηθούν οι παραπέρα δυνατότητες για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στη Δυτική Μακεδονία.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Αμέσως προκήρυξη 5.000 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση των εργολαβιών.
  • Να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ και να διευρυνθεί ο θεσμός τους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. 6ωρο - 30ωρο για τα ΒΑΕ.
  • Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες στα ΒΑΕ υπεράσπιση και επέκταση των ΒΑΕ στους συμβασιούχους και εργολαβικούς εργαζόμενους.
  • Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητές και δικαίωμα αναβολής η περιορισμού εργασιών, όπου υπάρχουν κίνδυνοι για τη ζωή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ενταγμένες σε ανεξάρτητο κρατικό φορέα, με εργατική πλειοψηφία από άμεσα εκλεγμένους εργαζομένους.
  • Μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης Αναργύρων, Ακρινής, Αχλάδας.
  • Απόδοση των εκτάσεων των εξορυγμένων ορυχείων της ΔΕΗ στο κράτος χωρίς καμία αποζημίωση.
  • Πλήρη αποκατάσταση και αξιοποίηση των εξορυγμένων εκτάσεων από δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος με προτεραιότητα τις λιμνοδεξαμενές, αναδάσωση, γεωργική κτηνοτροφική παραγωγή.
  • Κρατικό δίκτυο μέτρησης περιβαλλοντικής ρύπανσης και άμεσα μέτρα για μείωση δραστηριοτήτων όταν κρίνεται απαραίτητο.
Η πάλη για τα συμφέροντα, τα δικαιώματα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων θα γίνεται πιο αποτελεσματική για μόνιμες κατακτήσεις, όσο θα συνδέεται με το βάθεμα της συμμαχίας ανάμεσά τους ως τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης που θα διεκδικήσει την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.
Μόνον όταν η εξουσία περάσει στα χέρια των λαϊκών δυνάμεων και τα βασικά μέσα παραγωγής, ο ορυκτός πλούτος, γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, γίνουν περιουσία του λαού, θα ανοίξει ο δρόμος για κεντρικό σχεδιασμό, για ανάπτυξη στην υπηρεσία του λαού. Σε αυτές τις συνθήκες, η ηλεκτρική ενέργεια θα τεθεί στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, η περιοχή θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων και θα εξασφαλιστεί το δικαίωμα δουλειάς για όλους, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην υγεία και τη μόρφωση για τα παιδιά μας».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: