Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Μένουν τα στρατεύματα που ... φεύγουν !


Το διάγγελμα Ομπάμα ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου
Η κατοχή συνεχίζεται
 
Ως «προσπάθεια σταδιακού τερματισμού» του πολέμου στο Αφγανιστάν επιχείρησε να παρουσιάσει την αποχώρηση των 10.000 Αμερικανών κατοχικών στρατιωτών το 2011 από τη χώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σε διάγγελμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η έναρξη της αποχώρησης θα αρχίσει από φέτος και το 2012 θα αποχωρήσουν ακόμα 23.000 στρατιώτες, σύνολο 33.000, αφήνοντας πίσω τους ακόμα 70.000 Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες, εκτός των υπολοίπων ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Μετά από 10 χρόνια ιμπεριαλιστικού πολέμου και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης ο Μπ. Ομπάμα επιχείρησε μία επικοινωνιακή «έξοδο από τον πόλεμο», που κοστίζει 110 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις τόσο στο κογκρέσο όσο και στην κοινή γνώμη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο κύριος όγκος κατοχικών αμερικανικών στρατευμάτων, γύρω στις 70.000 στρατιώτες, παραμένουν στο Αφγανιστάν, που θα εξακολουθήσει να τελεί υπό κατοχή και να υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου, ασχέτως δηλώσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να πείσει ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πλέον τους Ταλιμπάν από θέση ισχύος, θέλοντας να υποστηρίξει ότι ο πόλεμος είναι νικηφόρος, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις «ειρηνευτικές συνομιλίες» με τους Ταλιμπάν. Προσήλωση και συμμετοχή στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν δήλωσε και η Βρετανία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος έστρεψε το βλέμμα και προς το Πακιστάν, το οποίο χαρακτήρισε ως την πλέον απειλούμενη χώρα από τους εξτρεμιστές, τονίζοντας για ακόμα μία φορά την ανάγκη συμβολής της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Αντίστοιχα χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε το Πακιστάν ότι θα πάψει να λαμβάνει βοήθεια από τις ΗΠΑ, εάν δεν προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές που να δείχνουν ότι ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.
Οι Ταλιμπάν χαρακτήρισαν σε ανακοίνωσή τους «συμβολικά» τα μέτρα του Μπ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι απαιτούνται ουσιαστικότερα μέτρα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, στην οποία συμμετέχουν και οι ίδιοι.
Αντιδράσεις διατυπώθηκαν όμως και από στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Πιο χαρακτηριστική αυτή του ναυάρχου Μάικ Μιούλεν, που εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του καθώς ο «μεγαλύτερος αριθμός συνιστά την ασφαλέστερη οδό», αλλά τελικά κατέληξε ότι ο πρόεδρος αποφασίζει. Εξάλλου γνωρίζει ότι η απόσυρση που αφορά κατά κύριο λόγο τον αριθμό των στρατιωτών που εστάλησαν στα τέλη του 2009 είναι ουσιαστικά ένα προεκλογικό χρονοδιάγραμμα απόσυρσης και φυσικά σχέδια και χρονοδιαγράμματα πάντα τελούν υπό αίρεση και αναθεώρηση υπό το πρίσμα των «εξελίξεων και των αναγκών του πολέμου» δηλαδή των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων.
Σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν ανακοίνωσε και η Γαλλία, ορίζοντας το χρονοδιάγραμμά της ως «ανάλογο των ΗΠΑ», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Μπ. Ομπάμα. Αντίστοιχα αποχώρηση από το Αφγανιστάν έως το 2014 ανακοίνωσε και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ. Τη στήριξή του στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου εξέφρασε και ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: