Αναδημοσίευση αποκαλυπτικού άρθρου από το www.topontiki.gr.
Το δημοψήφισμα θα γίνει και θα σημαίνει το τέλος της μεταπολίτευσης και την αρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου, επισημαίνει στο «Π» ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, θυμίζοντας ότι και η μεταπολίτευση ξεκίνησε με δημοψήφισμα. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη με έκδηλη αγωνία, αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πέσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, στις αρχές του φθινοπώρου ο πρωθυπουργός έχει μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα προκειμένου να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό.
Ο Γ. Παπανδρέου, όπως υπαινίχθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν επιθυμεί ένα δημοψήφισμα που θα σχετίζεται με την οικονομική κρίση και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας, ούτε τη θεμελιακή απόφαση της παραμονής στο ευρώ, αλλά θα αφορά τη θεσμική συγκρότηση της χώρας και την αλλαγή της δομής του πολιτικού σκηνικού.
Οι «αγανακτισμένοι» στις πλατείες όλης της χώρας, σύμφωνα με την ανάλυση του πρωθυπουργού, δεν βρίσκονται μόνο για τα οικονομικά προβλήματα και τις περικοπές, αλλά κυρίως λόγω της πολιτικής σήψης και της πλήρους έλλειψης προοπτικής και ελπίδας. Ο Παπανδρέου επιχειρεί λοιπόν να κάνει ένα άλμα στο μέλλον και να εξωραΐσει τη συντριπτική αμφισβήτηση στο πρόσωπο του, εμφανιζόμενος ως συνολικός μεταρρυθμιστής του πολιτικού συστήματος.
Ο Παπανδρέου, παρ' ότι δεν έχει καταλήξει, θέλει η επόμενη Βουλή να είναι συντακτική, ώστε να γίνουν ευρείες αλλαγές και ανατροπές στο Σύνταγμα της χώρας. Στο δημοψήφισμα μπορεί να κλιθεί ο ελληνικός λαός να επικυρώσει ή να απορρίψει μια σειρά προτάσεων και όχι να πει ένα «ναι» ή ένα «όχι» σε ένα και μόνο θέμα.
Ανάμεσα στις σκέψεις και τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:
♦ Η περικοπή του αριθμού των βουλευτών σε 200 ή 230 (στα πρότυπα της Πορτογαλίας).
♦ Η κατάτμηση της χώρας σε πολύ μικρές περιφέρειες και οι μισοί βουλευτές να προκύπτουν από λίστα επικρατείας που θα καταρτίζεται με προκριματικές εκλογές μέσα στα κόμματα (στα γερμανικά πρότυπα).
♦ Να επανεξεταστούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και να αναβαθμιστεί ο ρόλος του με τη δυνατότητα αναπομπής νομοσχεδίων ή προκήρυξης δημοψηφισμάτων σε μείζονα θέματα, όπως και να αποσυνδεθεί η εκλογή του από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
♦ Να κλείσει ο δρόμος της «εύκολης» και πρωθυπουργικής επιλογής σε προσφυγή σε εκλογές ανά πάσα στιγμή.
♦ Ερώτημα για την ασυλία βουλευτών και υπουργών και αν πρέπει να διατηρηθεί ή όχι.
Επίσης έχει κατατεθεί μια σειρά προτάσεων, όπως η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ή όχι, η ίδρυση και στη χώρα μας ιδιωτικών πανεπιστημίων, η αλλαγή στον τρόπο προστασίας των δασών με πιο ευέλικτες μορφές στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο πρωθυπουργός που έχει μελετήσει την κουλτούρα της διακυβέρνησης μέσω δημοψηφισμάτων, όπως γίνεται στην Ελβετία ή στις σκανδιναβικές χώρες, θα προτείνει και στα άλλα κόμματα να γίνει μια διακομματική επιτροπή που θα καταθέσει προτάσεις και θα επεξεργαστεί τη λίστα των ερωτημάτων που θα τεθεί στον ελληνικό λαό. Άλλωστε ο Α. Σαμαράς έχει πει κατά καιρούς - και το επανέλαβε στο Ζάππειο 2 - ότι επιθυμεί η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, ενώ και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αντιταχθεί γενικά στην πρόταση για συντακτική συνέλευση, αφού διαφορετικά θα φαίνεται σαν να μη θέλει η χώρα να κάνει το επόμενο βήμα. Η αναφορά του πρωθυπουργού στο κρίσιμο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο μόνο τυχαία δεν ήταν. Προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επανήλθε στο θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ο πρωθυπουργός και στο παρελθόν έχει μιλήσει για δημοψηφίσματα, για τον θεσμό των δημοψηφισμάτων. Αυτή είναι γνωστή και πάγια άποψή του. Όμως, από εκεί και πέρα, σε μία εποχή όπου πραγματικά χρειάζονται και απαιτούνται μεγάλες συναινέσεις - και η μεγαλύτερη συναίνεση, εννοείται, ποια άλλη θα μπορούσε να είναι από ένα δημοψήφισμα απευθείας από τον ελληνικό λαό -, εάν όντως τεθούν ζητήματα μεγάλης σημασίας, εννοείται ότι ο θεσμός του δημοψηφίσματος είναι αυτός που μπορεί να συμβάλει ακριβώς στην επίτευξη της μεγαλύτερης συναίνεσης, που είναι η συναίνεση του ελληνικού λαού».
Ο Πεταλωτής περιέγραψε μάλιστα και τη διαδικασία λέγοντας ότι τα ζητήματα και τα αιτήματα αυτά - εννοείται - θα εξειδικευθούν: «Θα αφορούν μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα, θα εξειδικευθούν και θα προσδιοριστούν επαρκώς και επακριβώς, εάν τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα μ' έναν τρόπο συνέδεσε τη διαδικασία αυτή και με τον εκλογικό νόμο, λέγοντας ότι είναι έτοιμος, αλλά θα υπάρξει διαδικασία να υπάρχει σύνθεση απόψεων, «μια πολύ μεγάλη συζήτηση», όπως τόνισε.
Κλείνοντας την ενημέρωσή του προχτές θύμισε με νόημα ότι «ο πρωθυπουργός χθες μίλησε για "θέσμιση" ξανά της Ελληνικής Δημοκρατίας και, φυσικά, όχι για κατάλυσή της, όπως προσπαθούν κάποιοι να επιδιώξουν. Που σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα, έτσι όπως το γνωρίζουμε, έχει πολλά περιθώρια για να αλλάξει βελτιωτικά. Αλλά πρέπει να γίνει και μια πολύ μεγάλη συζήτηση με τη λήψη πολλών αποφάσεων».
Πηγή:www.topontiki.gr
Και ο ίδιος ο Παπανδρέου μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο έκανε λόγο για αλλαγή του ευρύτερου πολιτικού συστήματος και αλλαγή στο κράτος, αλλαγή στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, και όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα ενός γνήσιου πατριωτισμού. Το θέμα όμως είναι αν ο σχεδιασμός θα γίνει πράξη και αν αυτή η κυβέρνηση δείξει πολιτική αντοχή, κάτι που πολλοί θεωρούν... χλομό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου