Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Kόντρα Αριστερού Ρεύματος ΣΥΝ και Κ.Κ.Ε για την έξοδο από το ευρώ.




Αντίκτυπο ως την Κουμουνδούρου είχε η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα ότι «η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική»

Η τοποθέτησή της προκάλεσε τον άμεσο αρνητικό σχολιασμό από το "Αριστερό Ρεύμα" (τάση του ΣΥΝ), που μέσω της ιστοσελίδας του (www. iskra.gr), την κατηγορεί ότι ενισχύει εξ αντικειμένου την κινδυνολογία «τύπου Μαρίας Δαμανάκη αλλά και Θ. Πάγκαλου», περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι οποίοι την χρησιμοποιούν για να υποκύψει ο κόσμος «στη νέα μνημονιακή λεηλασία»

Η ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του «Αριστερού Ρεύματος» με επικεφαλής τον κ.Π. Λαφαζάνη δεν είναι τυχαία, μια και συνδέει την έξοδο από το ευρώ με «μια προοδευτική λύση στη χώρα που θα έχει ορίζοντα το σοσιαλισμό»

Μάλιστα, αυτές οι θέσεις του Ρεύματος για την αντιμετώπιση του χρέους και για τη σχέση της «προοδευτικής διεξόδου στη χώρα μας» με το ευρώ και την Ε.Ε. είχαν αποτελέσει κεντρικό πεδίο διαφωνίας του Ρεύματος με την ηγετική ομάδα στην Κουμουνδούρου, στην τελική απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Ετσι, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι δηλώσεις της κυρίας Παπαρήγα , τη Δευτέρα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «καταρχήν εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική. Αλλά εθελοντικά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή να τη διώξουν από την ευρωζώνη δεν το βλέπουμε»

Οπως είπε «αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά και αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα γίνει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Αν φτάσει η ΕΕ να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη και βαθιά κρίση αξεπέραστη, πολύ πιο πριν απ’ ότι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον»

Την ίδια ημέρα, στην ιστοσελίδα του "Αριστερού Ρεύματος" σχολιάστηκαν αρνητικά οι δηλώσεις της. Το κείμενο του Ρεύματος κατέληγε στα εξής: «Αραγε πόση είναι η, αθέλητη φυσικά, απόσταση αυτών των δηλώσεων από αυτές του Θ. Πάγκαλου για «επιστροφή στον χειμώνα του ‘41»; Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι: Σύμφωνοι, η δραχμή υπό τις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική. Η παραμονή, όμως, στο ευρώ, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι καταστροφική; Ή είναι λιγότερο καταστροφική κατά το ΚΚΕ; Γιατί η Αριστερά να μπαίνει σε ένα τέτοιο δίλημμα; Και ποιους ωφελεί όταν μπαίνει;»

Στο κείμενο σημειώνεται ότι καμία δύναμη της Αριστεράς, από όσες αμφισβητούν το ευρώ και την Ε.Ε., περιλαμβανομένου και του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ, δεν αναφέρεται στην έξοδο από το ευρώ για να συνεχιστεί ο νεοφιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός στη χώρα μας. 

Αυτό τονίζεται στο κείμενο σε μια προσπάθεια να διευκρινισθεί η θέση του Ρεύματος που ανέφερε στην πλατφόρμα την οποία παρουσίασε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ ότι το ευρώ δεν είναι μια ουδέτερη νομισματική ομπρέλα αλλά «εργαλείο ενίσχυσης του ταξικού πολέμου στην Ε.Ε. και ενδυνάμωσης των ανισοτήτων, της κατεδάφισης και των αποκλίσεων στο εσωτερικό της, πράγμα που καθιστά αδύνατη την προοδευτική αλλαγή κάτω από το πλαίσιο του ευρώ».


Πηγή: www.tovima.gr

3 σχόλια:

jorje7 είπε...

Δεν έxω ιδιαίτερη πρόθεση να υποστηρίξω έξοδο είτε όχι από το ευρώ αλλά πρέπει να πούμε και όλες τiς πτυχές του ζητήματος (η τουλάχιστον όσες μπορούμε να καταλάβουμε με κριτήριο την οικονομική θεωρία )
Η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος σε μια υπερχρεωμένη χώρα σίγουρα θα οδηγήσει στην διαρκή διολίσθηση της αξίας του .Επειδή είμαστε χώρα που κυρίως εισάγει (αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο ) αυτό θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό . Επιπλέον, υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος ουσιαστικά να παραμείνει το ευρώ ανεπίσημο μέσo συναλλαγών στην χώρα, ακόμα και εάν επίσημα είναι κάποιο άλλο , αυτό είναι κάτι αντίστοιχο στην δολλαριοποίηση την ανεπίσημη που υπάρχει σε διάφορες χώρες (έχει διάφορα από τν επίσημη δολλαριοποίηση άλλων κρατών ). Φυσικά θα είναι θετικό για την εγχώρια παραγωγή σε βάθος χρόνου , μιας και οι τιμές θα είναι πιο ανταγωνιστικές στο εσωτερικό και ίσως ακόμα και σε εξαγωγικό επίπεδο
Η διαχείριση (στα πλαίσια του συτήματος πάντα ) του χρέους ίσως μπορεί προσωρινά να γίνει με νέο χρήμα και με την υποτίμηση του . Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση
Γενικά, η νέα δραχμή θα φέρει μεγάλο επίπεδο πληθωρισμού (καμία σχέση με σημερινά δεδομένα) ,εκτίναξη επιτοκίων , απότομη μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματος του νοικοκυριού και σε βάθος χρόνου ίσως βιομηχανική-εμπορική μεγέθυνση και βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου
Είναι πολλές ακόμα οι πτυχές θετικές και αρνητικές , αλλά καλό είναι να τiς παρουσιάζουμε όλες και να μην αποκρύπτουμε κάτι. Η αλλαγή νομίσματος αν δεν συνοδευτεί και από αλλαγή εξουσίας μπορεί να έχει αντίστροφα αποτελέσματα από τα επιθυμητά στην παρούσα φάση
Δεν είναι παρανοϊκό αυτό που λέει η Παπαρήγα
Τουλάχιστον αυτή είναι η γνώμη μου με αναλυτικό κριτήριο όμως τα αστικά οικονομικά που γνωρίζω (δεν είμαι και κανας βαθύς γνωστhς μαρξιστiκών οικονομικών )
Το εγκληματικό λάθος ήταν η βεβιασμένη είσοδος στην ευρωζώνη
Το ζήτημα είναι όλοι εμείς αντέxουμε την έξοδο από το ευρώ ?
Είμαστε διατεθειμένοι και πεπεισμένοι να παλέψουμε για το καινούργιο την επόμενη της εξόδου με προοπτική την άμεση ανατροπή του συστήματος ?
Εάν όχι και μείνουμε στην έξοδο από το ευρώ τότε ναι έχει δίκιο η Παπαρήγα , η κατάσταση απλά θα είναι χειρότερη και τα συμπεράσματα σε άλλη κατεύθυνση από το επιθυμητό και η απογοήτευση μεγαλύτερη


είναι γελοίο πάντως η κριτική στην τοποθέτηση αυτή να προέρχεται από το κόμμα που στήριξε την οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε. και επέδειξε τεράστια ευρωλαγνεια εδώ και 20 χρόνια

Red Star είπε...

Σύντροφε χρήσιμο το σχόλιο σου.Είναι αλήθεια ότι δεν έχω σχηματίσει γνώμη γι'αυτό το ζήτημα γιατί χρειάζονται πραγματικά συγκεκριμένες γνώσεις και πολλές υποθέσεις για την κατάσταση που πραγματικά θα βρίσκεται η οικονομία όταν θα πρέπει να παρθεί μια τέτοια απόφαση.Σαφέστατα επίσης η άποψη Λαφαζάνη είναι δεν είναι ταυτόσημη με αυτή του Αλέξη Τσίπρα.Αν μιλάμε για βάθος χρόνου η αποδέσμευση από το ευρώ και την Ε.Ε. πρέπει να είναι ένας στόχος μια σοσιαλιστικής αλλαγής.Φαντάζομαι ότι στον Περισσό έχουν σενάρια με τα συν και τα πλην μια τέτοιας κίνησης και για αυτό η Γ.Γ. έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

dkotsos είπε...

To zitima den einai aplo eksaitias tis idias tis fysis tis Eurwpis... Me ti nomismatiki enopoiisi(oxi omws kai politiki akoma) "kataferame" na xasoume kathe autonomi oikonomiki politiki.. I Papariga exei dikio na leei oti mia apli eksodos apo to eurw de symferei ton Elliniko lao. Auto pou omws eprepe na pei itan oti i eksodos apo to Eurw einai politiko-oikonomiko aitima mesa sta plaisia enos metavatikou programmatos gia eksodo apo tin Krisi yper twn ergazomenwn kai kata tou kefalaiou me apwtero stoxo tin epanastasi kai to sosialismo.. Auto pou ekane itan apla na anaparagei ton astiko ekviasmo peri xreokopias i EE. Gia auto tin krinw foul..