ENET.GR
Νέα στοιχεία για την -όχι και τόσο μυστική πλέον- συνάντηση του Λουξεμβούργου και τα συζητούμενα σενάρια για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή παρουσιάζει άρθρο του τελευταίου τεύχους του «Σπίγκελ», με τίτλο «Ωραία πτώχευση» - τη στιγμή μάλιστα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώνονται από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η γερμανική επιθεώρηση στο εκτενές -«εφ' όλης της ύλης»- άρθρο της αναφέρει πως η συνάντηση του Λουξεμβούργου είχε σκοπό οι συμμετέχοντες κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να συζητήσουν θέματα στα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα αναφέρονταν ούτε ψιθυριστά.
Καλά προετοιμασμένος προσήλθε στη συνάντηση ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, με άφθονο υλικό όσον αφορά θέματα για το ελληνικό χρέος, όπως και μελέτη για τις πιθανές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σχετικώς με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Παρά τις διαψεύσεις και την έρευνα Ελλήνων εισαγγελέων, σύμφωνα με το «Σπίγκελ», το πιο φλέγον έγγραφο στο συγκεκριμένο ντοσιέ τού Σόιμπλε ήταν σημείωμα με τίτλο «Η απόσυρση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση». Κατά το περιοδικό, όταν δημοσιεύτηκε το αρχικό ρεπορτάζ, ήταν ο Σόιμπλε εκείνος που βρέθηκε στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων και όχι ο Ελληνας ομόλογός του, που είχε επίσης προσκληθεί στη συνάντηση.
Στο άρθρο εξηγείται ότι -σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες του περιοδικού- το σενάριο επιστροφής στη δραχμή δεν ήταν επινόηση στελεχών του γερμανικού υπ. Οικονομικών, αλλά αντίδραση σε προοπτικές που μελετούσε η ελληνική κυβέρνηση. Το περιοδικό επικαλείται πηγές της Ευρ. Επιτροπής, που τονίζουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε εξετάσει ήδη τα υπέρ και τα κατά της απόσυρσης από την ευρωζώνη.
Κατά το «Σπίγκελ», το σχέδιο δεν βρίσκεται πλέον υπό συζήτηση, όπως και το σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού εκφράστηκαν φόβοι περί περαιτέρω αναστάτωσης των αγορών, μετά την αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης. Το βασικό σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα προβλέπει «ακόμη μεγαλύτερες δόσεις του ίδιου φαρμάκου με πέρσι - περισσότερα δάνεια στήριξης, όπως και μεγαλύτερη λιτότητα», αναφέρεται στο άρθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου