«Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο.Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες»
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, περί δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η επίτροπος θαλασσίων υποθέσεων της ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη, έριξε τη δική της βόμβα από τις Βρυξέλλες.
Μεθοδεύσεις
Η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, χθες στις Βρυξέλλες, δημιούργησε μίνι σεισμό με μία δήλωση περί "μεθοδευμένου σχεδίου επιστροφής στη δραχμή". Δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως συνεπείς στη γραμμή του ΣΕΒ και σίγουρα ως υποστηρικτικές της προσπάθειας της κυβέρνησης να θέσει νέα (τρομοκρατικά) διλήμματα εν όψει της ψήφισης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου. Αν και υπήρξε διχογνωμία σχετικά με το κατά πόσο η κ. Δαμανάκη έδρασε κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση ή αυτόβουλα δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα σε αυτήν. Το σίγουρο είναι ότι, τόσο η Κομισιόν, όσο και η κυβέρνηση, τήρησαν αποστάσεις, με τον μεν Γιώργο Πεταλωτή να δηλώνει ότι «το μέλλον της Ελλάδας είναι στο ευρώ και τα σχετικά σενάρια που ακούγονται θα παραμείνουν σενάρια» και τον δε Αμαντέου Αλταφάζ (εκπ/πος του Όλι Ρεν) ότι «δεν έχει γίνει ποτέ συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από ευρώ».
Πέρα όμως από το παραπολιτική πλευρά, η ουσία των δηλώσεων της Μαρίας Δαμανάκη είναι προφανής: είτε δέχεστε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, είτε σας "πετάμε" στη δραχμή και εγκαταλείπουμε το καράβι που βουλιάζει. Ως "υπόλοιπα" χαρακτηρίζονται από την επίτροπο, όλες οι τραγικές συνέπειες τόσο στην ελληνική οικονομία όσο όμως -και κυρίως- τα αποτελέσματα στη ζωή των μισθωτών, των συνταξιούχων και των δεκάδων χιλιάδων ανέργων που προστίθενται κάθε μήνα στις λίστες του ΟΑΕΔ. Επίσης στα "υπόλοιπα" κατατάσσονται και όλες εκείνες οι φωνές που θέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αναστροφή της μνημονιακής πραγματικότητας. Καμία πολιτική πλην εκείνης της κυβέρνησης δεν υπάρχει. Και πιο συγκεκριμένα, καμία πολιτική εκτός εκείνης που εκπορεύεται απευθείας από την Τρόικα και εκτελείται από την ελληνική κυβέρνηση.
Σημαντική λεπτομέρεια
Η "Φωνή του Πολυτεχνείου", σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τη νομιμοποίηση της Αριστεράς, θεωρεί ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας είναι το... νόμισμά της. Αν και κατά πάσα πιθανότητα η τόσο εμφατική αναφορά στο ευρώ έγινε προκειμένου να τονιστεί ο διλημματικός χαρακτήρας της δήλωσής της, δεν μπορεί να περάσει στο ψιλά μία τόσο σοβαρή από σημειολογικής πλευράς διαπίστωση. Μία μάλλον θλιβερή διαπίστωση, ειδικά όταν συμπίπτει χρονικά με την απαρχή ενός νέου κινηματικού φαινομένου ενάντια στις οικονομικές και πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του δικομματισμού, όπως αυτό που βιώσαμε χθες στο Σύνταγμα (και τα κέντρα των υπολοίπων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου