Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Όχι στην μετατροπή των παιδικών σταθμών σε «πάρκινγκ» νηπίων! - προκήρυξη του "Ξ"


Δημοσιεύουμε προκήρυξη του "Ξ" για τον κλάδο των βρεφονηπιοκόμων που ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις

Οι παιδαγωγοί στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι απλά baby sitters που φυλάνε τα παιδιά έως 6 ετών όσο οι γονείς εργάζονται – πράγμα αρκετά εξουθενωτικό από μόνο του. Το παιδαγωγικό τους έργο έχει ως στόχο τη σωστή και συνεχή διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Σκοπός της αγωγής στους παιδικούς σταθμούς είναι η ανάπτυξη της πολύπλευρης προσωπικότητας του παιδιού με αποτέλεσμα την αυτονομία  και την κοινωνικοποίηση του καθώς και η διεύρυνση των πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτων του μέσα από παιδαγωγικά προγράμματα δράσης και στόχων.
Ρόλος των παιδαγωγών, είναι να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών σε ψυχοσυναισθηματικό, γνωστικό  και κοινωνικό τομέα. Το έργο και ο ρόλος των παιδαγωγών που ασκούν με ευσυνειδησία το επάγγελμά τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο.

Οι παιδαγωγοί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες:

- με μεγάλη έλλειψη πόρων (π.χ. σε πολλούς παιδικούς σταθμούς δεν υπάρχουν ελλείψεις μόνο σε παιχνίδια, βιβλία, υλικό χειροτεχνίας κοκ αλλά και σε είδη ατομικής υγιεινής(π.χ σαπούνι, ακόμα και σε φαγητό!)
- με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού (π.χ. να υπάρχει μία παιδαγωγός σε κάθε τάξη των 20-25 παιδιών!)
- με υπεράριθμα παιδιά στις τάξεις (π.χ. έως και 30 παιδιά!)
- σε κτήρια που συχνά είναι ακατάλληλα
- με χαμηλούς μισθούς (εργαζόμενες με αρκετά χρόνια στη δουλειά και εμπειρία παίρνουν 800-850€ καθαρά κατά μέσο όρο.)

Τα σχέδια της κυβέρνησης και … οι επιπτώσεις!

Εξουθένωση και απολύσεις:

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το ωράριο εργασίας του παιδαγωγικού προσωπικού των δημοτικών παιδικών σταθμών από 30 σε 40 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να αυξήσει τις αποδοχές τους.

Η αύξηση του ωραρίου εργασίας του παιδαγωγικού προσωπικού θα οδηγήσει: από τη μια στην σταδιακή απόλυση των συμβασιούχων παιδαγωγών και από την άλλη στην εξουθένωση των εναπομείναντων βρεφονηπιοκόμων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά και την ασφάλεια των παιδιών.

Το 6ωρο εργασίας των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας δεν είναι μια χαριστική ρύθμιση. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εκπαίδευση και η φύλαξη παιδιών ηλικίας έως 6 ετών είναι μια εξαιρετικά απαιτητική εργασία (σκεφτείτε μόνο την ενέργεια και την προσοχή που απαιτεί η φύλαξη 20-25 παιδιών π.χ. 2-3 χρονών). Την ίδια στιγμή, η αύξηση του ωραρίου εργασίας των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας δεν προσφέρει τίποτα στα παιδιά σε επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς σε αυτή την ηλικία, οι γνώσεις που μπορούν να αφομοιώσουν σε μία μέρα έχουν πολύ συγκεκριμένα όρια.

«Πάρκινγκ» νηπίων:

Μέσω του Καλλικράτη επιχειρείται η συγχώνευση των παιδικών σταθμών, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με δομές κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού (π.χ. σχολικούς και αθλητικούς οργανισμούς) κοκ.

Η συγχώνευση των δημοτικών παιδικών σταθμών θα οδηγήσει:

- σε αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, όπου και πάλι τίθεται θέμα υποβάθμισης του παιδαγωγικού έργου καθώς και ασφάλειας των παιδιών,
- σε απολύσεις όχι μόνο του παιδαγωγικού προσωπικού αλλά και μιας σειράς άλλων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς (διοικητικό προσωπικό, καθαριότητα, μαγειρεία κ.α.), οι οποίοι θα προστεθούν στις ήδη τεράστιες στρατιές των ανέργων.

Αν μάλιστα οι παιδικοί σταθμοί συγχωνευτούν με άλλες δομές των δήμων (δομές κοινωνικής πρόνοιας κοκ), τότε ο αμιγώς παιδαγωγικός χαρακτήρας των παιδικών σταθμών ουσιαστικά θα καταργηθεί.

Παράλληλα με τις συγχωνεύσεις, η κυβέρνηση συζητά την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών (απογευματινή λειτουργία, λειτουργία τις ημέρες Χριστουγέννων – Πάσχα κοκ). Στις σημερινές συνθήκες όπου πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν ατέλειωτες ώρες υπερωρίες ή να δουλεύουν σε δυο δουλειές, πολλοί γονείς θα δουν θετικά και θα νιώσουν ανακούφιση από την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Ωστόσο αυτή η επέκταση θα γίνει χωρίς προσλήψεις του απαιτούμενου παιδαγωγικού προσωπικού που θα απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά (π.χ. μουσική, χορός, εικαστικά κ.α.). Έτσι, οι παιδικοί σταθμοί θα μετατραπούν κυριολεκτικά σε «πάρκινγκ» νηπίων όπου και οι γονείς θα πληρώνουν* και τα παιδιά θα υπόκεινται τις συνέπειες αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν σε αυτό.

Ο αγώνας αυτός αφορά τα παιδιά μας!

Το παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών ξεκινά κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Αυτός ο αγώνας αξίζει και πρέπει να στηριχτεί από ολόκληρη την κοινωνία. Δεν πρόκειται για έναν αγώνα «συντεχνιακό». Πρόκειται για έναν αγώνα που αφορά την εκπαίδευση, την ψυχική υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας.

__________
*Στην πλειοψηφία των Δήμων, οι γονείς ανάλογα με το εισόδημά τους, πληρώνουν στους παιδικούς σταθμούς τα λεγόμενα «τροφεία». Το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει έως και τα 240€ το μήνα. Ωστόσο σε κανένα Δήμο, τα «δίδακτρα» αυτά, από τη μέρα που επιβλήθηκαν, δεν χρησιμοποιήθηκαν για την αναβάθμιση των παιδικών σταθμών σε υποδομές, παιδαγωγικό υλικό κοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: