Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.



•    Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης
•    Ζητά αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την άδικη, καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου
•    Ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχουμε άμεσα είναι ο κίνδυνος της «αργεντινοποίησης». Και τώρα δε χωράνε ανεύθυνοι χειρισμοί και επιπόλαιες διακηρύξεις
•    Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι ικανή. Αντί να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για να πιέσει προς τα έξω έρχεται και αναπαράγει τα επιχειρήματα των δανειστών για να εκφοβίσει και να εκβιάσει το λαό

•    Απεργάζονται σενάρια που έχουν σαν στόχο μια κυβέρνηση τεχνοκρατών προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική που θα βυθίσει το λαό ακόμα περισσότερο στη φτώχεια, στη χρεοκοπία και στην εξαθλίωση
•    Η γενικευμένη ειρηνική εξέγερση των «αγανακτισμένων» στέλνει πολύ ηχηρά μηνύματα και στη χρεοκοπημένη κυβέρνηση και στο εξωτερικό
•    Αριστερό, αυτές τις μέρες, είναι ό,τι ενώνει και όχι ό,τι διχάζει
•    Κοντοζυγώνει η ώρα που ένα ευρύ μέτωπο από τα αριστερά της Αριστερά μέχρι τα στελέχη, τον κόσμο που φεύγει από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να δώσει ελπίδα, πνοή και προοπτική στον κόσμο
Η σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του προέδρου της δημοκρατίας συνιστά μια ανοιχτή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου και των επιλογών της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός αφού με υπόγειες διαβουλεύσεις οδήγησε τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση, τώρα εμφανίζεται σαν να ανέλαβε χθες και νίπτει τας χείρας του.
Ζητά συναίνεση όχι από την κοινωνία ούτε από την Αριστερά, ζητά αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την άδικη καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου. Δεν μας εξήγησε όμως γιατί εκεί που απέτυχε χθες θα επιτύχει αύριο, δεν μας εξήγησε γιατί ο λαός μας οφείλει και άλλο πόνο και άλλες θυσίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και άραγε, για πόσο ακόμα θα μπορεί να κυβερνά με σύμμαχο το φόβο και με εργαλείο τον εκβιασμό.
Η συναίνεση όμως και ιδίως η συναίνεση του λαού και της κοινωνίας που αυτό είναι το ζητούμενο δεν εκβιάζεται. Εκβιασμένη συναίνεση δεν υπάρχει. Αντί λοιπόν ο κ. Παπανδρέου να ζητά τη συναίνεση της δεξιάς για να εκβιάσει το λαό, ας καταλάβει επιτέλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή να αξιοποιήσει την ομοψυχία του λαού προκειμένου να διαπραγματευθεί ισχυρά με τους δανειστές της. Να διαπραγματευθεί υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας, για να ξαναποκτήσει ο λαός μας ελπίδα, περηφάνια και αξιοπρέπεια.  
Ερωτήσεις:
1)    Κατόπιν όλων αυτών, εκτιμάτε ότι η σημερινή σύσκεψη  περιλαμβάνει και πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα;
Όπως δήλωσα και στη σύσκεψη των αρχηγών όταν δημιουργούνται αδιέξοδα, στη δημοκρατία τα αδιέξοδα λύνονται με σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία και στο σύνταγμα της χώρας. Ακούστε το θέμα του δημοψηφίσματος το έχουμε θέσει επανειλημμένως, σε μια κατεύθυνση όμως που το διακύβευμά του θα βοηθάει το λαό και τη χώρα να προχωρήσει και να κερδίσει απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν οι δανειστές μας. Όμως ο κ. Δασκαλόπουλος χθες έβαλε την έννοια του δημοψηφίσματος με ένα ερώτημα τέτοιο που το μόνο που εξυπηρετεί είναι τους ίδιους τους δανειστές να συνεχίζουν να εκβιάζουν  τη χώρα και το λαό.
Και ο κ. Παπανδρέου, δυστυχώς, στο θέμα αυτό δεν έχει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και είναι επικίνδυνο, είναι επικίνδυνο για την οικονομία και την κοινωνική ζωή. Και όπως εξήγησα και στη σύσκεψη, ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχουμε άμεσα είναι ο κίνδυνος της «αργεντινοποίησης». Και τώρα δε χωράνε ανεύθυνοι χειρισμοί και επιπόλαιες διακηρύξεις.
2)    Στην τελευταία συνάντησή σας με τον κ. Παπανδρέου είπατε ότι αυτή η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πρέπει να φύγουν. Σήμερα, σε σχέση με τις εκλογές, σας βρίσκουμε έναν τόνο πιο μαλακό. Ζητήσατε εσείς πρόωρες εκλογές, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Νομίζω ότι ήμουν σαφής και μέσα και έξω. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι ικανή γιατί δε θέλει και αποδείχτηκε ότι δεν μπόρεσε κιόλας να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας και του λαού. Αντί να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για να πιέσει προς τα έξω έρχεται και  αναπαράγει τα επιχειρήματα των δανειστών για να εκφοβίσει και να εκβιάσει το λαό, συνεπώς είναι μια κυβέρνηση που όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για την κοινωνία και το λαό.
Αυτό το οποίο επανέλαβα σήμερα, με σαφήνεια, είναι ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και κάτι ακόμα όμως, σενάρια που απεργάζονται, σενάρια  που έχουν σαν στόχο μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ερήμην του λαού προκειμένου να εφαρμοστεί ένα σχέδιο, μια πολιτική που θα βυθίσει το λαό ακόμα περισσότερο στη φτώχεια, στη χρεοκοπία και στην εξαθλίωση είναι σενάρια που αλλοιώνουν τη λαϊκή εντολή και οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε το σύνταγμα.
3)    Κύριε Πρόεδρε, τι εκτιμάτε σε σχέση με την αυθόρμητη αντίδραση των Ελλήνων πολιτών στην πλατεία Συντάγματος;
Πράγματι αυτές οι εξελίξεις είναι ό,τι πιο ευχάριστο είχαμε το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι σε ύπνωση, η αυθόρμητη αντίδραση, η ειρηνική αντίδραση της νεολαίας και του λαού έρχεται και απειλεί να πνίξει ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Εμείς ελπίζουμε ότι αυτή η γενικευμένη ειρηνική εξέγερση των «αγανακτισμένων» στέλνει πολύ ηχηρά μηνύματα και στη χρεοκοπημένη κυβέρνηση και ιδίως όμως στο εξωτερικό. Η κινητοποίηση των πολιτών είναι δύναμη ισχυρής διαπραγμάτευσης για τη χώρα, είναι η μόνη ελπίδα που μπορούμε να προσδοκούμε.
4)    Θέλω να ρωτήσω αν τέθηκε θέμα, αν τέθηκε ο φόβος, ένα ορατό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε στάση πληρωμών, αν εσείς δε δώσετε συναίνεση ή αν δε δώσουν τα πολιτικά κόμματα μια εικόνα προς τα έξω ότι ομονοούν σε κάποια βασικά πράγματα. Αν παίχτηκε το χαρτί «στάση πληρωμών», είναι το πρώτο ερώτημα. Το δεύτερο, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι οι εξεγερμένοι στο Σύνταγμα δε θέλουν τα κόμματα;
Το θέμα της «στάσης πληρωμών» ως εκβιασμός προς την κοινωνία, προς το λαό είναι ανοιχτό εδώ και μια εβδομάδα. Προφανώς και στη σημερινή σύσκεψη ακούστηκε ξανά το ίδιο διότι είναι στρατηγική της κυβέρνησης ο εκβιασμός. Εμείς θεωρούμε, με ένα πολύ απλό επιχείρημα το οποίο ανέλυσα και στη σύσκεψη, ότι αυτός ο εκβιασμός δεν έχει βάση. Πρώτα και κύρια διότι οι πιστωτές μας, οι Ευρωπαίοι, η ΕΚΤ, η Ε.Ε. λένε ότι δεν αντέχουν μια αναδιάρθρωση 20, 30, 40%, τη θεωρούν εγκληματική, δε θέλουν να γίνει και την ίδια στιγμή όμως είναι έτοιμοι για 12 δις που για αυτούς δεν είναι τίποτα, να  οδηγηθούμε σε μια άτακτη πτώχευση του 100% και να  τα χάσουν όλα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι βαθύτερος στόχος αυτού του εκβιασμού είναι να περάσουν τα μέτρα, να φτωχύνει ο λαός για να μπορέσουν να δημιουργηθούν συνθήκες μεγάλης κερδοφορίας για ξένο και ντόπιο κεφάλαιο και κυρίως να υποθηκευθεί και να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία. Και επαναλαμβάνω κάτι το οποίο τόνισα και στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη Τρίτη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Αν αυτό που μας ζητάν είναι να ξεπουλήσουμε τα πάντα μέχρι και την Ακρόπολη τότε αρμόδιος να αποφασίσει δεν είναι ο κ. Παπανδρέου, είναι ο ελληνικός λαός.
5)    Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αν θα πάμε σε εκλογές. Να το κάνω πολιτικά το ερώτημα. Έχετε θέσει το κόμμα σας σε εκλογική εγρήγορση; Θα αναλάβετε κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες σε άλλα κόμματα της Αριστεράς;
Το ενδεχόμενο των εκλογών, έτσι όπως έχει  οδηγηθεί η κατάσταση είναι ορατό όχι σήμερα, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έχω επαναλάβει ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν τις θέλει, διότι μέλημά του είναι να παραμείνει πρωθυπουργός παρά τις μεγάλες αποτυχίες του, παρά τα μεγάλα λάθη του, δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, δεν ξέρω αν θα μπορέσει να τις αποφύγει. Και το λέω αυτό διότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις του δημιουργείται μέσα στην ίδια την κοινωνία ένα γενικευμένο κλίμα αγανάκτησης και οργής. Υπάρχει όντως μια νέα κοινωνική πλειοψηφία ζητούμενο είναι αυτή να εκφραστεί και σε πολιτικό επίπεδο. Και εδώ ο ρόλος της Αριστεράς είναι κρίσιμος. Αριστερό αυτές τις μέρες είναι ότι ενώνει και όχι ό,τι διχάζει. Και είναι ίσως μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά να πιάσει αυτό το κλίμα στην κοινωνία και να δείξει δρόμους ενότητας, πάλης, υπερηφάνειας για το λαό, δρόμους που θα οδηγήσουν σε μια εθνική εγρήγορση στην προοπτική της αξιοπρέπειας για το λαό και αυτοί οι δρόμοι δεν χωράνε και δεν μπορούν να προχωρήσουν μέσα από διχαστικές επιλογές.
Κοντοζυγώνει η ώρα που ένα ευρύ μέτωπο από τα αριστερά της Αριστεράς μέχρι τα στελέχη, τον κόσμο που φεύγει από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αντιδρώντας σε αυτές τις επιλογές της ηγεσίας του, μπορεί να δώσει ελπίδα πνοή και προοπτική στον κόσμο.
6)    Υπάρχουν σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών; Σας είπε κάποια πράγματα, αν υπάρχει τέτοια σκέψη;
Κοιτάξτε, δεν το είπε ξεκάθαρα, αλλά είναι προφανές ότι όταν διεκδικεί τη συναίνεση από τα δεξιά του, κυρίως βέβαια, και είναι ανοικτός, μάλιστα είπε χαρακτηριστικά να βρούμε τους καλύτερους σε ορισμένους τομείς όπως αυτός της αξιοποίησης της περιουσίας, είναι προφανές ότι το αφήνει ανοικτό. Νομίζω όμως ότι θα ήταν καλύτερο να ρωτήσετε τον ίδιον για τις προθέσεις του και όχι εμένα.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: