Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Στην Ισλανδία με την ευρωομάδα της Αριστεράς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής - Συναντήσεις με Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και άλλους βουλευτές του Αριστερού Πράσινου Κόμματος


Νίκος Χουντής: "Κοινή κρίση, κοινά προβλήματα, διαφορετική αντιμετώπιση"


Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς πραγματοποιεί τις ημέρες εργασίας της στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας σε συνεργασία με το Αριστερό Πράσινο Κόμμα (Left-Green Movement) το οποίο συμμετέχει στην Κυβέρνηση της χώρας. Οι βασικές θεματικές εργασίας είναι η Χρηματοπιστωτική και Οικονομική Κρίση, η Αλιευτική Πολιτική καθώς και η Αρκτική Διάσταση με τη συμμετοχή των αντίστοιχων αρμόδιων Υπουργών και βουλευτών του Αριστερού Πράσινου Κόμματος αλλά και εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα οικονομικά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση με συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, εκπροσώπου της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής για την κατάρρευση των Τραπεζών και εκπροσώπου του Ταμείου Εγγυήσεων. Ο Υπουργός Οικονομικών έδωσε μια αναλυτική εικόνα της παρούσας κατάστασης στη χώρα αλλά και των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση. 
•    Τόνισε ιδιαίτερα τις ευθύνες και τα χαρακτηριστικά του τραπεζικού συστήματος αλλά και τις σοβαρότατες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας τα τελευταία χρόνια που όχι μόνο εθελοτυφλούσε αλλά επέτρεψε τις συγκεκριμένες δραστηριότητες των Τραπεζών και κερδοσκόπησε με την επέκταση και τον τρόπο λειτουργία τους.
•    Σχετικά με το δάνειο που χρειάστηκε, ο Υπουργός επεσήμανε πως ήταν η Ισλανδία αυτή που έθεσε και αποφάσισε τους όρους και τις υποχρεώσεις για τη δανειοδότηση από το ΔΝΤ.
•    Επίσης, τόνισε το πόσο μεγάλη σημασία έχει για τους πολίτες της χώρας το ότι η Αριστερά είναι στην Κυβέρνηση κατά τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης. Βασικοί τρόποι χρηματοδότησης βρέθηκαν μέσα από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και της φορολογίας, για παράδειγμα με φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων ή με πράσινους φόρους και όχι με την επιβολή μειώσεων μισθών ή περικοπής κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων.
•    Τέλος, επιβεβαίωσε πως οι Τράπεζες θα μείνουν κρατικές και δεν θα ιδιωτικοποιηθούν ξανά όπως πριν.
Στην παρέμβασή του ο Νίκος Χουντής, ως συντονιστής της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οικονομική Κρίση, αναφέρθηκε στα κοινά σημεία της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης καθώς και στις προοπτικές εξόδου από την κρίση. Αναφέρθηκε στις αιτίες της κρίσης και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού όπως αποτυπώνεται στις Συνθήκες και στα δομικά προβλήματα της ΟΝΕ και του ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι σήμερα αυτή η επιμονή στα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού παίρνει τα χαρακτηριστικά του Μνημονίου, των ιδιωτικοποιήσεων, της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της ενίσχυσης της «Οικονομικής Διακυβέρνησης» και του «Συμφώνου Σταθερότητας». Συνεχίζοντας τόνισε πως για την Αριστερά όμως, όπως και για τις δυνάμεις της εργασίας, η πραγματική αιτία της κρίσης βρίσκεται στο μοντέλο ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται στα ασφυκτικά πλαίσια της άσκησης της οικονομικής πολιτικής που ορίζει η ΟΝΕ, βρίσκεται στις παραχωρήσεις ετών προς το μεγάλο κεφάλαιο και στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Σήμερα, πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης που θα προωθεί την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.
Κλείνοντας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως πρέπει να μελετήσουμε το παράδειγμα της Ισλανδικής υπέρβασης της κρίσης καθώς και την «εμμονή» των Ισλανδών στην έννοια της δημοκρατικής νομιμοποίησης καθώς έχουν ήδη διεξαχθεί δύο δημοψηφίσματα από το ξέσπασμα της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: