Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην τηλεόραση της ΕΤ 3 (X. Αρβανιτίδης- Θ. Αυγέρη)



  • Έχουν έρθει τα διεθνή κοράκια. Mυρίστηκαν κρέας και έχουν έρθει εδώ να εκτιμήσουν τα ασημικά, να ορμήσουν σ΄ αυτά.
  • Την προσφυγή στο μνημόνιο την ονόμασαν σωτηρία. Το μνημόνιο είναι αυτό που μας οδηγεί στη χρεοκοπία τελικά. Αποδεικνύεται μέρα με την μέρα.
  • Ο ΟΠΑΠ φέρνει 500, 600 εκατομμύρια κέρδη. Δηλαδή για όσα θα πάρουμε σε τρία χρόνια, θα τον ξεπουλήσουμε;
  • Η κυβέρνηση που μας κυβερνάει σήμερα και που αποφασίζει για την επόμενη και για την μεθεπόμενη γενιά στις δημοσκοπήσεις παίρνει 22%. Αυτό είναι δημοκρατία;
  • Ζητάμε  δημοψήφισμα για το Σύμφωνο του Ευρώ. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη η οποία λέει ότι οι εκλογές στη δημοκρατία δεν είναι φόβητρο.
  • Θα υπάρξει ασυνέχεια στη γραμμική εξέλιξη της εναλλαγής των δύο κομμάτων εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
  • Η καταγγελία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ιδιαίτερα σήμερα. Αλλά πρέπει να προσανατολιστεί στη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας
  • Εάν το δημόσιο είχε πάρει κοινές μετοχές, όχι προνομιακές, όλες οι τράπεζες σήμερα θα ήταν υπό δημόσιο έλεγχο. Όλες.

-    Βαρύ το πρόγραμμά σας σήμερα.. Πάτε Λαγκαδά απ΄ ότι ξέρω;…
Λαγκαδά και Χαλκιδική, γιατί στη Χαλκιδική υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που είναι ο χρυσός και η αντιδικία που επικρατεί για το αν πρέπει να προχωρήσουν εργασίες ή να προστατευτεί το περιβάλλον. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοδεία να ακούσω κατ΄ αρχήν απόψεις και να συζητήσω…
-    Ο χρυσός δεν τους φέρνει πιο κοντά. Είναι μια διχασμένη κοινωνία που είναι οι μεν και οι δε, οι μεν που συναινούσαν στην επένδυση και λένε ότι θα μας φέρει νέες θέσεις εργασίας και υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα επίσης κόσμου που λέει ότι υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας, το υποθηκεύει…
Στις μέρες μας, όπου απ΄ ότι φαίνεται διαβάζοντας σήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων βλέπω ότι έχουν έρθει τα διεθνή κοράκια και ακονίζουν τα νύχια τους, μυρίστηκαν κρέας και έχουν έρθει εδώ να εκτιμήσουν κατ΄ αρχήν τα ασημικά και αργότερα να ορμήσουν σ΄ αυτά.
-    Λέτε για τον κ. Σόρος…
Βέβαια… Γιατί προχτές το βράδυ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ήταν η ντόπια ολιγαρχία και η ντόπια διαπλοκή και οι ξένοι δανειστές και επικυρίαρχοι, οι μεγάλοι κερδοσκόποι, οι οποίοι συνευρέθησαν και συζήτησαν πώς θα μπορέσουν να ορμήσουν με μεγαλύτερη μανία πάνω στο δημόσιο πλούτο της χώρας..
-    Αυτός ο δημόσιος πλούτος, γιατί υπάρχουν πολλά σενάρια…..
Μέσα στο δημόσιο πλούτο είναι και ο χρυσός, είναι και τα κοιτάσματα, είναι και ο φυσικός πλούτος. Δεν είναι μόνο οι δημόσιες επιχειρήσεις…
-    Πιστεύετε ότι όλα αυτά είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν με ίδιους πόρους;..  Γιατί το ρήμα είναι θα αξιοποιήσω… και όχι θα ξεπουλήσω….
Υπάρχει τεράστια διαφορά, αλλά στην πραγματικότητα ξέρουμε ότι χρησιμοποιούν άλλες λέξεις για άλλους σκοπούς. Άλλωστε και την προσφυγή στο μνημόνιο την ονόμασαν σωτηρία από την χρεοκοπία και το μνημόνιο είναι αυτό που μας οδηγεί στη χρεοκοπία τελικά. Αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα.
Έρχομαι στο ερώτημά σας, αξιοποίηση ή εκποίηση. Αν ήθελαν να αξιοποιήσουν τη μεγάλη ακίνητη δημόσια περιουσία, δεν θα την ξεπούλαγαν άρον-άρον και όσο-όσο αντί πινακίου φακής.
Εμείς καταθέσαμε μια δημόσια πρόταση εδώ και καιρό. Να φτιάξουν μια δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού, να εγγράψουν στο χαρτοφυλάκιό της  όλη αυτή τη δημόσια ακίνητη περιουσία ώστε με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο αυτή να μπορεί να πηγαίνει στην ΕΚΤ, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που κάνουν όλες οι άλλες εμπορικές, η Alpha Bank,  η Eurobank, που βγαίνουν και δανείζονται με 1% επιτόκιο και μετά βεβαίως δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με 5, με 6%. Μια τράπεζα δημόσια ειδικού σκοπού θα μπορούσε να δανείζει με 1,5, με 2% ώστε να μπορεί και χαμηλότοκα να δανείζει και να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας -όσο μπορούμε βεβαίως, όχι όλο, ένα μέρος- αλλά ταυτόχρονα και αυτό που θα εξοικονομεί να το επανεπενδύει σε δημόσιες επενδύσεις για την κοινωνική ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης Αυτό είναι αξιοποίηση. Το να δίνεις κοψοχρονιά ό,τι έχει απομείνει… Και βεβαίως ακούω για τον ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ φέρνει 500, 600 εκατομμύρια κέρδη για το ελληνικό δημόσιο κάθε χρόνο. Και θα τον πουλήσουν -λένε- για 1,5 δις περίπου 1,8 το πολύ. Δηλαδή όσα θα πάρουμε σε τρία χρόνια ως δημόσιο από τον ΟΠΑΠ, για όσα θα πάρουμε σε τρία χρόνια, θα τον ξεπουλήσουμε.
Και το ερώτημα είναι: Θα δώσουμε όλες τις δημόσιες περιουσίες, αν δώσουμε τον ορυκτό πλούτο, τον φυσικό πλούτο, ενδεχομένως τα κοιτάσματα που μπορεί να βρεθούν, όταν θα περάσουμε, αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον μεγάλο τυφώνα στον οποίον έχουμε βρεθεί, πώς θα σταθούμε στα πόδια μας, με ποιους φυσικούς πόρους, πώς θα χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη;.. Άρα αυτές οι επιλογές είναι οι πιο σκανδαλώδεις και εγκληματικές, πιο εγκληματικές ακόμη και από το μνημόνιο. Γιατί το μνημόνιο μπορεί να καταγγελθεί μέσα σ΄ ένα βράδυ και να ξεφύγουμε απ΄ αυτή τη λαίλαπα. Εάν έχουμε δώσει όλα αυτά τα απαραίτητα στηρίγματα για να μπορέσουμε μετά να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη, θα καταδικάσουμε όχι αυτή τη γενιά, και τις δύο επόμενες στη λιτότητα, την ύφεση και την εξάρτηση.
-    Σας άκουγα προχτές που λέγατε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει έλλειμμα νομιμοποίησης στην κοινωνία, ότι είναι μειοψηφία.,. Από την άλλη βλέπω ότι εσείς δεν εισπράττετε αυτή τη δυσαρέσκεια και δεν ξέρω πόσο δημοφιλή είναι πια κι αυτά τα κινήματα απειθαρχίας.. Είχαμε και τις δηλώσεις του Λ. Κύρκου σε εφημερίδα.. Απαντήσατε εσείς εχθές…
Δεν είναι θέμα δημοφιλίας. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση. Κι όταν ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, σε απελπισία, είναι λογικό να μην βρίσκεται καμία πολιτική δύναμη σήμερα που να μπορεί να εκφράσει αυθεντικά αυτή τη δυσαρέσκεια.
Όλες αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να μας δώσουν την πραγματική εικόνα. Γιατί, όταν στις δημοσκοπήσεις η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 30%, είναι προφανές ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις στερούνται αξιοπιστίας, όχι γιατί δεν είναι έγκυρες οι ίδιες, αλλά γιατί η κατάσταση είναι τέτοια, γιατί η «ανωμαλία» που επικρατεί στην κοινή γνώμη και στην ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να δώσει ακριβή αποτελέσματα.
Παρόλα αυτά όμως, να παραδεχτώ ότι στις δημοσκοπήσεις η αριστερά, παρότι έχει μεγαλύτερα ποσοστά απ΄ αυτά που κατέγραψε στις προηγούμενες εκλογές, δεν δημιουργεί το αντίπαλο δέος. Παρόλα αυτά, όταν τα δύο κόμματα μαζί δεν μπορούν να συγκεντρώσουν ούτε το 40%, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή η κυβέρνηση που μας κυβερνάει σήμερα και που αποφασίζει για την επόμενη και για την μεθεπόμενη γενιά στις δημοσκοπήσεις παίρνει 22%. Αυτό είναι δημοκρατία;…
-    Τώρα βέβαια ο συνήγορος του διαβόλου θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί ότι δεν γίνονται εκλογές με δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα το γεννάει η κάλπη, με τον δύσκολο τοκετό της…
Βεβαίως.. Να την δούμε κάποια στιγμή…
-    Από την άλλη πλευρά, παρότι τώρα έχουμε μικρές δυνάμεις για τα δύο μεγάλα κόμματα, φαντάζομαι πάλι στις επόμενες εκλογές θα κληθούν τα δύο να αποφασίσουν αν θα κάνουν κυβέρνηση ή όχι.. Εκτός αν κληθεί η αριστερά να παίξει ρυθμιστικό ρόλο.. Τι απαντάτε σ΄ αυτό…
Θα απαντήσω και στα δύο, γιατί είναι κρίσιμα και τα δύο. Κατ΄ αρχήν το πρώτο, για να καταλάβει κι ο κόσμος όταν λέμε δεν έχει νομιμοποίηση.  Προφανώς, με δημοκρατικό τρόπο εξελέγη μια κυβέρνηση. Σας θυμίζω  όμως ότι εξελέγη πριν από ενάμισι περίπου χρόνο, σε τελείως διαφορετικές συνθήκες για την κοινωνία, το λαό, τον πολίτη, για το πολιτικό σύστημα, με σύνθημα  σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα και με κύριο θέμα που έταζε ο πρωθυπουργός την αύξηση των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό.
Αντιλαμβάνεστε ότι, όταν μια κυβέρνηση βγαίνει λέγοντας αυτά και την επόμενη μέρα που αναλαμβάνει εξαπολύει μια εκστρατεία τρομοκράτησης των Ελλήνων πολιτών, από τα λεφτά υπάρχουν, στο βουλιάζουμε, στο είμαστε Τιτανικός, στο καταρρέουμε, στο χρεοκοπούμε αν δεν πάμε στο μνημόνιο ώστε να δεχθούμε μια σειρά από μέτρα που ούτε θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε πριν από τις 9 Οκτωβρίου 2009, αντιλαμβάνεστε ότι  υπάρχει ένα ζήτημα ηθικής τάξης τουλάχιστον.
Πάμε τώρα και στο ζήτημα θεσμικής τάξης, πριν πάω στο δεύτερο. Ποιο είναι το ζήτημα θεσμικής τάξης; Μια κυβέρνηση αναλαμβάνει για τέσσερα χρόνια. Δεν μπορεί οι αποφάσεις που λαμβάνει να ξεπερνούν στο πενταπλάσιο τη θεσμική της θητεία. Γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνει τώρα η κυβέρνηση είναι αποφάσεις που έχουν χρονικό ορίζοντα ως το 2023. Η τρόικα δεν θα κάτσει μέχρι το 2013 τελικά. Θα κάτσει μέχρι το ΄23. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των όσων έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα…
-    Οι κυβερνήσεις που δανείζονταν από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, ποτέ δεν περιορίζονταν στο στενό χρονικό πλαίσιο της τετραετίας. Δηλαδή πάντοτε «δημιουργούσαν» υποχρεώσεις και μελλοντικά…
Άλλο είναι αυτό όμως, το οποίο επίσης είναι κατακριτέο και δεν θα το υπερασπιστώ σε καμία περίπτωση, και άλλο είναι να δημιουργείται ένα τόσο στενό πλαίσιο που καμία επόμενη κυβέρνηση, αν προχωρήσουμε σ΄ αυτές τις αποφάσεις, δεν θα είναι εύκολο να το αλλάξει. Εάν υπήρχε η έγκριση του ελληνικού λαού με τις σημερινές συνθήκες, που γνωρίζει την πραγματικότητα, θα ήταν δημοκρατικό της δικαίωμα. Εφ΄όσον δεν υπάρχει, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι και θεσμική και ηθική υποχρέωση για την προστασία της δημοκρατίας…
-    Ζητάτε εκλογές λοιπόν…
Ζητάμε στην πρώτη φάση δημοψήφισμα…
-    Δηλαδή ή εκλογές ή δημοψήφισμα….
Ζητάμε  δημοψήφισμα για το Σύμφωνο του Ευρώ. Στην πραγματικότητα για την έγκριση μιας πολιτικής.. Γιατί ακούει ο κόσμος εκλογές και λέει εντάξει… αφού οι συσχετισμοί δεν θα φέρουν εύκολα κάτι διαφορετικό, γιατί έχετε αυτή την επιμονή;
Εμείς αυτό που ζητάμε είναι ο λαϊκός παράγοντας να μπει στο παιχνίδι. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και ο μόνος που να μην μιλάει να είναι ο πολίτης.
-    Και γιατί να μην γίνουν εκλογές;.. Μήπως τις φοβόσαστε;…
Με ρωτήσατε τι ζητάω. Δεν είπα να μην γίνουν εκλογές.. Ίσα-ίσα είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη η οποία λέει ότι οι εκλογές στη δημοκρατία δεν είναι φόβητρο. Το ζητούμενο όμως είναι οι εκλογές να δώσουν λύση όταν θα έρθουν και όχι μία από τα ίδια. Κι όταν λέω μία από τα ίδια τι εννοώ; Η εναλλαγή των δύο κομμάτων εξουσίας που έχουν τεράστια ευθύνη.. Γιατί Καραμανλής και Παπανδρέου είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Ο Καραμανλής προετοίμασε μια κατάσταση, την έφτασε εκεί που την έφτασε κι όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή και αποφάσισαν κάποιοι -όχι ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου- η ολιγαρχία που μαζεύτηκε προχθές στου μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και συζητούσε με τον κ. Σόρος πώς θα ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο και πώς θα πάρουν κομμάτι όλοι αυτοί από το δημόσιο πλούτο. Όταν αποφάσισαν να μας πάνε στο ΔΝΤ, τότε έπρεπε να έχουν σε συνεννόηση και τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου. Ο κ. Καραμανλής έφυγε νύχτα, με χαμηλά βήματα, ευγενικά, παραχώρησε τη θέση του στον κ. Παπανδρέου. Γιατί, αν μας πήγαινε ο Καραμανλής στο ΔΝΤ, δεν θα καθόταν ούτε δυο μήνες στην κυβέρνηση κι ο Παπανδρέου που θα ερχόταν μετά θα ήταν αναγκασμένος να μας βγάλει…
-    Επειδή ακούω αυτή την τοποθέτηση τη δική σας την ακούω γενικά από τους εκπροσώπους της αριστεράς και αναρωτιέμαι..
Δεν νομίζω γενικά από τους εκπροσώπους της αριστεράς…
-    Όχι… Εννοώ ότι έχουμε μια εναλλαγή στην εξουσία των δύο μεγάλων κομμάτων.. αυτό είναι δεκτό.. Ωστόσο αυτές οι κυβερνήσεις δεν εκλέγονται με μη νόμιμο τρόπο. Κάποιος τους ψηφίζει, που σημαίνει ότι η ευθύνη είναι ίσως μεγαλύτερη δική σας, όχι προσωπική, της αντιπολίτευσης που δεν έ3χιε καταφέρει να περάσει το σωστό μήνυμα…
Αυτά τα οποία σας λέω φανερώνονται με δραματικό τρόπο το τελευταίο διάστημα. Όταν εσείς πήγατε στην κάλπη τον Οκτώβρη του 2009 μπορούσατε να φανταστείτε ότι εδώ υπάρχει ένα σχέδιο να πάμε στο ΔΝΤ, μιας χώρα της ευρωζώνης να πάει στο ΔΝΤ και να φτωχύνει; Κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί. Κι όμως υπήρχε αυτό το σχέδιο και αποκαλύπτεται ότι υπήρχε αυ7τό το σχέδιο. Άρα λοιπόν ας περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει ο ελληνικός λαός μετά απ΄ αυτό το φοβερό σοκ το οποίο έχει υποστεί, το οποίο είναι μοναδικός τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας.
Σας λέω το εξής. Θα υπάρξει ασυνέχεια στη γραμμική εξέλιξη της εναλλαγής των δύο κομμάτων εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.. Θα υπάρχει ασυνέχεια. Κι εδώ είναι ο ρόλος της αριστεράς.
Ο ρόλος της αριστεράς είναι πολύ κρίσιμος. Και πρέπει η αριστερά να σταθεί στην ιστορική της ευθύνη. Εάν μέχρι σήμερα ήταν επιζήμιο για την αριστερά το να μην μπορεί να βρει ένα πεδίο συνεννόησης για κοινή δράση, ήταν πρόβλημα της αριστεράς δεν αφορούσε τους υπόλοιπους, τώρα είναι πρόβλημα για τον τόπο. Είναι πρόβλημα για τον τόπο, γιατί πρέπει να υπάρξει απεμπλοκή της χώρας απ΄ αυτόν τον ολισθηρό κατήφορο και να υπάρξει και λύση.
Άρα λοιπόν, πέρα από το τι μπορεί να λέει ο καθένας, έχουμε μεγάλες διαφορές όχι μόνο με το ΚΚΕ αλλά και με άλλες δυνάμεις, τώρα όμως είναι η ώρα για ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων το οποίο θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και από τον χώρο της δεξιάς που αντιλαμβάνεται ότι το κύριο μέλημα σήμερα είναι να σωθεί η κοινωνία, να μην χρεοκοπήσουμε κοινωνικά, ηθικά, αξιακά και οικονομικά.
-    Θα χρεοκοπήσουμε;…
.. Και άρα.. και κλείνω μ΄ αυτό..Η αριστερά πρέπει να προσανατολιστεί όχι μόνο στο να καταγγέλλει. Η καταγγελία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ιδιαίτερα σήμερα. Αλλά πρέπει να προσανατολιστεί στη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, που θα απεμπλέξει τη χώρα από το μνημόνιο και απ΄ αυτόν τον κατήφορο της χρεοκοπίας, που θα προωθήσει μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος ώστε να σταματήσουν αυτοί που φοροαποφεύγουν κι έχουν βγάλει 600 δις στις τράπεζες της Ελβετίας και μαζεύτηκαν χθες για να δουν πώς θα μοιραστούν και το δημόσιο πλούτο…
-    Πανστρατιά με Αλαβάνο και Κουβέλη μέσα;….
Τα πρόσωπα δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο σ΄ αυτή τη συγκυρία. Αυτό που παίζει ρόλο είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι την ιστορική ευθύνη, να αφήσουμε τις προσωπικές στρατηγικές και να ενταχθούμε σε ένα συλλογικό σχέδιο για τη σωτηρία της ελληνικής κοινωνίας. Δεν λέω της πατρίδας, γιατί είναι λίγο τετριμμένο. Με ποια έννοια; Με την έννοια ότι δεν έχουμε όλοι  ούτε τα ίδια συμφέροντα, ούτε τις ίδιες ευθύνες. Γιατί πατρίδα είναι και ο κύριος εκπρόσωπος της Eurobankε, εκπρόσωπος της Alpha Bank, εκπρόσωποι των εφοπλιστών που ήταν προχθές εκεί και ήταν σε ένα τραπέζι πώς θα μοιράσουν το δημόσιο πλούτο. Γι αυτούς είναι άλλη πατρίδα. Η δική τους πατρίδα είναι στις τράπεζες της Ελβετίας.
-    Θέλω τη δική σας άποψη, γιατί ο κόσμος ρωτάει, και φυσικά η άποψή σας έχει και μια βαρύτητα, γιατί αποτελείτε μέρος του πολιτικού συστήματος. Θα χρεοκοπήσουμε;….
Αυτό που ζούμε τι είναι; Και δεν το έχω καταλάβει. Δεν είναι χρεοκοπία; Όταν έχουμε μια ιδιότυπη στάση πληρωμών, οι συμβασιούχοι δεν πληρώνονται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πληρώνονται, οι τράπεζες έχουν πάρει 105 δις και δεν ανοίγουν τις στρόφιγγες, στενάζει η αγορά, λουκέτα μπαίνουν. Σε λίγο και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρώνονται. Αυτό τι είναι; Δεν είναι στάση πληρωμών που ζούμε; Δεν υπάρχει βέβαια στάση πληρωμών για όσα χρωστάμε στους δανειστές μας και για τις τράπεζες.
Όλα όσα γίνονται σήμερα.. η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έχει ξεκινήσει; Αναδιάρθρωση δεν είναι κι αυτή η διαδικασία της επιμήκυνσης; Αυτά τα σενάρια που εξυφαίνονται κάτω από το τραπέζι και θα μας έρθουν μια νύχτα για κούρεμα του χρέους -άλλο που το διαψεύδει τώρα ο πρωθυπουργός και ο κ. Παπακωνσταντίνου- αναδιάρθρωση δεν θα είναι; Αλλά με τους όρους που θέλει η οικονομική ολιγαρχία, ντόπια και ξένη. Μόνο μέλημα γι αυτούς είναι να σωθούν οι τράπεζες. Να χρεοκοπήσει και να φτωχύνει ο λαός, αλλά να σωθούν οι τράπεζες. 105 δις μέσα σε τρία χρόνια, όσα θα πάρουμε από το μνημόνιο και εφαρμόζουμε αυτή την καταστροφική πολιτική, είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Εάν το δημόσιο είχε πάρει κοινές μετοχές, όχι προνομιακές, όλες οι τράπεζες σήμερα θα ήταν υπό δημόσιο έλεγχο. Όλες.
-    Σήμερα θα πάτε στη Χαλκιδική.. θα συναντηθείτε με εκπροσώπους, φορείς, κατοίκους για το θέμα των επενδύσεων για τον χρυσό.. Δώστε μας λίγο το στίγμα…
Το στίγμα θα σας το δώσω αφού συνομιλήσω με τους πολίτες. Για μας αυτό που έχει σημασία είναι να μην ερχόμαστε από άμβωνα και να βγάζουμε κήρυγμα, αλλά να μιλάμε με τον κόσμο… Υπάρχει ένα θέμα, μια αντίθεση.. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και είναι και η τοπική κοινωνία που φοβάται ότι υπάρχει, πρώτον, ζήτημα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, δεύτερον, ότι ο τρόπος αυτής της αξιοποίησης δεν θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία αλλά κάποιους επιχειρηματίες.
Εμείς ως κόμμα της αριστεράς, κυρίως όμως ως κόμμα με ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία και περιβαλλοντική δράση, τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος τα αναδεικνύουμε, ίσως και σε ίση μοίρα, με τα κοινωνικά ζητήματα. Κι έχουμε επικριθεί γι αυτό πάρα πολλές φορές. Για μας δεν είναι αμελητέο ή ασήμαντο  το να καταστρέψουμε τον φυσικό πλούτο. Και δυστυχώς με δραματικό τρόπο δικαιωνόμαστε πολλές φορές, όπως μ΄ αυτή τη φοβερή καταστροφή  στην Φουκουσίμα, όπου δυστυχώς επαληθεύεται η αντίληψή μας, που είμαστε κατά της πυρηνικής ενέργειας, ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από την πυρηνική ενέργεια είναι να καταργήσουμε την παραγωγή και τη χρήση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: