Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙKΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ «ΜΕΤΩΠΟΥ»


Ανοιχτό πολιτικό σχέδιο ή πολιτικό μόρφωμα με πανελλαδική δικτύωση;

Γράφει ο Στάθης Κουτρουβίδης-Η Εποχή online
 Αναβλήθηκε, τελικά, για τις αρχές Απριλίου η πανελλαδική συνδιάσκεψη του Μετώπου Α-Α, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 9-11 Μαρτίου. Η νέα αναβολή –θυμίζουμε ότι η αρχική απόφαση μιλούσε για διεξαγωγή της συνδιάσκεψης στα μέσα Ιανουαρίου- θέτει ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
Από αρκετές πλευρές ακούγονται εκτιμήσεις ότι η πρόταση του “Μετώπου”, γνωστή και «ως πρόταση των εννιά σημείων» δεν κατάφερε να αποτελέσει μέρος ουσιαστικής ζύμωσης στην κοινωνία ακόμα και των ίδιων του μελών του, όπως αρχικά ήταν η πρόθεση της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής του σχήματος. Αυτό μάλιστα έρχεται και να επιβεβαιωθεί από το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τοπικές συσκέψεις, παρά ελάχιστες, που θα συζητούσαν την πολιτική πρόταση του “Μετώπου”.

 Κριτική επίσης στάση κρατούν και όσοι θεωρούν ότι το “Μέτωπο” το προηγούμενο διάστημα δεν λειτούργησε ως προσπάθεια ενοποίησης και υπέρβασης από τα αριστερά των ήδη υπαρκτών σχημάτων, που θα συμπεριλαμβάνει τον όλον ή τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα φτάνει έως και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στελέχη του “Μετώπου” εκτιμούν ότι δεν επιτέλεσε αυτόν το ρόλο το Μέτωπο. Αντίθετα, όπως λένε, δημιούργησε επιπλέον σύγχυση στον κόσμο της αριστεράς που βλέπει ότι λειτουργεί ως ένα ακόμα σχήμα στον κυκεώνα της αριστεράς.
Οργανωτική δομή
Την ίδια στιγμή, όπως προέκυπτε από την ημερήσια διάταξη της συνδιάσκεψης, η συζήτηση δεν θα περιλάμβανε το κομμάτι εκείνο που αφορούσε την οργανωτική συγκρότηση του “Μετώπου”. Παρόλα αυτά και παρά την απουσία του θέματος από την ημερήσια διάταξη, η προσωρινή συντονιστική επιτροπή κατέληξε να τεθεί το οργανωτικό, χωρίς όμως, να είναι δεδομένο ότι θα συζητηθεί στην πανελλαδική. Η πρόταση βασίζεται στη λογική της πανελλαδικής δικτύωσης του με μέλη, τοπικές και θεματικές επιτροπές. Η συντονιστική επιτροπή προτείνεται να έχει 11 μέλη, να αποτελείται από ένα εκπρόσωπο κάθε συλλογικότητας που συμμετέχει στο Μέτωπο (3-5) και (6-8) από μέλη που εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο από την πανελλαδική συνάντηση. 
Το ερώτημα, όμως, που δεν μπορεί να απαντηθεί με ευκολία και δημιουργεί επιπλέον σύγχυση παραμένει: Τελικά, τι είναι το “Mέτωπο”; Διότι με βάση την πρόταση αποκτά μορφή πανελλαδικής δικτύωσης – πολιτικού μορφώματος τη στιγμή που όπως διατυπώνεται παραμένει ανοιχτό και δεν αποτελεί ένα ακόμα κόμμα ή σχήμα της αριστεράς. Εάν δεν αποτελεί ένα ακόμα σχήμα ή κόμμα της αριστεράς τότε, πώς λειτουργεί ως ένας ενιαίος πολιτικός σχηματισμός και έχει σαφές πολιτικό σχέδιο; Διότι η μορφή που επιλέγεται παραπέμπει με σαφήνεια σε πολιτικό μόρφωμα και όχι σε ανοικτή πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μετώπου, όπως επίσης επισημαίνεται από το κείμενο των θέσεων.
Διαφορετικές προσεγγίσεις
Οι αντιφάσεις αυτές ενδεχομένως να αφορούν και την αδυναμία να αποσαφηνιστεί το τοπίο ακόμα και στους κόλπους των οργανώσεων που συγκροτούν το “Μέτωπο” τόσο σε σχέση με τη μορφή που εκτιμούν οι συνιστώσες και τα μέλη του ότι πρέπει να πάρει το σχήμα, όσο και την αδυναμία αποσαφήνισης των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν σκέψεις, που επισημαίνουν την ανάγκη το “Μέτωπο” να αποκτήσει πλήρη οργανωτική δομή και να αποτελέσει ένα ακόμα πόλο στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, ανεξάρτητα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις αυτές κυρίως εκφράζονται από ανθρώπους που κινούνται εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη υπάρχουν φωνές, που επισημαίνουν την ανάγκη να διατηρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το “Μέτωπο” να λειτουργήσει στο πλαίσιο του. Στο κείμενο των εννέα θέσεων αφήνονται όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του “Μετώπου” απέναντί του. Άλλωστε, οι αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αρκετά διφορούμενες, όπως “Το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων που έχουν βρεθεί στο Μέτωπο Α.-Α. προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όμως όλοι. Το μεγαλύτερο μέρος όσων προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τον εαυτό τους μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όμως όλοι. Υπάρχουν άλλοι, που θεωρούν ότι το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι πλέον απαξιωμένο είτε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ενότητας ή το εύρος που πρέπει αυτή να πάρει”, και στη συνέχεια “η συνειδητοποίηση της επείγουσας ανάγκης μιας μετωπικής -λαϊκής συσπείρωσης, μιας ευρύτατης συσπείρωσης πολιτικών και κοινωνικών πολύ πέρα από τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ”. 
Μένει να αποσαφηνιστεί το τοπίο μέσω της πανελλαδικής συνάντησης, όπως επίσης και η στάση του Αλ. Αλαβάνου που όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πολιτικό πλαίσιο
Εκτός όμως από τα προβλήματα και τις πιθανές διαφωνίες, που θα ανακύψουν σχετικά με την οργανωτική μορφή του “Μετώπου”, ζητήματα έχουν ανακύψει και στο επίπεδο του πολιτικού πλαισίου. Στην εισήγηση γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στην ανάγκη να απεμπλακεί η χώρα από το ευρώ. “Η συμμετοχή στην ευρωζώνη, το ευρώ δεν αποτελεί ταμπού”, και παρακάτω εάν τεθεί το δίλημμα: “ευρώ ή κοινωνικό κράτος, η επιλογή χωρίς δισταγμό θα είναι το δεύτερο”. 
ΠΗΓΗ-WWW.EPOHI.GR-Στάθης Κουτρουβίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: