Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

«Εθνικό συμφέρον» βάφτισε ο πρωθυπουργός το μακέλεμα του λιβυκού λαού από τους ιμπεριαλιστές, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας


«Εθνικό συμφέρον» βάφτισε ο πρωθυπουργός το μακέλεμα του λιβυκού λαού από τους ιμπεριαλιστές, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας
 
«Εθνικά συμφέροντα»βάφτισε τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των πολυεθνικών στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι η εμπλοκή στην επέμβαση στη Λιβύη υπαγορεύεται από αυτά και ζήτησε συναίνεση στην επιλογή αυτή.
Ο πρωθυπουργός μετέφερε χτες στη Βουλή αυτούσια την επιχειρηματολογία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εμπλέκονται στη βρώμικη επέμβαση, λέγοντας ότι όλα γίνονται για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.
Είπε χαρακτηριστικά ότι «ο συνταγματάρχης Καντάφι αντέδρασε με απίστευτη σκληρότητα» και «ξεκίνησε μαζικό πόλεμο εναντίον αμάχων», γι' αυτό «οι ενέργειες υποχρέωσαν την διεθνή κοινότητα να λάβει αποφάσεις».
Υπερασπίστηκε με σθένος τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι είναι «το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο» και ότι πρόκειται για «απόφαση απολύτως συμβατή με το διεθνές δίκαιο», για την οποία «κανένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έθεσε βέτο». Τόνισε, επίσης, παίζοντας με τις λέξεις, ότι «δεν ήταν απόφαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», ούτε «μια απόφαση της Δύσης», αλλά απόφαση με «ευρύτατη διεθνή συναίνεση».
Κωδικοποιώντας τους λόγους της ελληνικής συμμετοχής στην επέμβαση στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιθυμεί «να συμβάλουμε στην ενίσχυση της διεθνούς μας αξιοπιστίας». Συνέδεσε το θέμα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αντιτασσόμαστε στις αποφάσεις του ΟΗΕ όταν τις επικαλούμαστε για την Κύπρο ή την ΠΓΔΜ».
 
 

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η εμπλοκή της Ελλάδας γίνεται για να αποφευχθούν καινούριες μεταναστευτικές ροές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή» και πως η Ελλάδα «θα είναι παρούσα»για «να αποφευχθούν εξελίξεις που θα οδηγούσαν σε μία ευρύτερη αποσταθεροποίηση και καταστολή των εξεγέρσεων με προσφυγιά».
Επίσης, με έμμεσο τρόπο, ενέπλεξε την ελληνική εμπλοκή και στο θέμα της λεγόμενης οικονομικής κρίσης, αναφέροντας πως «όσοι είχαν ξεχάσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας τώρα τον ανακαλύπτουν» και «αυτό θα πρέπει να καθορίσει όλες τις εξελίξεις στην ΕΕ». Ως ένα ακόμη επιχείρημα παρέθεσε τις μελλοντικές σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης, σημειώνοντας ότι «ο λιβυκός λαός την επόμενη μέρα πρέπει να ξέρει ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχει έναν πραγματικό φίλο», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα δεν θα γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος».
Τέλος, υποστήριξε πως η ελληνική συμμετοχή άπτεται και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επικαλούμενος τηλεγράφημα ειδησεογραφικού πρακτορείου, τόνισε ότι «η Τουρκία είναι πρόθυμη να αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις για τον έλεγχο της περιοχής μεταξύ Βεγγάζης και Κρήτης».
Συγκαλύπτει το μέγεθος της εμπλοκής
Οσον αφορά στη φύση και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής εμπλοκής ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «στην κρίση αυτή η Ελλάδα τηρεί στάση υπευθυνότητας προστατεύοντας το εθνικό μας συμφέρον» και «παρέχουμε υπηρεσίες επικουρικές», με «υποστηρικτική χρήση της βάσης της Σούδας», ενώ «μετέχει μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού». Ανέφερε, επίσης, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται εκτός του βεληνεκούς πιθανών εχθροπραξιών», τονίζοντας ότι «η χώρα οφείλει να έχει παρουσία και φωνή σε αυτές τις εξελίξεις», αφού δημιουργείται«νέο περιβάλλον ασφάλειας και δημοκρατίας».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα». Προσπαθώντας εξάλλου να απαντήσει στην αναφορά της Αλ. Παπαρήγα σε παλιότερη δήλωσή του σχετικά με τις εισηγήσεις του πρώην υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δήλωσε υποκριτικά ότι «εγώ έκανα μια δήλωση που ήταν η αποτύπωση μιας αλήθειας» και ότι «η θέση μας διαφοροποιήθηκε από την συμμαχία και μάλιστα είχα πολλές επισκέψεις τότε από τον Αμερικανό πρέσβη».

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: