Βελγικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στο μακελειό στη Λιβύη, «ξαποστένουν» στον Αραξο. Κατά τα άλλα, η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο, σύμφωνα με την κυβέρνηση...
Τα επόμενα βήματα της επέμβασης στη Λιβύη θα συζητήσουν, σήμερα, οι συμμετέχοντες στη «Σύνοδο» που διοργανώνει η βρετανική ηγεσία, όπου κάτω από το κλίμα «ομοψυχίας» και δήθεν «ευαισθησίας για το λιβυκό λαό» κρύβονται τα «μαχαίρια» που έχουν βγει για τη λεία του φυσικού πλούτου της Λιβύης και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που συγκρούονται.
Σαράντα αντιπροσωπείες αναμένονται σήμερα στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι και του ΝΑΤΟ, της Αφρικανικής Ενωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, προκειμένου, όπως διακήρυττε, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε κοινή ανακοίνωσή του με τον Γάλλο πρόεδρο, «η διεθνής κοινότητα, ενωμένη, να συνεχίσει την επιχείρηση υπέρ του λιβυκού λαού».
Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων έχει, ήδη, τεθεί σε ισχύ. Οι Κάμερον και Σαρκοζί, και πάλι μαζί, κάλεσαν εκ νέου «όσους έχουν πλέον συνειδητοποιήσει» ότι η ηγεσία Καντάφι δεν έχει πολύ μέλλον, να «συμμετάσχουν ενεργά στη μεταβατική περίοδο που έχει, ήδη, αρχίσει και να πάρουν μέρος σε πολιτικό διάλογο και με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Βεγγάζης, προκειμένου να δρομολογηθούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και να προετοιμαστεί η διενέργεια εκλογών».Οι δηλώσεις και η κοινή έκκληση Κάμερον και Σαρκοζί έγιναν μία μέρα μετά την επίσημη ανάληψη της διοίκησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος της Λιβύης από το ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής του, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι στο εξής «διασφαλίζεται η ενότητα διοίκησης». Είναι σίγουρο ότι οι ιμπεριαλιστές με τις αεροπορικές επιδρομές ενισχύουν τους αντικαθεστωτικούς, ωστόσο οι διασταυρωμένες πληροφορίες για τις μάχες στη Λιβύη συνεχίζουν να έρχονται με το σταγονόμετρο, οι διαψεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη, και ο ψυχολογικός πόλεμος εκατέρωθεν παραμένει ισχυρός.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας την ανάληψη των επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ, επέμεινε στην επωδό της «προστασίας των αμάχων» και στα «περί σαφούς επιχείρησης», ενώ με ενδιαφέρον αναμενόταν, αργά χτες, το σχετικό του διάγγελμα.
Η Ρωσία δημόσια διατύπωσε τη διαφωνία της με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Λιβύη. «Θεωρούμε ότι η παρέμβαση του συνασπισμού, στο εσωτερικό, επί της ουσίας, στον εμφύλιο πόλεμο, δεν εγκρίνεται από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ. Ταυτόχρονα επέμεινε στην ορθότητα της απόφασης της κυβέρνησής του, να μην ασκήσει το δικαίωμα του βέτο, δηλώνοντας πως «η προστασία των αμάχων παραμένει προτεραιότητά μας». Κάτι, όμως, που αποτελεί και το άλλοθι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, εκ μέρους της ρωσικής ηγεσίας κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός και ανάληψη διαμεσολαβητικών πρωτοβουλιών από την Αφρικανική Ενωση.
Πόλεμος σε όλα τα επίπεδα
Βήματα προς ανατολάς έκαναν, τα τελευταία 24ωρα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις υπό την κάλυψη των βομβαρδισμών των «συμμάχων». Ετσι, κατάφεραν να ανακαταλάβουν τις πόλεις Ρας Λανούφ, Ουκάιλ, Μπρέγκα και Μπιντ Τζαουάλ, αλλά οι πληροφορίες περί κατάληψης της, κομβικού συμβολισμού, πόλης Σύρτης, που είναι γενέτειρα του Καντάφι, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.
Την ίδια ώρα στη Μιζράτα, αργά χτες βράδυ, οι δυνάμεις του Καντάφι κήρυξαν κατάπαυση του πυρός και διαβεβαίωναν ότι επικρατεί ηρεμία και ότι αποκαθίστανται όλες οι υποδομές (νερό, ηλεκτρισμός). Μάλιστα, μετέφεραν στα περίχωρα ξένους δημοσιογράφους, χωρίς, όμως, να καταστεί δυνατή η είσοδος στην πόλη.
Παράλληλα με τις μάχες, συνεχίστηκε και ο ψυχολογικός πόλεμος, με την Ουάσιγκτον να φαίνεται ότι έχει αναλάβει τα ηνία αυτού του σκέλους της επιχείρησης πλέον. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, επανέλαβαν τις εκκλήσεις προς τους «συνεργάτες του Καντάφι» να τον εγκαταλείψουν και «προέβλεψαν» ότι «μπορεί να μην αντέξει πολύ ακόμη», καλλιεργώντας κλίμα...
Την ετοιμότητά της να διαμεσολαβήσει μεταξύ Καντάφι και αντικαθεστωτικών για να «επιτευχθεί κατάπαυση πυρός» επανέλαβε, για άλλη μια φορά, η τουρκική ηγεσία. Ανάλογη προθυμία διατύπωσε και η Αφρικανική Ενωση, που πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα, η οποία υποστήριξε ότι έχει καταλήξει «σ' ένα γενικό περίγραμμα προτάσεων διά μέσου των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί αποκατάσταση του διαλόγου και δρομολόγηση εκλογής νέων δημοκρατικών θεσμών». Με τις προτάσεις αυτές έχει συμφωνήσει η λιβυκή ηγεσία και η Αφρικανική Ενωση εξέφρασε την πρόθεση να τη συζητήσει με το Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών, ενώ αναμενόταν να την παρουσιάσει και στη σημερινή Σύνοδο του Λονδίνου. Στο μεταξύ, το Κατάρ αναγνώρισε χτες το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς να δίνονται όμως άλλες διευκρινήσεις. Πρόκειται για την πρώτη αραβική χώρα που κάνει το συγκεκριμένο βήμα, ενώ αυτό δεν είναι άσχετο με πληροφορίες που υπάρχουν, ότι ήδη οι αντικαθεστωτικοί σε πετρελαϊκούς κόμβους που ελέγχουν πουλάνε το πετρέλαιο στο Κατάρ για να βγει στις αγορές.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου