Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή τις μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών των αραβικών χωρών και την αντιπαράθεσή τους με τα πολύχρονα δεσποτικά καθεστώτα. Η ανατροπή των ολιγαρχικών απολυταρχικών καθεστώτων φαίνεται να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πολιτικοκοινωνική χειραφέτηση των λαών στις χώρες αυτές.
Έχουμε καταδικάσει από την αρχή την εγκληματική συμπεριφορά του καθεστώτος Καντάφι ενάντια στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης, δηλώνοντας τη στήριξή μας στη δημοκρατική αντιπολίτευση.
Θεωρήσαμε, επίσης, σημαντική υπόθεση τη νίκη των πολιτών στη χώρα αυτή, γιατί το αιματηρό σταμάτημα της εξέγερσης δε θα είχε μόνο σημαντικό κόστος για το λιβυκό λαό αλλά θα ανέκοπτε και το δημοκρατικό ρεύμα στις άλλες αραβικές χώρες.
Θα επιβεβαίωνε, έτσι, το λουτρό αίματος ως επιτυχή πολιτική αντιμετώπισης των πολιτών που διψούν για δημοκρατία.Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούμε ως σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -έστω και με την ανοχή κάποιων χωρών- για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μια και το καθεστώς Καντάφι χρησιμοποιούσε την πολεμική του αεροπορία για να βομβαρδίσει τους πολίτες. Είχαμε, όμως, έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση αυτή θα σήμαινε και τη στρατιωτική εμπλοκή χωρών της Δύσης, γι' αυτό και δεν υπερψηφίσαμε στο ευρωκοινοβούλιο τη σχετική πρόταση.
Μια τέτοια επέμβαση «ένοπλου ανθρωπισμού» δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και ανησυχίες, πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από χώρες που στήριζαν μέχρι πριν λίγο τον Καντάφι και συνεργάζονταν στενά μαζί του. Θεωρούμε υπερβολική και αδιάκριτη τη χρήση όπλων και την καταδικάζουμε, ενώ έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμβατότητα της επίθεσης με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαφωνούμε ριζικά με την υιοθέτηση της βίας ως μεθόδου επίλυσης των προβλημάτων, τόσο στις διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό κάθε κοινωνίας. Η λογική των στρατιωτικών επεμβάσεων δε μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Οι ευθύνες της διεθνούς κοινότητας είναι μεγάλες, τόσο όσον αφορά τη στάση της απέναντι στο αδίστακτο καθεστώς Καντάφι όσο και απέναντι στα καθεστώτα των χωρών της Μέσης Ανατολής που στηρίχτηκαν και συντηρήθηκαν επί χρόνια από δυνάμεις της Ευρώπης και της Αμερικής και θα πρέπει να απολογηθούν γι΄ αυτό.
Το "ανθρωπιστικό" ενδιαφέρον δεν νομιμοποιείται όταν είναι τόσο επιλεκτικό. Για να μιλήσουμε μόνο για τον αραβικό κόσμο, καμιά ευαισθησία δεν έχουν δείξει για τη Γάζα, το Μπαχρέιν, την Υεμένη και είναι εμφανής η προσπάθεια να ηγεμονεύσουν και να προστατεύσουν τις ζώνες οικονομικής-πολιτικής επιρροής τους. Το προκάλυμμα του ανθρωπισμού προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι της εξάρτησης, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Ακόμη και η απαγόρευση πτήσεων, από τη στιγμή που αποφασίστηκε, θα μπορούσε να επιβληθεί χωρίς ένοπλη επέμβαση και με χρήση αποκλειστικά τεχνολογιών ηλεκτρονικής εξουδετέρωσης των αεροπλάνων του καθεστώτος Καντάφι. Προτίμησαν τις θεαματικές πολεμικές επιδρομές για να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους και να εμφανιστούν και πάλι ως υπερασπιστές της «δημοκρατίας», που τους βολεύει μόνο όταν είναι στα μέτρα τους και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.
Στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης στους Λίβυους πολίτες αλλά και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες των άλλων αραβικών χωρών, που τη χρειάζονται όσο τίποτε. Παράλληλα, ελπίζουμε να πάρουν σύντομα την κατάσταση στα χέρια τους και στηρίζουμε τις εκκλήσεις προς το καθεστώς Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία. Στο μέτρο που μας αντιστοιχεί και δίχως αυταπάτες, θα επιμένουμε με βάση τις αρχές και τις αξίες μας, απαιτώντας από τη διεθνή κοινότητα να μην προωθεί πρακτικές πολέμου και η ελληνική κυβέρνηση, που όλο αυτό το διάστημα απέφευγε να καταδικάσει το λιβυκό καθεστώς για το λουτρό αίματος, να αρνηθεί αυτού του τύπου την εμπλοκή.
Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου