Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο ρ/ς Ράδιο 9 - 10/03/11



Για την οικονομία, τις υστερήσεις στα δημόσια έσοδα και την παραίτηση του κ. Γεωργακόπουλου.
«Το πρόβλημα ξεκινά καταρχήν από τις φοροαπαλλαγές, απ' το τζάμπα χρήμα που δίνεται στους μεγάλους επιχειρηματίες και στη συνέχεια βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα της είσπραξης των φόρων. Γιατί, αν ξεκινήσουμε από την είσπραξη των φόρων, αφήνουμε στο απυρόβλητο τις φοροαπαλλαγές. Π.χ. οι εφοπλιστές παίρνουν πετρέλαιο χωρίς ειδικό φόρο. Πρέπει να ξεκινήσουμε από όλο το φάσμα εσόδων - εξόδων, καταρχήν ποιος παράγει, ποιος εισπράττει κτλ. Η φοροείσπραξη, αν θέλετε το κυρίως κυνηγητό, γίνεται στους μεσαίους και τους μισθωτούς, γιατί οι άλλοι έχουν φοροαπαλλαγές. Από το 45% φορολογία που υπήρχε, έχουμε φτάσει στο 20% και στο 15%. Άρα υπάρχει το επίσημο, η φοροαπαλλαγή, στο όνομα της ανάπτυξης.
Βεβαίως υπάρχουν και τα χρέη, αλλά να σας πω και μια άλλη πλευρά: Όσο περνάν τα χρόνια και αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα χρωστάνε, γιατί δεν θα έχουν πραγματικά, δεν μιλάω για αυτούς που «κατ' επάγγελμα» δεν πληρώνουν».
Για τη δημοσκόπηση που δείχνει ψηλά τα ποσοστά της Λεπέν.
«Αυτό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο -και δεν μιλάω για τον Μεσοπόλεμο- για τη σύγχρονη περίοδο. Όταν π.χ. η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, ανεξάρτητα αν έχουν διαφορές μεταξύ τους, καλλιεργούν την άποψη ότι μονόδρομος είναι αυτή η πολιτική και επομένως πρέπει να βρούμε μερικές διαχειριστικές παραλλαγές, είναι φυσικό η απογοήτευση του κόσμου να πηγαίνει σε μία τέτοια εξέλιξη, γιατί επέρχεται μια γενική συντηρητικοποίηση. Επομένως αυτό που διαφοροποιεί και ριζοσπαστικοποιεί το λαό είναι η αντικαπιταλιστική συνείδηση. Αν δεν την αποκτήσεις είναι φυσικό να εμπλακείς μέσα σε μια τέτοια κατάσταση. Δεν είμαι τόσο βέβαιη ότι έτσι θα πάνε τα πράγματα στη Γαλλία, το λέω με επιφύλαξη, δεν είμαι ειδική μελετήτρια των γαλλικών πραγμάτων. Πιστεύω ότι η προβολή αυτή έχει να κάνει με το ότι θέλουν να υφαρπάξουν ψήφους. Θυμάστε τι είχε γίνει την άλλη φορά με τον Λεπέν; Ότι κινδυνεύει να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι κομμουνιστές και οι σοσιαλιστές ψήφιζαν τον Σιράκ. Μπορεί να πάμε σε ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή στο όνομα της Μαρί Λεπέν, ψηφίστε τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο ή τον συντηρητικό».
Για το μεταναστευτικό
Μία συντηρητική στροφή έχουμε και στην Ελλάδα, με το μεταναστευτικό...
«Δεν μπορώ να πω για γενική στροφή, αλλά ωστόσο υπάρχουν και θετικές διεργασίες στη συνείδηση του κόσμου, δεν έχουν βγει όλες στην επιφάνεια. Αλλά ταυτόχρονα αυτές οι διεργασίες στο άλλο σκέλος τρέφουν αυτό που λέτε».
Σας βρίσκει σύμφωνη η διαχείρισης της υπόθεσης των μεταναστών στην Υπατία από την πλευρά της κυβέρνησης;
«Εμείς από την αρχή είχαμε ορισμένες επιφυλάξεις με όλο τον τρόπο που οργανώθηκε αυτή η υπόθεση, που κατά κάποιο τρόπο προκαλούσε πρόσθετες δυσκολίες, όχι ο αγώνας για τους μετανάστες. Αλλά παρ' όλα αυτά εμείς δεν πάψαμε ούτε ένα λεπτό να είμαστε υπέρ των μεταναστών. Η κυβέρνηση μπορούσε να αξιοποιήσει τα νομικά όπλα που είχε, εμείς αυτό είπαμε, πολύ πιο πριν. Παλεύει ανάμεσα στην πολιτική της μηδενικής ανοχής και στην πίεση που δέχεται από μια σειρά αγώνες».
Το ΚΚΕ θα οδηγούσε τους μετανάστες στη Νομική;
«Όχι. Κοιτάξτε εμείς σεβόμαστε τις μορφές πάλης που επιλέγει ο κάθε χώρος και την απεργία πείνας κτλ., εφόσον το επιλέγει συνειδητά. Όλη αυτή η ιστορία είχε αρκετά προβλήματα, αλλά να το ξεκαθαρίσω, είμαστε εναντίον της ποινικοποίησης. Γιατί έχει αρχίσει ο εισαγγελέας να καλεί την επιτροπή αλληλεγγύης, με την οποία έχουμε διαφωνίες, είναι γνωστό, αλλά άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα η ποινικοποίηση».
Για τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου
«Κατάργηση αυτού του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που γνωρίζουμε. Είναι άλλο πράγμα το ποδόσφαιρο ή γενικά ο αθλητισμός να μην είναι οργανωμένος σε μία ας πούμε τυχαία ερασιτεχνική βάση. Αλλά από τη στιγμή που στο ποδόσφαιρο έχουμε επαγγελματικές ομάδες, έχουμε αγοραπωλησίες, έχουμε χορηγούς επιχειρηματίες, όπου μπορεί να γίνεται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέχρι επένδυση σε κοινωνικό προφίλ του επιχειρηματία. Εκεί τα πράγματα χάνονται».
Ένα σχόλιό σας για αυτά που διαβάζουμε ως πρώτο θέμα και στις πολιτικές εφημερίδες για τα «βρώμικα δίκτυα» κ.α;
Θα σας πω κάτι για να πω και το παράπονό μου τώρα. Πριν λίγες βδομάδες μέσα στην αίθουσα της βουλής οργανώσαμε συνάντηση που υπήρχαν όλες οι ομοσπονδίες των αθλημάτων. Από το σκάκι μέχρι βεβαίως το ποδόσφαιρο. Καλέσαμε τους παράγοντες και κάναμε μία συζήτηση για τον αθλητισμό, κράτησε πολύ παραπάνω απ' ότι περίμενα. Δεν προβλήθηκε ούτε στα αθλητικά των εφημερίδων. Εννοώ ότι δώσαμε μία βαρύτητα, βάλαμε την πρότασή μας, κάναμε εισηγήσεις, καλέσαμε τα ΜΜΕ, μίλησαν όλοι οι φορείς για περίπου τρεις ώρες και αυτό δεν προβλήθηκε πουθενά».
Για την απάντηση του λαού και τις κινητοποιήσεις
«Τα πράγματα δεν θα είναι ακίνητα. Εμείς πιστεύουμε, μπορεί αρχικά με αργά βήματα και αργότερα με πιο γρήγορα, θα υπάρχει απάντηση από το λαό, θα υπάρχει παρέμβαση. Κανένας λαός δεν αυτοκτόνησε».
Βλέπετε εξεγέρσεις;
«Στρακαστρούκες εξεγέρσεις δεν έχουν νόημα, είναι χαμένες από πριν. Εμείς δίνουμε πολλή σημασία στο συνειδητό παράγοντα, στη συνειδητή επιλογή να χαράξεις το δρόμο, να ξέρεις και τις δυσκολίες που έχει αυτός ο δρόμος, εμείς δεν λέμε ότι ο δρόμος του αγώνα είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: