Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

H Aλέκα Παπαρήγα για τα διαχρονικά ζητήματα της βίας με αφορμή τα επεισόδια κατά την λήξη του αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού



Εκδήλωση του ΚΚΕ στην Βουλή με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα



Εισαγωγική αναφορά για τα διαχρονικά ζητήματα της βίας με αφορμή τα επεισόδια 
κατά την λήξη του αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού

Είναι γνωστό ότι το γήπεδο αποτελεί ένα χώρο που μπορούν να υπάρξουν εξάρσεις αυθορμητισμού, αλλά και οργανωμένες ενέργειες, που ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και την μορφή μπορεί να έχουν το στοιχείο της συλλογικότητας, της δημιουργικότητας, της αυτενέργειας. Η βία στα γήπεδα αποτελεί αντανάκλαση της βίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που δέχεται καθημερινά ο εργαζόμενος, ο νέος της λαϊκής οικογένειας στους χώρους δουλειάς, στην εκπαίδευση κ.α. Την αγανάκτηση και την οργή για την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που ζει την εκφράζει στο γήπεδο.

Το κράτος μέσα από τους μηχανισμούς του προσπαθεί να ελέγξει και να εκτονώσει το φαινόμενο. Χωρίς να μπορεί να το λύσει, προτιμά να το περιορίζει στο γήπεδο με κατασταλτικούς μηχανισμούς, παρά να το αντιμετωπίζει στους τόπους δουλειάς, στη παραγωγή. Φοβάται σε φάση κρίσης μήπως αυτή η συλλογικότητα και η οργάνωση πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά ενάντια στο κράτος και την άρχουσα τάξη. Ομάδες «φιλάθλων» ή τμήματά τους χρησιμοποιούνται σαν παραστρατιωτικοί μηχανισμοί που «γυμνάζονται» στο γήπεδο για να οργανώνουν προβοκάτσιες στις διαδηλώσεις.
Έχουμε καταγγείλει, την ημέρα που έγινε η δολοφονία των τραγικών θυμάτων της ΜΑΡΦΙΝ, ότι είχαν ανατεθεί σε κάποια μέλη ομάδων - «φιλάθλων», σε εισαγωγικά το θέτουμε, να δοκιμάσουν να επεκτείνουν την προβοκάτσια στο χώρο των διαδηλώσεων με στόχο να εξισώσουν την βία στα γήπεδα, την εγκληματικότητα χαμηλής και υψηλής στάθμης, με την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού. Μάλιστα τώρα τελευταία, τα συνθήματα της ανυπακοής, της απειθαρχίας, της κατάργησης των υψηλών διοδίων, κατά της αύξησης των εισιτηρίων, τα ενοχοποιούν ως συνθήματα που υποκινούν γενικά και αφηρημένα την βία. Κάνουν πως δεν βλέπουν ότι η βία στα γήπεδα, που είναι πανευρωπαϊκό και διεθνές φαινόμενο, υπήρξε πριν τις κινητοποιήσεις, πριν το κάλεσμα της ανυπακοής και απειθαρχίας. Ανυπακοή και απειθαρχία είναι ακριβώς ένα σύνθημα που στρέφεται κατά της αντικοινωνικής και αντιλαϊκής βίας, κατά της βίας του πολιτικού συστήματος που εξαπολύεται σε όποιον θέλει να αντισταθεί, να αντιδράσει στην ταξική αδικία, στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση.
Επιχειρηματικοί όμιλοι - ιδιοκτήτες ομάδων προσπαθούν να καθοδηγήσουν και να ελέγξουν τη βία στα γήπεδα, να προστατεύσουν το εμπορευματοποιημένο αθλητικό προϊόν (π.χ. προσπάθεια για μεταφορά των επεισοδίων εκτός γηπέδου ώστε να έχουνε αύξηση εισιτηρίων, αύξηση τζίρου στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται μέσα και γύρω από τα γήπεδα κλπ.) Είναι αλήθεια ότι δεν το καταφέρνουν πάντα και γι αυτό ενισχύουν σχέδια καταστολής όταν το φαινόμενο έχει έξαρση. Την ίδια ώρα με δηλώσεις τους ενισχύουν τον αθλητικό χουλιγκανισμό.
Η βία στα γήπεδα ενισχύθηκε με την καθιέρωση του επαγγελματικού αθλητισμού που δεν έχει να κάνει με την στήριξη των αθλητών ώστε απερίσπαστοι να ασχολούνται με τα διάφορα αθλήματα, αλλά με την υπαγωγή των ομάδων στις δραστηριότητες, τις φιλοδοξίες και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματιών.
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα επεισόδια στα γήπεδα είτε προκαλούνται, είτε αξιοποιούνται για την εφαρμογή ή την δοκιμή κατασταλτικών σεναρίων και σχεδιασμών που αργά ή γρήγορα γενικεύονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Ενδεικτικό είναι ότι ετοιμάζονται νέα σενάρια που συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια της κυβερνήσεις, όπως η αναβάθμιση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) κ.α. Έχουμε κάθε δικαίωμα να μη εμπιστευόμαστε και αυτή τη διαδικασία που μπορεί να οξύνει και την καταστολή και την βία γιατί δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το ζήτημα στην ρίζα του.
Επιτρέψετε μου να κάνω κι ένα ακόμα σχόλιο, σε όλα σχεδόν τα δελτία ειδήσεων ακούσαμε κατηγορίες κατά της βίας με το επιχείρημα ότι γινόμαστε ρεζίλι στην Ευρώπη και ότι δεν θα έρχονται ξένοι επαγγελματίες στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν είναι η Ελλάδα το μοναδικό μαύρο πρόβατο. Σε όλη την Ευρώπη ανθεί το αντικοινωνικό αυτό φαινόμενο. Ανεξάρτητα από τα σκαμπανεβάσματα, το θέμα είναι πριν απ' όλα ότι πληγώνονται και τραυματίζονται τα νιάτα της Ελλάδας, δηλητηριάζονται με την μετατροπή του αθλητισμού σε ένα άθλιο εμπόριο του πιο σκληρού ανταγωνισμού.
Προκλητική λιτότητα για την φυσική αγωγή και τον αθλητισμό στο όνομα της κρίσης, που προϋπήρξε όμως, όπως προϋπήρξαν και όλα τα κοινωνικά προβλήματα
Εμείς όπως ξέρετε δεν μιλάμε μόνο για αθλητισμό και αθλητές, αλλά για φυσική αγωγή και αθλητισμό. Η πρώτη αποτελεί τη βάση για την άνθιση του αθλητισμού, την ανάδειξη ταλέντων, την ολόπλευρη βοήθεια όλων εκείνων που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και τις δημιουργικές του δυνατότητες που σήμερα όμως υπονομεύονται συστηματικά.
Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται λίγο μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης που αφορά τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό στη χώρα μας και ενώ η πρώτη δέσμη μέτρων που έχουν παρθεί, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, και στον χώρο αυτό, χτυπάει ακόμα περισσότερο, δίνει την χαριστική βολή στο δικαίωμα στην σωματική άσκηση για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Αναμένεται επίσης (με βάση δημοσιεύματα στο Τύπο) η κατάρτιση νομοσχεδίου που παράλληλα με αλλαγές στα ζητήματα της βίας, του ντόπινγκ (μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στα πλαίσια της στρατηγικής των ιδιωτικοποιήσεων), ένα νομοσχέδιο που μεταφέρει τον περίφημο αντιλαϊκό Καλλικράτη στον Αθλητισμό, δηλαδή για συγχώνευση σωματείων, ομοσπονδιών προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για επιχειρηματική δραστηριότητα και μείωση έως κατάργηση και αυτής της ισχνής κρατικής επιχορήγησης.
Ο προϋπολογισμός για το 2011 για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτόν της προηγούμενης χρονιάς, κάνοντας ακόμα πιο ισχυρό τον προσανατολισμό της κυβέρνησης για πλήρη παράδοση της ανάγκης για σωματική άσκηση του λαού και της νεολαίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Καθιερώνεται η κερδοσκοπική και ακριβή ανταποδοτικότητα στην αξιοποίηση - συντήρηση ή και κατασκευή νέων υποδομών σε επίπεδο δήμων και περιφέρειας, με διευρυμένες περικοπές στα αθλητικά σωματεία στη γειτονιά.
Ο περσινός προϋπολογισμός για την ΓΓΑ ήταν ήδη μειωμένος κατά 11% (περίπου 201.000.000€) με βάση το 2009. Μέχρι τις 30/9/2010 οι δαπάνες είχαν ανέλθει στα 198.000.000€ και φέτος προϋπολογίζονται από το υπουργείο για την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού 129.000.000€. Αν προσθέσει κανείς και τα 29.000.000€ που προϋπολογίζονται για αθλητικές δαπάνες από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μιλάμε για μείωση 20% από τον περσινό προϋπολογισμό).
Πως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα
Οι Ομοσπονδίες που δραστηριοποιούνται συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τις ολοένα και λιγότερες παροχές από το κράτος. Σύμφωνα με καταγγελίες η ΓΓΑ σχεδιάζει να δώσει μόνο το 33% της συνολικής χρηματοδότησης για το 2011. Τα όποια προγράμματα ανάπτυξης και αν υπήρχαν, είτε σταμάτησαν, είτε υπολειτουργούν. Τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (ΕΑΚ) - ευθύνη της ΓΓΑ - πάνε για κλείσιμο. Για παράδειγμα τα κολυμβητήρια στη Θεσσαλονίκη που χρωστάνε 400.000€ για φυσικό αέριο. Αυτό θα επιδράσει και στο μέλλον των εργαζόμενων. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι τα ΕΑΚ να επιδιώκουν την εκμετάλλευση της περιουσίας τους και να διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους με αμοιβή.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γιώργου Νικητιάδη στη Βουλή:«Γήπεδα, στάδια, κολυμβητήρια; Να μάθουν να παράγουν και χρήμα. Μπορούν να το παράξουνε. Εμείς πρέπει να δώσουμε τις κατευθύνσεις και σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η κατεύθυνση που δίνει και η Ε.Ε....». Πρόσφατη εξέλιξη που να επιβεβαιώνουν τα παραπάνω έχουμε στο ΕΑΚ Λάρισας που κάνει έξωση σε μια σειρά Σωματεία (ερασιτεχνική ΑΕΛ, Πηνειό, Πελασγιώτιδα, Τοξότη και Πελασγό), που χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια χώρους του ΕΑΚ για άθληση, για αποδυτήρια και γραφεία.
Επί της ουσίας τα σωματεία θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο από τα πενιχρά έσοδα που έχουν, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους αθλητικούς χώρους. Αλλά και στο ΟΑΚΑ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν παραχωρηθεί χώροι σε ιδιώτες (εκτός από τις ΠΑΕ που το θεωρούν ιδιοκτησία τους) με ενοίκιο ή χωρίς, προκειμένου να πουλάνε υπηρεσίες στο λαό και στη νεολαία της περιοχής.
Τμήματα των κλειστών προπονητηρίων έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι τα λειτουργούν ως πριβέ γυμναστήριο, ως ιδιωτικό χώρο για μαθήματα μπιτς-βόλεϊ, ως σχολή πολεμικών τεχνών ή ως αίθουσα εκδηλώσεων.
Ανάλογα τμήματα έχουν δοθεί και από το χώρο του κολυμβητηρίου, όπου λειτουργεί ιδιωτική σχολή χορού, και από το ποδηλατοδρόμιο, όπου υπάρχει επίσης ιδιωτική σχολή καράτε. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και την εκμετάλλευση από ιδιώτη των 10 γηπέδων τένις που ουσιαστικά ήταν από τις πρώτες εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν το 2006. Σε μερικές περιπτώσεις η νέα διοίκηση του ΟΑΚΑ αγνοεί τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, ενώ σε κάποιες άλλες ο ιδιώτης είναι εξαφανισμένος όσον αφορά στο κομμάτι των υποχρεώσεών του.
Τα αθλητικά σωματεία πιέζονται εδώ και καιρό. Η κρατική χρηματοδότηση έχει ουσιαστικά κοπεί. Αναγκάζονται είτε να διαλυθούν είτε να συγχωνευθούν με άλλα, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας. Πρόσφατα παραδείγματα είναι ότι και ιστορικά σωματεία όπως ο ερασιτέχνης ΠΑΟ στο βόλεϊ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Και το πιο καλοπροαίρετο σωματείο σπρώχνεται στην αναζήτηση χορηγού ή σπόνσορα για την επιβίωσή του. Αναπτύσσεται δηλαδή η επιχειρηματική δραστηριότητα με ανταλλάγματα. Αυτό διαμορφώνει και αντίστοιχη συνείδηση στους ανθρώπους του χώρου, από μέλη διοικήσεων μέχρι αθλητές και γονείς. Η αντιμετώπιση του παραγοντισμού που επικαλείται η κυβέρνηση ουσιαστικά κρύβει ότι στόχος της κατηγοριοποίησης ήταν η ακόμη μεγαλύτερη περικοπή της χρηματοδότησης. Ο παραγοντισμός είναι παιδί των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τον καλλιεργούν χρόνια τώρα προκειμένου να ελέγχουν τον χώρο. Στόχος δεν είναι η κάλυψη των αναγκών. Αν το ήθελε αυτό θα το είχε κάνει. Έτσι θα καταπολεμούσε και τον παραγοντισμό. Στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο του αθλητισμού, πέρα από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα, πλέον θα διεισδύουν επιχειρηματίες ακόμη και σε αθλήματα που μέχρι τώρα δεν είχαμε αντίστοιχα φαινόμενα.
Όσο αφορά στα προγράμματα της ΓΓΑ στους Δήμους είναι γνωστό ότι η ΓΓΑ κάλυπτε το 75% των οικονομικών εξόδων, ενώ το υπόλοιπο το κάλυπταν οι Δήμοι. Τα προγράμματα δεν αφορούσαν όλα τα ενδιαφέροντα, όλα τα αθλήματα και τις περισσότερες φορές αναφέρονταν σε μικρό κομμάτι του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους στατιστικούς δείκτες του υπουργείου στα προγράμματα «Άσκηση για όλους» για το 2008-09 συμμετείχε μόνο το 2% του συνολικού πληθυσμού, ενώ επιστημονικά στηρίζονταν σε 900 μόνο γυμναστές. Πέρα από τα προγράμματα αυτά, οι Δήμοι λειτουργούσαν και δικά τους αυτοτελή προγράμματα με πρόσληψη γυμναστών και αξιοποίηση των υποδομών τους. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη όλα αυτά θα λειτουργούν από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας.
Επιπτώσεις έχουμε και στους χώρους εκπαίδευσης. Πρόσφατα η κυβέρνηση ανέστειλε τα σχολικά πρωταθλήματα, που πέρα από τις παρατηρήσεις που έχουμε για τον τρόπο λειτουργίας τους και τους στόχους που εξυπηρετούσαν, θα αναστείλει τις αγωνιστικές δραστηριότητες στις υποδομές του αθλητισμού και θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο την νεολαία από τα οφέλη της σωματικής άσκησης που αφορούν τη θωράκιση της υγείας και της προσωπικότητας.

Η σωματική άσκηση σύμφωνα με μελέτες είναι περιθωριοποιημένη κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας

Τα τελευταία χρόνια ο χρόνος που αφιερώνεται στη Φυσική Αγωγή (ΦΑ) στην ΕΕ έχει μειωθεί σταδιακά. Από το 2002 μειώθηκε από τα 121 στα 109 λεπτά εβδομαδιαίως στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τα 117 λεπτά στα 101 λεπτά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ η έρευνα συνιστά σωματική άσκηση για τα παιδιά και τους εφήβους διαρκείας 60 λεπτών ημερησίως! Σε γενικούς όρους, τα παιδιά βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τις γενιές των του 1970 και του 1980. Το μεγάλο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών οφείλεται κυρίως στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στις εγκαταστάσεις και ανεπαρκής εξοπλισμός.
Ο αριθμός των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής (ΚΦΑ) δεν είναι επαρκής σε σχέση με τους μαθητές και η ποιότητα κατάρτισης των ΚΦΑ δεν είναι ικανοποιητική. Ο γενικός προσανατολισμός που δίνεται στα ΤΕΦΑΑ, παρ' όλες τις αντιστάσεις που υπάρχουν, αφορά τη θεωρητικοποίηση του προγράμματος σπουδών με την διείσδυση μαθημάτων όπως το αθλητικό μάνατζμεντ. Οι ώρες ΦΑ στα αναλυτικά προγράμματα εξακολουθούν να είναι μειωμένες, αλλά και όταν υπάρχουν δεν σημαίνει και ότι πραγματοποιούνται.
Τέλος σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τόσο στην ΕΕ όσο και στη χώρα μας, μέσα από έρευνες διαπιστώνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν σοβαρές ασθένειες που θα χτυπήσουν κυρίως τη σωματική και ψυχική υγεία του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Αφού εντείνονται τα προβλήματα που αφορούν την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, την έκταση της παχυσαρκίας στις μικρές ηλικίες και την εμφάνιση προβλημάτων υγείας (καρδιακά νοσήματα, καρκίνος, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες κ.ά.) στους νέους.
Η άποψη μας
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας για τον προσανατολισμό της ΦΑ και του Αθλητισμού ως μέσο, ως εργαλείο προσέλκυσης τουριστών, αθλητικών ομάδων, διεθνών κ.λπ., δηλαδή, ο αθλοτουρισμός όπως συνηθίζεται ν' αναφέρεται.
Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να καλύψει τις ανάγκες του κάθε αθλήματος. Είναι να διευκολύνει και να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο την διείσδυση του κεφαλαίου στον τομέα του Αθλητισμού αξιοποιώντας την μαζικότητα, την δημοφιλία και την λαϊκότητα των αθλημάτων. Προωθεί την κατηγοριοποίηση για να κατοχυρώσει και νομοθετικά, την επιχειρηματική δραστηριότητα, την ανταποδοτικότητα και την οριστική παράδοση αθλημάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε ορισμένα αθλήματα αποτελεί αντανάκλαση της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο του αθλητισμού και των αντίστοιχων προϊόντων της βιομηχανίας θεάματος που έχει στηθεί γύρω απ' αυτά. Το πάντρεμα αθλητισμού - τουρισμού εντάσσεται σ' αυτή την λογική. Ο αθλητισμός σε ρόλο ατραξιόν για τους τουρίστες με διοργάνωση δραστηριοτήτων, τουρνουά με μεγάλα ονόματα κ.α. ως μέρος στα πακέτα προσφοράς με ταυτόχρονη προσέλκυση εταιρειών. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην πραγματοποίηση μεγάλων γεγονότων π.χ. κλασσικός μαραθώνιος που αξιοποιούνται σ' αυτή την κατεύθυνση.
Όσο για τα ίδια τα αθλήματα η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται υπαρκτά προβλήματα διαχείρισης και οικονομικού ελέγχου των ομοσπονδιών, καθώς και το θολό όπως το ονομάζει τοπίο με τα σωματεία μαϊμού. Με το πρόσχημα της «τάξης» στα οικονομικά, ουσιαστικά στραγγίζει την χρηματοδότηση των αθλημάτων, αποκόβει την ανάπτυξη τους και στερεί το δικαίωμα για σωματική άσκηση από την λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.
Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν το Υπουργείο μιλάει για «Καλλικράτη» στον Αθλητισμό μιλάει για συγχωνεύσεις σωματείων ως εργαλείο και μέσο για την διείσδυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των εσόδων τους οι Σύλλογοι τα αντλούν από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας. Η συγκέντρωση των παιδιών, των ακαδημιών, σημαίνει συγκέντρωση κεφαλαίου που αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις. Για παράδειγμα ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος αριθμεί στις Ακαδημίες του περίπου 4.000 παιδιά. Η συνδρομή το μήνα κυμαίνεται από 30€ μέχρι 40€. Χωρίς την συνδρομή ο Σύλλογος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η διοίκηση ψάχνει απεγνωσμένα να βρεθεί «σωτήρας». Ο προηγούμενος (Μ. Κυριακού ιδιοκτήτης του ΑΝΤ 1) έφυγε αφήνοντας χρέη. Γι αυτό και το ενδιαφέρον για το μέλλον του Συλλόγου δεν είναι απ' όλους καλοπροαίρετο. Ωθούν δηλαδή τους Συλλόγους να λειτουργήσουν σαν επιχειρήσεις, απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη.
Απ' την άλλη το ενδιαφέρον της κυβέρνησης μέσα από τα προγράμματα που εξήγγειλε ο Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Χρ. Αηδόνης δεν έχει ως αφετηρία την ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας, τη λήψη μέτρων που να αντιμετωπίζουν την αιτία των προβλημάτων. Εκφράζει τη δηλωμένη ανησυχία τους, γιατί αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν το κόστος για την υγεία, επιβαρύνουν τις κρατικές - εργοδοτικές δαπάνες και επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτό το «ενδιαφέρον» εξαντλείται σε αποσπασματικές, ανέξοδες για το κράτος «δυνατότητες» που θα «προσφέρουν» στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Δεν αφορά την εφαρμογή συλλογικών - κρατικών μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης με στόχο την εξάλειψη των κινδύνων αυτών (πρωτογενή πρόληψη). Δεν εννοούν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, άθλησης, εκπαίδευσης κλπ που θα συμβάλλουν σε αυτή τη κατεύθυνση. Να λοιπόν, γιατί τα προγράμματα του υπουργείου μόνο σαν ασπιρίνες μπορούν να χαρακτηριστούν. Απέχουν ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά ως περιεχόμενο, από τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ξεκινούν να εφαρμόζονται πιλοτικά προγράμματα και μετά σταματάνε γιατί κόβεται η χρηματοδότηση και για να συνεχίσουν χρειάζεται η συμβολή του οικογενειακού προϋπολογισμού. Θα εφαρμοστούν προγράμματα - κοροϊδία όπως αυτό της «Ημέρας άθλησης στους δρόμους» που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπου μια μέρα το χρόνο, δρόμοι των πρωτευουσών των νομών θα μετατρέπονται σε αθλητικές υποδομές για να ξεγελιέται ο λαός και η νεολαία με τη «συμμετοχή». Προωθούν την ατομική ευθύνη των εργαζομένων να «αποφεύγουν» τους κινδύνους, ενισχύοντας ταυτόχρονα την επιχειρηματική δραστηριότητα για μια σειρά από πραγματικές ή πλασματικές ανάγκες, προϊόντα και υπηρεσίες πρόληψης (π.χ. πανάκριβα προϊόντα διατροφής, γυμναστήρια, φάρμακα για τη πρόληψη π.χ. της χοληστερόλης κ.α.).
Η πρόταση μας
Είναι προφανές ότι αν δεν καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, αν δεν σταματήσει η σωματική άσκηση να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, η πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας δεν θα μπορέσει να γευτεί τα οφέλη από την συστηματικά οργανωμένη ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικότερα την Φυσική Αγωγή. Για μας ο δρόμος για την μόνιμη και οριστική ικανοποίηση της ανάγκης για σωματική άσκηση, περνάει μέσα από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού. Μόνο ένα τέτοιο κράτος μπορεί να σχεδιάζει τον αθλητισμό και να τον υλοποιεί βέβαια, έτσι ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες για αθλητισμό της πλειοψηφίας του λαού.
Το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο σχεδιασμός του κράτους για την Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη) ώστε όλα τα αθλήματα να αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες τους. Είναι προφανές ότι οι ανάγκες δεν είναι ίδιες για όλα τα αθλήματα. Γι αυτό χρειάζονται κριτήρια όπως η μαζικότητα κ.α. Κύριος στόχος είναι ότι μέσα από τη μαζική συμμετοχή του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, η διαμόρφωση ολοκληρωμένης κοινωνικής προσωπικότητας και η θωράκιση της υγείας. Το κράτος πρέπει να παρέχει την δυνατότητα αυτή, τόσο μέσα από το σχολείο, όσο και από το σωματείο που δραστηριοποιείται σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.
Η λύση επομένως για τις Ομοσπονδίες και για τα σωματεία, για τον κόσμο του αθλητισμού, δεν είναι να παλέψουν να ανέβουν «κατηγορία», αλλά να διεκδικήσουν από το κράτος την κάλυψη των αναγκών τους. Δεν μπορεί κριτήριο για την ενίσχυση και ανάπτυξη ενός αθλήματος να είναι αν πουλάει στην αγορά, αλλά αν μπορεί να συμβάλλει στην θωράκιση της υγείας και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, στην καλλιέργεια της άμιλλας κλπ.
Για το σκοπό αυτό χρειάζεται:
  • Ενιαίος Δημόσιος Κρατικός φορέας Φυσικής Αγωγής που θα έχει την συνολική ευθύνη για τον σχεδιασμό, την λειτουργία και τον έλεγχο της Φυσικής Αγωγής.
  • Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, σε κάθε τους έκφραση.
  • Διασύνδεση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο με το αθλητικό σωματείο και τη λειτουργία των Αθλητικών Οργανισμών Δήμων (Α.Ο.Δ.) κάτω από ένα ενιαίο σύστημα Φυσικής αγωγής και Αθλητισμού, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ για τις πραγματικές ανάγκες άθλησης των εργαζόμενων, των νέων, των γυναικών και άλλων ομάδων του πληθυσμού.
  • Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί: α) στην υγεία των μαθητών - αθλητών με ευθύνη του κράτους, παρέχοντας προληπτικές και εξειδικευμένες εξετάσεις ανά 3μηνο δωρεάν για όλους τους μαθητές και β) στην εξασφάλιση της παρουσίας αθλητίατρου σε όλες τις δραστηριότητες, αγώνες κ.τ.λ.
Η ΓΓΑ στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και της οικονομικής τάξης στις ομοσπονδίες, έχει αρχίσει εδώ και καιρό τις περικοπές. Την ίδια ώρα δεν διαθέτει προσωπικό για τον έλεγχο και καταγραφή της εικόνας και του έργου τόσο των προγραμμάτων κάθε Ομοσπονδίας, των σωματείων της, αλλά και των προγραμμάτων στους ΟΤΑ. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν μεγάλη ευθύνη για το ότι δεν υπήρχε έλεγχος στις Ομοσπονδίες.
Έλεγχος και καταγραφή μπορεί να γίνει και σε ατομικό και σε ομαδικό άθλημα όχι μόνο με ποσοτικούς δείκτες (π.χ. αριθμό αθλητών, τμημάτων ή και την απόδοση κλπ) αλλά και με ποιοτικούς δείκτες που να αφορά το βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα ζωής, την κοινωνικοποίηση του ατόμου. Αυτό προϋποθέτει η έρευνα να αξιολογείται στο αν συμβάλει στην ικανοποίηση των αναγκών, τόσο συνολικά όσο και σε τοπικό επίπεδο.
O αθλητικός κόσμος πρέπει να πάρει θέση. Προτείνουμε :
1. Κάθε Ομοσπονδία πρέπει να έχει την ευθύνη για τα σωματεία της.
2. Να διαθέτει επιστημονικό δυναμικό (σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ) για έρευνα και για τον έλεγχο του έργου τους με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες.
3. Να έχει επεξεργασμένο σχέδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό στα σχολεία.
Το αθλητικό σωματείο, με γενικότερο κοινωνικό ρόλο, να είναι η βάση του αθλητισμού και το κράτος οφείλει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για το έργο του. Να καλύπτονται τα έξοδά του με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κοπούν οι δεσμοί με τους χορηγούς.
  • Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Κατάργηση της κατηγοριοποίησης που προωθεί η ΓΓΑ.
  • Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων με σταθερή και άμεση καταβολή τους κάθε έτος. Άμεση τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από παρελθόντα έτη, με ευθύνη της ΓΓΑ.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό. Κατάργηση του «επαγγελματικού» αθλητισμού (ΠΑΕ - ΚΑΕ) που βασίζεται στους επιχειρηματίες και σε δήθεν χορηγούς.
  • Η συμμετοχή όλων στα αθλητικά σωματεία να είναι ελεύθερη, η συνδρομή των μελών συμβολική και η προπόνηση Δωρεάν.
  • Να καθιερωθεί η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα σε όλη την κλίμακα των αθλητικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: