Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Σοφία Σακοράφα: Μεγάλη απήχηση της πρωτοβουλίας για τον έλεγχο του χρέους



Χρήστου Δημήτρης- ΑΥΓΗ

    Στη δημιουργία κινήματος για τον έλεγχο του χρέους με τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) κι έπειτα την «άρνηση του απεχθούς χρέους» πρωτοστατεί η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα. Όπως διευκρινίζει, η δημιουργία της Επιτροπής διατυπώνεται ως αίτημα. Αίτημα που σέβεται τους θεσμούς, που προστατεύει τη διαφάνεια, που ενημερώνει αυτόν που σήμερα καλείται να πληρώσει το μάρμαρο, τον ελληνικό λαό δηλαδή, από πού προήλθε αυτό το χρέος, που δυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της. Όπως όλα τα αιτήματα, οφείλει να αποκτήσει κοινωνική ισχύ, κοινωνική δυναμική.
    Σε πρώτη φάση λοιπόν προσυπογράφεται μια διακήρυξη από προσωπικότητες και δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας, από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, της εργασίας, από την πανεπιστημιακή κοινότητα, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από πιο εξειδικευμένους χώρους, όπως συνταγματολόγοι και οικονομολόγοι.
    Με έκπληξη, όπως μου είπε η Σοφία Σακοράφα διαπίστωσε μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους και νομικούς από όλο τον κόσμο, που εκδήλωσαν την προθυμία να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια. Ιδιαίτερη ήταν η αλληλογραφία που αναπτύχθηκε με φορείς από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Οι επαφές με την αριστερά, τους Π. Λαφαζάνη, Θ. Δρίτσα, Δ. Παπαδημούλη, Γ. Δραγασάκη, επίσης με τον Νίκο Κοτζιά και άλλους παράγοντες, αναπτύσσονται σε γόνιμο έδαφος και σύντομα αυτό θα εκφραστεί σε ένα κείμενο υπογραφών για τη διεκδίκηση της ΕΛΕ.
    Σε δεύτερη φάση (και αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα), αυτό το αίτημα πρέπει να αποκτήσει πλατύ κοινωνικό έρεισμα, σημειώνει η κ. Σακοράφα. Είναι σημαντικό για παράδειγμα, για τον έλεγχο συμβάσεων τύπου ΟΣΕ να έχει πειστεί ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στον οργανισμό να μετέχει ενεργά στη διαδικασία. Μόνον με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεις την κινητοποίηση της κοινωνίας αλλά και την ταυτόχρονη απελευθέρωσή της από θέσφατα, όπως ο μονόδρομος. Η πίστη της κοινωνίας ότι μπορεί να υπάρξει και άλλος δρόμος είναι χειραφέτηση, γνώση, διατύπωση εναλλακτικής πρότασης. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ικανά να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός κινήματος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συγκροτημένη πρόταση.
    Η διαδικασία του εντοπισμού είναι αυτή ακριβώς η συστηματοποιημένη διαδικασία που αφορά στο έργο της ΕΛΕ. Η περιγραφή είναι ήδη δεδομένη, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις. Πολύ πρόχειρα, αλλά άκρως ενδεικτικά να αναφέρω όλες τις συμβάσεις, για παράδειγμα, που υπογράφτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή για τις συμβάσεις τύπου Siemens. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση για να βρεθεί το παράνομο χρέος, το απεχθές.
    Τα πράγματα, κατά τη Σοφία Σακοράφα, είναι απολύτως ξεκάθαρα, εάν θέλουμε να τα δούμε ξεκάθαρα. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να γίνει αφετηρία για συγκλίσεις και συνεργασίες με όλες αυτές τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου, της κοινοβουλευτικής και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε την πλέον βίαιη επίθεση. Αυτή η επίθεση, για να απαντηθεί, χρειάζεται συμπαγές κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. Σε αυτό το μέτωπο οι θέσεις, οι αντιθέσεις και οι συνθέσεις είναι πλούτος, ο κοινός προσανατολισμός είναι δύναμη και οι διαχωριστικές γραμμές είναι δημοκρατία. Κατά την άποψή μου όμως, το μείζον πολιτικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η διατύπωση μιας άλλης πολιτικής λύσης, με διαφορετικό προσανατολισμό. Θετική εξέλιξη θα είναι η πρόκριση αυτής της πολιτικής λύσης. Οι πολιτικές λύσεις ξεκινούν από την κοινωνία και τα κινήματα, ζυμώνονται και αποκτούν δυναμική εντός της κοινωνίας και τελικά αποκτούν σάρκα και οστά και μέσα από την εκλογική διαδικασία.

    ΠΗΓΗ-ΑΥΓΗ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: