Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος το Κράισττσέρτς της Νέας Ζηλανδίας.Τουλάχιστον 65 οι νεκροί.


Η χειρότερη φυσική καταστροφή από το 1931 σημειώθηκε σήμερα στη Νέα Ζηλανδία, όταν σεισμός, ο δεύτερος μέσα σε 5 μήνες, 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε και πάλι την πόλη Κράισττσέρτς (Christchurch). Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή με το στρατό και τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν τους πολλούς εγκλωβισμένους. Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το σεισμό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι, ο οποίος προέβλεψε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Περισσότεροι από 200 οι εγκλωβισμένοι σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Μπομπ Πάρκερ.

Οι Γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, ενώ το βάθος κείτεται στα 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η καταστροφή πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή του σεισμού των 7,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι, αλλά και θύματα σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή πιάσει φωτιά.
Η τοπική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες χάους και ανθρώπους να ανασύρουν σώματα από ερείπια κτιρίων χωρίς να διευκρινίζεται για το εάν είναι νεκροί ή όχι.
Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του κτιρίου Pyne Gould Guinness. Επίσης ο Καθεδρικός ναός το σύμβολο της περιοχής έχει σχεδόν καταστραφεί.

Επίσης ο επικεφαλής ενός σχολείου στην Ιαπωνία ανέφερε πως 21 μαθητές και δύο καθηγητές τους που βρίσκονταν στη Νέα Ζηλανδία σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, έχουν παγιδευθεί  στο σχολείο όπου φοιτούσαν.
Η αστυνομία ανέφερε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό των θυμάτων, ότι αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κτίρια κατέρρευσαν και έπεσαν επάνω στα λεωφορεία που τους μετέφεραν.
Σωλήνες ύδρευσης έχουν ξηλωθεί , ενώ το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος που φθάνει και το ένα μέτρο.  Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η παροχή ρεύματος έχουν διακοπεί, ενώ υπάρχει έλλειψη ασθενοφόρων και χρησιμοποιούνται ιδιωτικά αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι, ο οποίος μεταβαίνει στο σημείο, έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή καθώς ο σεισμός συνέβη σε ώρα αιχμής.
Τα προάστια Λίτλετον και Νιου Μπράιτον δεν είναι πλέον κατοικήσιμα αναφέρουν αξιωματούχοι.
Ο συντονιστής της πολιτικής ασφαλείας προειδοποιεί για ισχυρούς μετασεισμούς και την ίδια ώρα οι αρχές στήνουν πρόχειρα νοσοκομεία και καταυλισμούς.
Από το σεισμό αποκολλήθηκε ένα κομμάτι 30 τόνων πάγου από το μεγαλύτερο παγετώνα της Νέας Ζηλανδίας. Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στο Εθνικό Πάρκο Κούκ δήλωσαν ότι η αποκόλληση έγινε από το Όρος Αοράκι και η πτώση τους στη λίμνη δημιούργησε τεράστια κύματα.
Η πόλη της Κρίσττσερτς είχε κτυπηθεί από τον Εγκέλαδο και μόλις πριν από πέντε μήνες, με δόνηση έντασης 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά τα έργα αποκατάστασης των ζημιών παρεμποδίστηκαν σημαντικά από μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων.
Σημειώνεται ότι στη Νέα Ζηλανδία καταγράφονται περισσότεροι από 14.000 σεισμοί το χρόνο από τους οποίους περίπου 20 ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Murray McCully.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή αγνοούμενοι από τους ομογενείς που ζουν εκεί.
"Η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ουέλλιγκτον βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας που διαβιοί στο Christchurch και οι οποίοι δεν έχουν αναφέρει την ύπαρξη ομογενών μεταξύ των θυμάτων" αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. 
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: